HOME

 

Rock-Steady

 

 

 

Clancy Eccles

Clancy EcclesGeboren op december 1940, St. Mary, Jamaica, West Indies ging hij naar Kingston in 1959 waar hij begint te werken als zanger voor Clement Dodd van het Studio One label. De songs die hij voor Dodd opneemt zijn ‘Freedom’, ‘River Jordan’, ‘Glory Hallelujah’. In 1962 neemt hij ‘Judgement’ op voor Lesie Kong en mid jaren 60’ ‘Miss Ida’ and ‘Roam Jerusalem’/’Sammy No Dead’ voor Sonja Pottinger.

Soundsystem International Dub LP

Was het hier bij gebleven dan had ik hem niet beschreven maar in 1967 begint hij zijn eigen label en produceert de hit van Eric 'Monty' Morris' ‘Say what you're saying’. De komende jaren gaat het voor de wind en wanneer Lee Perry, Clement Dodd verlaat steunt hij die. Bij Amalgamated (Label van Joe Gibbs), ontwikkelt Perry met de hulp van Clancy, het bass-heavy ‘riddim’. Een voorbeeld van dit ‘riddim’ is het door Perry geproduceerde ‘Long Shot’ van de The Pioneers. ‘People Funny Boy’ in 1968 was ook niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met Eccles. Eccles ondersteunde de release door Perry te helpen bij het opzetten van het Upsetter label. De eerste tekenen van de opkomst van reggae. Vergeet niet dat rond 1967/68 we nog in de Rocksteady periode zitten. Reggae bestond toen nog niet.

Clancy EcclesIn 1969 begint Trojan in de UK Clandisc (zijn label) te lanceren. Hij is niet alleen populair in bij de jamaicanen aldaar maar ook bij de skinheads. Voorbeelden van nummers zijn ‘Fire Corner’ van DJ King Stitt ‘Fatty Fatty’ van Eccles zelf. In deze periode, schrijft hij samen met zijn studio band the Dynamites geschiedenis hij produceert Anton Ellis, Lord Creator, the Fabulous Flames, Lee Perry, Larry Marshall, Joe Higgs, the Beltones, Busty Brown, Carl Dawkins and Cynthia Richards. Zelf brengt hij ook nog nummers uit. De songs gaan over liefde of over socialistische statements. Eccles was als socialist ook actief in de politiek en de adviseur van Michael Manley's PNP Government als het de muziekbusiness betrof. Geen geringe positie omdat de muziek vaak de stem van het volk bepaalde en ook was.
In 1971 helpt Eccles de opkomende producer Winston 'Niney' Holmes bij het produceren van zijn eerste hit ‘blood & fire’.  Tevens scout hij via zijn shows als Battle of the Stars en Reggae Soul Revue op talent. Zijn shows leveren onder andere de groep Culture en Leroy Smart op.

Clancy Eccles

Er zijn veel compilaties uitgebracht van Clancy Eccles vooral door het label Jaimacan Gold eind jaren ’90 begin 2000. Zelf vind ik Clancy Eccles and Friends: Fatty Fatty 1967-1970 een aanrader. Het album bestaat uit 26 tracks en geeft een goed overzicht van dit tijdsframeen van hem als producer. Vooral de studioband The Dynamites laat nog evenhoren hoe het moet klinken. Maar goed wat wil  je ook met namen als: Jacky Jackson (bass), Winston Wright & Audrey Adams (organ), Hux Brown, Bops Williams and Ernest Ranglin (guitars), Gladstone Anderson (piano), Val Bennett, Bobby Ellis and Johnny "Dizzy" Moore (horns), and Joe Isaacs, Hugh Malcolm Winston Grennan & Paul Douglas(drums). Zet ze een week in mijn woonkamer en ik kom mijn huis niet meer uit!

Clancy Eccles

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed wat valt er verder nog te vertellen. Clancy Eccles is een zeer gerespecteerd man. Dit omdat hij als enige producer van zijn tijd altijd zijn artiesten volledig uitbetaalde en zelfs opkomende producers (lees concurrentie) ondersteunde. Op 30 juni 2005 is hij helaas aan een hartaanval overleden.

 

PS: ik las ergens op het internet dat Eccles bij de tweede generatie producers ingedeeld wordt (die rond 69´begonnen) en Perry een eerste generatie (van voor 69). Dat bestrijd ik. Als Perry een eerste generatie is, moet Eccles het ook zijn. Puur en alleen al omdat Eccles als eerste een eigen label had.Goed voor wat het waard is.

Discografie

- Freedom (Trojan/Clandisc 1969)
- Fire Corner (Clandisc 1969)
- Herbsman Reggae (Trojan 1970)
- Top Of The Ladder (Top Of The Ladder/Big Shot/Trojan 1973)
- Sound System International Dub LP (ClanDis 1976)

- Jamaica Reggae Volume 1 (1986)
- Reggae Vintage Volume 2 (1987)
- Fatty Fatty 1967-1970 (Trojan 1988)
- Clancy Eccles Presents his Reggae Review Rocksteady Intensified (Heartbeat 1990)       
- Kingston Town: 18 Reggae Hits - (Heartbeat 1993)
- The Wild Reggae Bunch (Jamaican Gold 1996)
- Joshua's Rod Of Correction (Jamaican Gold 1997)
- Nyah Reggae Rock (Jamaican Gold 1997)
- Clancy Eclles feel the rhythm (Jamaican Gold 1997)
- Clancy Eccles Reggae Revue At Ward Theatre (Jamaican Gold 2001)
- Clancy Eccles' Rocksteady & Reggae Revue at the Sombrero Club (Jamaican Gold   
    2001)
- Clancy Eccles Reggae Revue At The VIP Club (Jamaican Gold 2001)
- Clancy Eccles Reggae Revue At The Carib Theatre (Jamaican Gold 2001)
- Freedom (the anthology 1967-1973) (Trojan 2005)