HOME

 

Roots Reggae

Even weg geweest meer dan een jaar niet geschreven geloof ik. Maar goed, Johnny was er nog met een aantal bijdragen. Nu kijken of ik het nog kan. Vandaag een leuke artiest voor jullie. Tuurlijk ik weet het, op dit moment hebben we meer dan 50 artiesten pogen te beschrijven maar nog steeds geen Gregory Iscaacs, Wackies, King Tubby, Sugar Minot of Bob Marley. Komt allemaal nog. Je moet nog wel iets te doen hebben. Artiest van vandaag is een obscure, zelfs voor diehard collector dus daarom nog leuker om hem even door te lichten. Op naar Bolivar.

Bolivar

Bolivar

In 1970 begint Bolivar (Newton Tony Simmons) zijn muzikale carrière en speelt drums en zingt bij een gospel band. Daarna start hij de band pastel black in Kingston. In 1972 brengt hij ‘Woman a Genal’ uit met een DJ versie van Tony op de achterkant. Het is het eerste optreden van Michael Rose als DJ!. Andell Forgie doet mee op vocals. Andell Forgie heeft zelf ook songs zoals ‘Take time and drive’ op top tunes label en ‘Don't underpay us’ op WeedBeat. De debut single van Bolivar slaat aan en ‘Woman a genal‘ komt op nummer 1 in Jamaica.

Als reactie op zijn eigen hit brengt hij in 1974 man a skanker op zijn eigen Dart label uit. Deze single verschijnt ook op het Federal label. Beide singels zijn overigens geproduceerd in de Simmons Recording Studio. Wat eigenlijk vreemd is, want Simmons Recording Studio, afgekort SRS, is helemaal niet bekend van een andere releases of op een andere wijze gedocumenteerd.

Bolivar 1975

Zijn sound uit deze studio is nogal begin Black Ark-achtig maar kan worden verklaard omdat Bolivar geld had omdat hij vermoedelijk uit het middel/ hogere klasse kwam. Een andere theorie is dat hij erg bekend was in het toeristenclub circuit. Daar veel speelde en zo aardig wat inkomsten had. Hij heeft dus kans gezien om studioapparatuur te kopen en had daarbij ook het geld om zijn eerste singel in eigen beheer uit te brengen. Apparatuur uit die tijd werd gekocht in Engeland en had min of meer dezelfde sound als de beginnende Ark, Keith Hudson etc. Toch blijft het vreemd dat hij een huisstudio had in 1972-1975. Eigenlijk was dat voor die tijd niet te betalen. Zeker niet als je het niet onderverhuurt. De studio SRS blijft daarom een vraagteken. Laatste theorie is dat hij de singles gewoon in één van de bekende studio heeft opgenomen en er daarna SRS van gemaakt heeft. Op zich vreemd niemand deed dat voor of na hem. En daar zal een reden voor zijn geweest.

In 1975 neemt hij in zijn SRS (huis)studio de debut LP genaamd Bolivar op wat op het Jamaicaanse Dart label verschijnt en welke via Federal gedistribueerd wordt. Er staan 9 tracks op en het is een interessante LP. Dit omdat niet alles reggae is. Er wordt vrij veel geëxperimenteerd met Reggae, Jazz en Soul. 50% Reggae en 50% Soul/Jazz als de LP in grote lijnen moet beschrijven.

Dart LP 1975

De LP begint met ‘So dem Say’ een versie van de single ‘Man a Skanker’ alternatieve tekst en zonder Judy. Daarna krijg je ‘PLease send me the night’ reggae met overgang naar Soul en terug. Daarna volgt een niet onverdienstelijke versie van ‘Sky Larking’ van Horace Andy. Het nummer ‘Breezin’ van Womack kan ik geen mening over geven, wel luchtig. Kant a sluit af met ‘Woman A genal’. De B kant begint met ‘Aint no Sunshine’ wat als reggae nummer start maar daarna Jazzy jaren 70 achtig sluit. Topnummer en de beste song van de LP wat mij betreft. Prachtig subtiel gitaar werk van Lennox Gordon. ‘Bend over backward’ als nummer volgt is een soort soul en zijn eigen geschreven ‘I miss you’ is een opmerkelijk goed soul nummer. De LP sluit af met een epiloog van een minuutje of zo. Kortom de LP wordt gekenmerkt door experimenten met voornamelijk soul, jazz en reggae. Daarmee gaat hij in 1975 toch duidelijk een andere richting op dan de rest van de artiesten op Jamaica.

Wat opvalt aan de begeleidings band van zijn debut LP Bolivar uit 1975 is dat dit één van de eerste optredens is van Sly Dunbar (Lowell Charles Dunbar). Op de LP staat Sly dan ook vermeld als Charlie Dunbar. Ook voor Micheal Cooper is dit een vroeg optreden. De obscure Errol ‘Earl’ Grandison is tevens van de partij. Andell Forgie doet op drie reggae tracks mee. Judy is op de LP nergens te bekennen.

In 1977-82 gaat hij op tournee in het bekende toeristencircuit en gaat de populairste clubs en resort af.

In 1983 laat hij het Chalet Studio in Kingston Jamaica bouwen en gaat hij op tournee in U.S en Canada. Ook dit eerste feit is vreemd. Er is nooit een Chalet Studio in Jamaica geweest. Wel een dergelijk hotel/resort met die naam. Ik vermoed dat hij in dat hotel zijn vierde LP met het apparatuur wat hij voorhanden had heeft opgenomen. In 1985 emigreert hij naar Miami en zet daar zijn muzikale carrière voort door op te treden in hotels en clubs maar nu in Miami. Hier zet hij zijn Dart label voort, Dart Records, 10985 S.W. 172 Terrace,Miami, FL 305-451-2725.

Hij blijft LP’s uitbrengen. Deze worden gekenmerkt door het gebruik van verschillende muziekstijlen. Soca, mento, Reggae, Salsa, Jazzy Cariben mix etc. Men zegt dat zijn dertiende album getiteld Island het beste is, op zijn moeilijk te verkrijgen debut album na denk ik. Ook brengt hij zijn ‘Man a Skanker’ in een nieuw jasje uit. Uiteindelijk maakt hij 30 LP’s uit en dat zal nog wel zo doorgaan.

Als slotconclusie kan je eigenlijk concluderen dat hij een andere weg heeft bewandeld dan de roots artiesten uit de ghetto en begin jaren 70’ voor de Jamaica Tourist board netjes genoeg was om als uithangbord van Jamaica te gebruiken door zijn US tournee 5 jaar lang te sponsoren.

Is hij de beste, nou nee, is hij zeer belangrijk voor de muziek geweest, ook niet. Maar net als elke reggae artiest waar we singeltjes uit de jaren 60, 70 of begin jaren 80 van hebben verdienen ze allemaal besproken te worden. Van vele weten we de achtergronden niet meer, van Bolivar nog een beetje en hij is volgens mij nog in leven, bel hem 305-451-2725 Florida voor een interview. Er is genoeg te vragen. Ik heb het voorwerk al gedaan of moet ik al het werk doen. Chao Ziggy.

http://reggaemusic.com/bolivar.htm

http://Visit bolivar.org

Luister eens naar: http://www.reggae-wise.eu/Music%20Folder/Overige/Bolivar%20-%2003%20Skylarking.mp3