HOME

 

Roots Reggae

The Abyssinians

Geformeerd in 1968 door de lead singer Bernard Collins met de broers Lynford en Donald Collins. De broeders waren eerst onderdeel van de band: Carlton And His Shoes, die opgericht was door hun andere broer Carlton. Hun in 1968 opgenomen nummer 'Happy Land' heeft later het bekende "Satta Massa Gana' nummer sterk beinvloed. Dit nummer is een rastafarie nummer die gedeeltelijk gezongen is in een oude Ethiopische taal. Het nummer is opgenomen door Coxsone Dodd in 1969. 'Satta' is een nummer dat later door tientalen andere artiesten is gecoverd, bijvoorbeeld door Third Word. Het is een klassieke roots reggae song, met close harmony die voorloper was voor de roots reggae voor de volgende jaren. Dodd zag eerst niet zoveel in het nummer, maar parkeerde zogezegd het nummer. Na een tijd had de groep genoeg geld om het nummer in 1971 uit te brengen op hun eigen 'Clinch' label en werd een grote hit in Jamaica. In de stroom van het succes bracht Dodd ander DJ en instrumentale versies uit.

 

Abyssinians

 

Het tweede nummer van de groep 'Declaration Of Rights' met Leroy Sibbles als backing vocal en bassist is eveneens opmerkelijk door zijn militante lyrics. In 1972 bracht de groep nog twee singles uit op Clinch: 'Let My Daya Be Long' en 'Poor Jason White', allebij uit de Dynamics Studio, alsook het nummer 'Mabrak' een versie van 'Satta'. Hun volgende single was 'Yim Mas Gan' (1973) opgenomen door producer Lloyd Daley en uitgebracht op het Harry J label in de UK. De Groep bleef op hun eigen label singles uitbrengen waaronder 'Leggo Beast', Bernard Collins solo op 'Satta', 'Satta Me No Born Yah', Big Youth dj versie op 'Satta' genaamd 'I Pray Thee/Dreader Dan Dread', Dillinger's 'I Saw Esaw' en Bernard wederom solo op 'Crashie Sweep Them Clean' en met Dillinger 'Crashie First Socialist'.

   

 

Satta

 

Andere opnames voor andere producers waren 'Reason Time' (1974) op Federal Records, 'Love Comes And Goes' (1975) op Tommy Cowan's Arab Label en de Amharic 'Tenayistillin Wandimae' (1975) voor Geoffrey Chung. Forward On To Zion werd in 1976 uitgebracht nadat die gepiraat was in de UK en andere singles werden op Clinch uitgebracht waaronder 'Prophecy' (1977) en 'This Land Is For Everyone' (1979). Maar interne rivaalstrijd beinvloedde de groep's stabiliteit en Arise (1978) werd onder stressvolle opgenomen. Sterker nog het werd alleen maar erger en de groep besloot om uit elkaar te gaan. Donald Manning als Donald Abyssinians bracht nog wel een goede single 'Peculiar Number' in de begin jaren tachtig op zijn eigen Dahna Dimps label uit en een Amerikaanse producent op Alligator Records, Forward (een compilatie). In 1989 kwam de groep weer bij elkaar en maakten twee uitstekende sigle 'African Princess' en 'Swing Low' en veel platen weer bereikbaar uit hun klassieke periode. De band is nog steeds bij elkaar een treed al jaren weer op. Sterker nog ze kunnen wel eens vlak in de buurt zijn..... Check hun website voor hun latere biografie en discografie.

 

 

clinch

 

 

 

Discografie 

 

 

-Foward To Zion (Different, 1979)

-Arise (Tuff Gong/Clinch, 1978)

 

Compilaties:

-Forward (Alligator/Clinch, 1980)

-Satta Massa Gana (Heartbeat, 1993)

 

 

Hun eigen website: www.theabyssinians.com