HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Bunny Wailer

 

Neville O' Riley Livingstone was geboren op 10 april  1947 in Jamaica. De moeder van Bob Marley en de vader van Neville verhuisden rond dezelfde tijd van het platteland naar de stad Kingston. Daar trokken ze bij elkaar in. Bob Marley en Bunny Wailer (zoals hij later heette) waren dus stiefbroers.  

 

Opgroeiende in Kingston waren de twee in de ban geraakt van de opkomst en glorie tijd van de Soundsystems van Sir Coxsone Dodd, Duke Reid en Prince Buster. Ze wilden ook zingen en een band beginnen. Uiteindelijk ontmoeten Joe Higgs binnen de community. Deze helpt ze en leert ze de eerste kneepjes van het vak. Enige tijd daarna in december 1963 (Bob had al wat uitgebracht bij Leslie Kong) tekenen ze bij Studio One en noemen zichzelf de Wailing Wailer. De groep bestaat uit Bob, Peter Tosh, Beverly Kelso, Junior Braithwaite, Cherry Smith, en Bunny zelf. Hun eerste hit is ‘Simmer down’. De andere members verlaten de band en laten Bob, Peter en Bunny achter. De drie vullen elkaar aan qua stemmen en in het begin liggen de karakters elkaar ook goed. Bob Marley is de leider van de band maar alle drie doen ze wel eens lead vocals.

 

Hoewel Bunny Wailer een zeer mooie ‘high pitched voice’ treed hij pas een echt voor het eerst uit de schaduw van Bob Marley wanneer deze met zijn moeder in 1966 naar de US gaat. Voorbeelden van songs zijn  ‘Dancing Shoes’, ‘Who Feels It Knows It’, ‘Rock Sweet Rock’ en de eerste versie van ‘Dreamland’. Bob Marley wordt tijdelijke vervangen door Constantine ‘Dream Vision’ Walker. In 1967 komt Bob Marley terug en wordt de naam van de band omgedoopt naar the Wailers en proberen ze een eigen label op te zetten genaamd Wail'N'Soul'M.

 

De beginperiode tot ongeveer 69/70 wordt gekenmerkt door veel onrust. Jamaica is Bunny Wailerwat instabiel. De ska maakt iedereen gek en competitie onder bands is moordend op Jamaica. Iedereen wil op de radio gedraaid worden. Als band hebben ze een wat slecht imago en ze krijgen dan ook niet veel airplay. Geregeld moeten ze iemand in elkaar rossen om op de radio te komen. Ook wordt Bunny nog in 1967 gearresteerd voor het bezit van marihuana, ondanks dat de agenten geen marihuana in z'n zakken vonden. Hij werd veroordeeld door de getuigenis van een agent, die verklaarde dat Livingstone drugs had gedumpt in een container. Bunny kreeg 1 jaar en twee maanden celstraf en kwam vrij in september 1968.

 

In 1970, nemen de Wailers songs op met producer Leslie Kong, Lee Perry en Johnny Nash's ( ik kan niet teveel uitwijden omdat we Bob Marley nog gaan behandelen of als je dit later leest zie Bob Marley in de ‘zoek’ dit omdat hij de frontman van de Wailers was).

In 1972 begint hij zijn eigen Solomonic label en brengt zijn eerste single ‘Search For Love’ uit. De Wailers tekenen bij Island Record van Chris Blackwell gesteund door Danny Sims van JAD Records. Het volgende album als de groep de Wailers is ‘Catch a Fire’. Hierop staat wat oud en nieuwe materiaal. Dit album is ook de kickoff van een tournee in Europa.  Na deze tournee (tja ze zitten nu bij een groot platenlabel) is er gelijk een tour in de States gepland. Maar Bunny weigert mee te gaan en blijft achter brengt tijd door bij zijn oude mentor Higgs.

