HOME

Roots Reggae

 

Alpha Blondy

Seydou Kone, 1953, Dimbokoro, Ivoorkust.

Gedurende midden jaren 80 werd de reggaezanger Alpha Blondy, wat je kan vertalen als eerste bandiet, een de meest succesvolle bandleiders van West-Afrika. Niet alleen gebruikte hij de rhythms en instrumentale arrangementen (hij luisterde veel naar Bob Marley) van de jamaicaanse reggae, ook volgde hij in de jamaicaanse traditie van militante protest lyrics.

Alpha_Blondy

Na de heruitgave van Apartheid is Nazism de volgende logische stap om met de Wailers op Jamaica, Jerusalem op te nemen. Zijn omhelzing met de Rasta en de reggae ging hem overigens niet zonder problemen af want na een twee jarige studie in Amerika, sloten zijn ouders hem bij thuiskomst op voor 18 maanden in een psychiatrisch ziekenhuis wegens zijn Rasta-overtuigingen. Toch er is wel een beetje bewijs voor het oogpunt van zijn ouders want, ondanks dat hij zich kleed als een Rasta, reist hij overal met een Davidster, de Bijbel en de Koran rond en spreekt hij Arabische in de IsraŽl en Hebreeuws in de Arabische wereld. Neemt niet weg dat hij sterke albums heeft neergezet en zeker zijn militante songteksten mogen gehoord worden. Alpha Blondy is ook erg populair in Frankrijk, waar zijn eerste Single: brigadier Sabari (1981) nog steeds een hit is.

 

De plaat:

 

De plaat opgenomen met de Wailers zet een goede Alpha Blondy neer waarbij hijzelf goed gebruikt maakt van zijn karakteristieke eigenschappen. Zeker ook de moeite waard om te luisteren zijn Apartheid is Nazism en Masada.

 

 

 

 

Alpha Blondy - Jerusalem

Recorded at Tuff Gong

Shanachie 1985 * * *