HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Black Uhuru

     

Goed, nu een reggaeband uit eind jaren 70 en voornamelijk jaren 80 en 90. Nu denk ik je (net als ik) dat kan nooit wat zijn. Mis! Het is de band met de eerste reggae Grammy Award namelijk Black Uhuru of te wel Black Freedom.

 

'Love Crisis' Artwork

Black UhuruBlack Uhuru was eind jaren zeventig opgericht door de zanger Ervin "Don Carlos" Spencer, Rudolph "Garth" Dennis en Derrick "Duckie" Simpson. Kort daarna vertrekt Rudolph en gaat zingen bij de the Wailing Souls. Dit omdat het vinden van een platencontract hem te lang duurt. Later voegde zich daar Michael Rose bij. Michael Rose zong voor toeristen op dat moment. Ze hebben een hitje met ‘I love King Selassie’ met de producer King Jammy. Hun debuutalbum, Love Crisis uit 1977, bevat deze song en wordt drie jaar later geremixed en uitgebracht als Black Sounds of Freedom. Errol Tarzan Nelson zit nu ook bij de band.

 

‘Puma’ jones (een vrouw) wonend in New York en lid van de band Mama Africa hoort de LP’s en komt bij de band. Samen nemen ze 'Sinsemillia' (Island Records 1980) op. Het eerste album van ze wat Black Uhuru buiten Jamaica uitkomt.

Sterke songs zijn "World Is Africa"; "Push Push";"Every Dreadlocks";"Sinsemillia" en "Fire". Ze touren en brengen hun tweede album uit ‘Red”met de klassiekers like 'Youth Of Eglington' or 'Sponjie Reggae'.

 

Met het live album uit 1981 "Tear It Up" , het gedegen "Chill Out" en het 1983 album "Anthem", zitten ze op de hoogtepunt van de roem. De laatste werd weer geremixed voor de internationale markt en met een andere cover in 1984 uitgebracht. In die dagen dacht men dat een reggae LP voor de internationale markt meer naar rock moest linken dus de zware bas en snerpende reggaebeat werden wat afgezwakt. Over rock gesproken op de LP van hun ‘Live in New York City’ (met Reid, Pluma en Smipson) staat 1 van de mooiste gitaarsolo’s (op let us Pray) die ik ooit gehoord heb. Naast werk van de LP Brutal. Staan er ook  solo songs Reid en Rose op zoals ‘Emotion Slaughter’, Sheck-a-lack/Babylon release the chain, en ‘Solidarity’ ‘Foreign Mind’ allemaal klassiekers en dat live. Deze live LP is ook beter dan ‘Tear it up’ echter dat is mijn persoonlijke mening. Ze zijn echter wel moeilijk te vergelijken omdat het de oude bezetting tegen de nieuwe is.

Laat maar zeggen de oude klassiekers tegen de nieuwe klassiekers met oude solo hits. Begrijp jij het nog, ik niet, nah gewoon die LP zoeken dus.

 

Black Uhuru

 

Hoewel ze in deze periode op de top van hun roem zitten en een Grammy winnen begint het gedonder. Er ontstaat een interne machtsstrijd tussen Derick Simpson en Michael Rose. Wat is het geval Rose is de stem van Black Uhuru echter Derick de oprichter. Uiteindelijk vertrekt Rose en verschijnt Junior Reid (Yep nu begint mijn favoriete periode van deze band). Ze hebben een top 10 hit met the ‘great train robbery’ in de UK en andere Europese landen. De albums 'Brutal' and 'Positive' met allebei een dub album zijn uitstekende albums. Hun tour loopt weer net zo goed als voorheen. Echter snel volgt voor Black Uhuru de nekslag (waarom bespreek ik altijd van die trieste verhalen). Er is speelt weer hetzelfde als eerst. Reid is de stem van Black Uhuru echter Derick de oprichter en dat botert weer niet. Veel erger is nog dat bij Sandra ‘Puma’ Jones kanker wordt geconstateerd en overlijdt op januari 28 1990. Ze wordt vervangen door Olefunke en Reid verlaat de band (er wordt ook gezegd dat hij de band verliet omdat hij geen visum kreeg tijdens het touren, maar ik hou het op de eerste reden die ik genoemd heb).

