HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Cimarons

 

De Cimarons tref je vaak aan op oude verzamel early reggae LP’s. Toen waren ze nog een sessieband (onder andere voor Jimmy Cliff) en woonden in Jamaica. Ze hebben ook veel Cimaronsinstrumentale songs gemaakt. Later in 1967 emigreren ze net als zoveel Jamaicanen naardeUK. Ze verdienen hun geld door samen te spelen met de Jamaicaanse artiesten die in ‘town’ komen. Dan beginnen ze de band waar wij het over gaan hebben. Na een tour in Afrika brengen ze hun eerste single uit genaamd ‘MammyBlue’. De line up is Franklyn Dunn (bas), Carl Levy/Sonny Binns (keyboard), Locksley Gichie (guitar),  Maurice Ellis (drum) in de jaren tachtig ook nog Matumbi drummer, Jah ‘Bunny’ Donaldson en Winston Reid als zanger.

 

Het schijnt dat ze veel kritiek hebben gekregen op hun eerste LP in Time in 1974 van Trojan. De cover van het origineel door de O’Jays song ’Ship Ahoy’ viel verkeerd. Tevens waren er wat teveel Pop invloeden bij ‘Over The Rainbow’ en My Blue Heaven’. Echter tracks als ‘Kush Maroons’ en ‘Zion’ kan ik wel waarderen maar ik moet zeggen deze LP is niet het beste wat ik van ze gehoord heb.

 

Cimarons     

 

De opvolgende LP On the Rock op het Valcun label (Vulcan ook bekend van Zap Pow- Now en Fred Locks –Black Start Liner en Frankies Paul Hot Number) is rootsier. Maar ook deze LP slaat niet aan bij de reggaecommunity. Het is echter een goed geproduceerde LP door Tommy Cowan. De songs kloppen ook al staat het niet vol met echte uitschieters. Wel heeft elke song zijn eigen smoel. Dieptepuntje is ‘Dim the Light’. Echter ‘Hear talk of inflation’, ‘Wake Up Jah-Man-Can (On The Rock)’ zijn van aardig niveau en ‘Rock Rock Reggae Rhapsody’ is zeer catchy en niet uit je hoofd te krijgen. ‘Dim The Light’ werd overigens later nog wel een solo hit voor Winston Reedy (zo noemde Winston Reid zichzelf destijds) in 1983.

 

Cimarons

 

Het nummer ‘Paul Bogle’ op deze LP is overigens opgenomen in de Black Ark van Perry. Er is ook een singel van: CIMARAK CR002 met ‘Greedy Man’ op A en ‘Paul Bougle’ (geen typfout) op het B kantje. Beide dus Black Ark. Door de overdubs in de UK en Jamaicais er wel wat van de Black Ark Magie verloren gegaan. Chalk Farm is de studio in de UK. Hier hebben ook namen als Keith Hudson, Dillinger, Alton Ellis, John Holt en Junior Byles ritmes opgenomen.

 

In 1978 tekenen ze een contract bij Polydor Records waar de LP’s Maka (1978) en Live in the Roundhouse (1979) uitgebracht worden. Maka is door ze zelf geproduceerd en is net als ‘On the Rock’ een goed geproduceerd album. Deze LP staat bekend als hun beste. Er staan goede songs op als ‘Mother Earth’, ‘Loosenin Out - Willin' (Rock Against Racism),’Reggae Rockin’, het vrolijke ‘Truly (ook met Toast)’ en het sublieme ‘The Word’.

 

Cimarons Talent on the Rock

 

Dan volgen de drie albums Freedom Street (Virgin 1980), Reggaebility (Hallmark 1982), en On The Rock, Part 2 (Butt Records 1983). Op het hiervoor laatst genoemde album staat ook het nummer ‘Greedy Man’ (vermoed ik). Op Reggaebility worden een aantal Beatles nummers gecoverd. Van deze drie LP’s kan ik alleen zeggen dat Freedom Street enigszins de moeite waard is. Met songs als ‘Reality’ en het verassende ‘Release me’. 

 

Wat overblijft zijn de door Lagoon Records/Culture Press uitgebrachte compilaties People Say,Reggae Time en Reggae Best, en de The Best Of The Cimarons en Maroon Land (door Rhino).

 

Ik sluit het af door te zeggen dat ‘The Cimarons’ de oudste UK reggaeband is. Tevens claimen sommigen ook dat deze band de eerste UK reggaeband is. Ze hebben tevens nog met Bob Marley tijdens zijn periode in de UK gespeeld en nummers van hem gecoverd (Talking Blues).

 

Deze discografie met toelichting is de meest complete op het internet. Doe er je voordeel mee. Zoek die nummers!

 

Greetz en Enjoy LiFe, Zigi

 

Discografie

 

- in Time (Trojan 1974)

- On the Rock (Talant 1976, Valcun 1976)

- Maka (Polydor 1978)

- Live in the Roundhouse (Polydor 1978)

- Freedom Street (Virgin 1980)

- Reggaebility (Hallmark 1982)

- On The Rock, Part 2 (Butt Records 1983)

- People Say (Lagoon 1991)

- Reggae Time (Lagoon 1992)

- The Best Of The Cimarons (Crocodisc 1992)

- Reggae Best (Culture Press 2001)

- Maroon Land (Rhino 2001)