Terug gekomen van de tour nemen de Wailers het album ‘Burnin’ op. Kort daarna verlaat Bunny de band en begint in 1973 aan een solo carrière. Zonder Bunny maar met Tosh en Marley touren de Wailers nog wel in de US en Amerika. Maar in december 1973 stopt de band. Tosh gaat werken aan ‘Legalize it’ en Bob Marley noemt de band nu Bob Marley and the Wailers. Met de three I ’s (Rita Marley, Judy Mowatt, and Marcia Griffiths) als vervangers van Bunny en Tosh.  

 

Het eerste solo album van Bunny Wailer is ‘Blackheart Man’ uit 1976. Op dit album zijn ook Bob en Peter te horen. Het is een geweldig album en één van mijn persoonlijke favorieten. Rootsy maar ook mellow en vooral spiritueel. Het is bekend van Bunny Wailer dat hij dagen achtereen op zijn hotelkamer zat tijdens een tour om de bijbel te lezen.  Dit reflecteert vooral in zijn deze eerste solo LP.

‘Protest’ is de volgende LP en in 1978 maakt Bunny de soundtrack voor de film ‘Rockers’en heeft hits zoals ‘Love Fire’ en ‘Roots Radics Rockers Reggae’ voordat hij het derde album ‘Struggle’ uitbrengt 1979.

Hij experimenteert veel, getuige de verschillende sounds op zijn: dub albums (Dub Disco Volumes 1 & 2), dancehall albums (Rule Dance Hall en Rock 'N' Groove, Dance Massive) en een rap-raggae LP (Just be nice). Ook maakte hij een ‘Tribute’ album in 1981 voor Bob Marley. Later nog eens een tribute: Hall Of Fame: Tribute to Bob Marley's 50th Anniversary in 1995. Alhoewel hij Grammy awards voor de albums kreeg, ontving hij ook veel kritiek. Ten eerst waren alle bovengenoemde muzikale experimenten niet even succesvol. Ten tweede werd hij als een soort lijkenpikker gezien omtrent het succes van Bob Marley.

 

 

Kijk eerlijk vond ik die tribute albums ook teleurstellend omdat hij meer potentie heeft en ik liever een album met nieuwe songs van hem zie uitkomen, maar iedereen die beweert dat hij het om geld of om de roem deed (hij stond al op een voetstuk) is niet goed bij zijn hoofd. Bunny Wailer had veel groter kunnen worden maar hield zichzelf bewust tegen. Normaal wanneer je een album uitbrengt dan ga je toeren om het te promoten. Bunny niet, hij trad alleen wat op in Jaimaca.

Hij heeft nog wel een tour gedaan in de United States in 1986. Het schijnt een geweldige show te zijn geweest. Maar echt veel treed hij dus niet op. Verder is het nu een rustige, teruggetrokken man die vandaag de dag ergens op een boerderij in het binnenland van Jamaica woont.

Niet echt de man die voor de harde cash gaat, maar een humble iemand waar we vandaag de dag misschien nog iets van kunnen leren. Een ware held. C yah Zigi

 

 

Discografie
- Blackheart Man (Mango/Island/Solomonic 1976)
- Protest (Island 1977) 
- Dubd'sco vol 1 (Solomonic 1978)
- Struggle (Solomonic 1978)
- Dubd'sco Version of Blackheart Man (Solomonic 1979) 
- In I Father's House (Solomonic 1979)
- Sings the Wailers (Mango 1980)
- Tribute to Bob Marley (Solomonic 1981)
- Rock & Groove (Solomonic 1982) 
- Hook Line and Sinker (Solomonic 1982) 
- Roots Radics Rockers Reggae (Shanachie 1983)
- Marketplace (Shanachie 1985)
- Live! (Shanachie 1986) 
- Rootsman Skanking (Shanachie 1987)
- Rule Dance Hall (Shanachie 1987)
- Liberation (Shanachie 1988)
- Time Will Tell  (Shanachie 1990) 
- Just Be Nice (RAS 1990) 
- Gumption (Shanachie 1990)
- Dance Massive (Shanachie 1992)
- Crucial! Roots Classic (Shanachie 1994)
- Hall of Fame (RAS 1995)
- Retrospective (Shanachie 1995)
- Communication (Solomonic 2000)
- The Wailers Legacy (Solomonic 2006)