 

 

 

De originele oprichters komen bij elkaar en proberen het (NOW en Iron Storm op Mesa). Zelfs het tandem Sly en Robby voegt zich bij de band. Tegenwoordig verandert de band lijkt het wel bij de dag. De jongere zangers komen en verlaten de band weer. Er is een rechtzaak waar de naam Black Uhuru door oud black uhuru members wordt geclaimd maar Duckie wint deze rechtzaak. Duckie doet Black Uhuru nu (na 98) met Jenifah Nyah en Andrew Bees. Kan er verder weinig over zeggen omdat ik ze nog niet gehoord heb.

 

Mocht je echter ooit kans zien om Black Uhuru in wat voor vorm dan ook te zien dan moet je het doen. Ik denk nu nog wel eens terug aan het optreden in de jaren 90 wat ik samen met John gezien heb. Ik wordt nu al weer blij van de herinnering. He ff Live in NY opzetten. Goed spreek jullie weer Greetz Zigi .

 

 

 

 

 

Love Crisis (third world 1977/jammys 1981)

Black Sounds of Freedom (Greensleeves 1981)

Showcase (Taxi 1979/ D-Roy 1979 Heartbeat,Black Rose)

Black Uhuru (Virgin 1980)

Sinsemilia  (Island/Mango/Taxi 1980)

Guess Who's Coming to Dinner (Heartbeat 1981)

Red (Island/Mango 1981)

Uhuru in Dub (jammys /CSA 1982/charly 1997/metro 1999)

Tear It Up - Live (Island 1982)

Chill Out (Island 1982)

The Dub Factor (Island 1983)

Anthem  (Island 1983/ Taxi Sonic)

Anthem new mix (Island 1984)

Brutal (Ras 1986)

Brutal Dub (Ras 1986)

Positive (Ras 1987)

Positive (RAS 1988)

Love Dub (label Rohit 1990, Culture Press 1998)

Live In New York City (Rohit 1988)

Live (Peter Pan 1988)

Now (Mesa 1990)

Now Dub (Mesa 1990)

Iron Storm (Mesa 1991)

Iron Storm Dub (Mesa 1991)

Mystical truth (Mesa, WEA Atlantic, Rhino 1993)

Mystical truth Dub (Mesa, WEA Atlantic, Rhino 1993)

Strongg (WEA, Atlantic, Rhino 1994)

Strongg Dubb (WEA, Atlantic, Rhino 1994)

Live (Sonic 1996)

Unification (Five Star General 1998)

Live 1984   (Tabou 1 2000)

 

In Dub 2001 (Dressed to Kill 2001)

Dynasty (RAS 2001)

Dubbin'It Live (Tabou 1 2001)

 

Ik heb even geen compilaties opgenomen maar er staan hierboven wel lp’s/cd’s tussen die hetzelfde zijn als een voorgaande in deze lijst. Bijna elke compilatie die ik ken is aardig. Kijk, ze hebben veel kwaliteit voortgebracht dus welke periode de compilatie ook weergeeft het is altijd wel van aardig niveau. Alleen over hun ouput na 1998 kan ik geen mening geven.

 

Oké wat de sites allemaal doen en misschien ook leuk om te doen is. Is je favoriete Black Uhuru periode bepalen. Onderstaand de periodes. De meeste fans vinden alles goed tot met 1985. Goed mijn voorkeur is ook duidelijk (zie bovenstaand verhaal). Nu die van jullie nog.

 

Voor 1977 : Ervin "Don Carlos" Spencer, Rudolph "Garth" Dennis, en Derrick "Duckie" Simpson

1977-1978: Derrick "Duckie" Simpson, Michael Rose, Errol "Tarzan" Nelson

1978-1985: Derrick "Duckie" Simpson, Michael Rose, Sandra "Puma" Jones

1985-1987: Derrick Simpson, Delroy "Junior" Reid, Sandra "Puma" Jones

1987-1994: Derrick "Duckie" Simpson, Garth Dennis, Don Carlos

Na 1998    : Derrick "Duckie" Simpson, Jenifah Nyah, Andrew Bees