HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

 

Dillinger

 

Dillinger (Lester Bullocks, Juni 25, 1953) de meeste niet reggae lovers kennen hem nog wel van het bescheiden hitje wat hij mid jaren zeventig in Nederland had met ‘Cocaine in my Brain’ .

 

Dillinger

 

Dillinger is zoals we zeggen een deejay/toeaster van de tweede generatie. Deze zijn beïnvloed door de eerste generatie waar oa U-Roy, Dennis Alcapone, King Stitt, Sir Lloyd Comic, Muchuki deel van uit maakte. De tweede generatie zat midden/eind jaren zeventig op hun top.

 

Begin jaren zeventig hangt Dillinger wat rond het kamp van Dennis Alcapone bij het bekende en alom gerenommeerde El Paso sound system. Hij helpt wat met het in- en uitladen van boxen, versterkers e.d. Op deze manier rolt hij in de muziekbusiness en hij mag zodoende een paar minuten meedoen met een optreden. Echter El Paso was niet zijn doorbraak. Het was Prince Jackie’s Sound System die hem zijn eerste echte optreden gunde. Later als Dennis Alcapone, El Paso verlaat (elk soundsystem had één vooraanstaande DJ die bij hun sound begeleide) wordt hij daar wel de nummer één DJ/Toaster. En wel onder de zeer originele naam Dennis Alcapone jr. Gelukkig komt de producer/toaster/singer/performer Lee ’Scratch’ Perry langs en zegt tegen Dillinger  "You're different from Alcapone. You're Dillinger."

  

Nu Dillinger dus Dillinger heet en met Lee Perry (als producer in Dynamics studio) werkt wordt zijn eerste single uitgebracht ‘Bring the Kutchie Come’. Daarna in het jaar 1973 is hij met Perry druk bezig in de gloednieuwe studio van Lee Perry, de Black Ark genaamd. Wat weinigen weten is dat op de klassieker en allereerste stereo dub plaat Blackboard Jungle Dub, (gemixed door Scratch en King Tubby) song nummer drie kant A ‘Dub Organiser’ Dillinger te horen is. Er is redelijk veel materiaal van Perry en Dillinger. Vooral pre black ark en van de beginperiode van de black ark.

DillingerGoed, DJ/Toasters worden populairder in de begin jaren 70’en hij komt met veel producers te werken. Eén ervan is Clement Coxsone Dodd (Studio One label). Deze laat hem aan zijn eerste LP‘ Ready Natty Dready’ werken. Leuk detail voor de verzamelaar is dat alleen de eerste oplage de titelsong ‘Creation Rebel’ heeft. De volgende oplages wordt de titelsong vervangen door ‘Natty kung Fu’. Dit omdat Dodd in wilde spelen op de Kung Fu hype (door o.a. de Bruce Lee films) die op dat moment in Jaimaca heerst. Maar hij werkt nu ook met andere producers. In 1974 neemt hij bijvoorbeeld ‘Freshly’ voor Yabby You en ‘Brace A Boy’ voor Augustus Pablo op.

 Blackwell ziet wat in hem en hij tekent bij Island. De enige toaster van zijn generatie die bij Island tekent. Hij brengt hier twee LP’s uit samen met de producer Joseph Hoo Kim, CB 200 en Bionic Dread. Deze twee LP’s doen het goed, ook internationaal. Vooral de eerste LP met tracks als ‘Cocaine In My Brain’,’Plantation Heights’ en de titeltrack CB200 (uit liefde voor zijn motor) is van hoog niveau. Samen met Bunny Lee verschijnen er dan een aantal LP’s. Hiervan heeft Talkin’ Blues het meest een eigen gezicht met het sublieme ‘Jah Love’. Hoewel Esoldun met 3 Piece Suit ook een mooie Bunny Lee compilatie uitbrengt.

FIVE MAN ARMY; SEND ANOTHER MOSES; DILLINGER + TRINITY!

Dillinger verblijft een tijdje in Engeland waar op dat moment de punk hoogtij viert en waar ze hem in hun armen sluiten. Het gaat zeer goed met Dillinger en hij maakt diverse LP’s en krijgt een contract bij A&M. Zijn LP Badder Than them flopt. De LP flop vooral omdat hij aan de ene kant met de elektronische sounds meegaat (we zitten begin 80, New Wave en de synthesizer is hot) en aan de andere kant omdat hij een toaster is. De New Wave fans vinden het toasten/rappen niet interessant en op Jamaica kon men niets met die nieuwe elektronische sounds. A&M is na de flop niet meer geïnteresseerd in Dillinger.

 

Dillinger heeft een periode dat hij zoekt naar een andere sound. Deze mix tussen reggae/new wave/disco/funk vind ik het beste tot zijn recht komen op de LP’s Funky Punk Rock To The Music en Tribal War (is deels een compilatie van de eerste). Op het totaal mislukte nummer  ‘mr. Flint’ na. Maar met de geslaagde juweeltjes ‘Tribal War’  en ‘Tallowah’.

 

 Dillinger - Cocaine In my Brain: The AnthologyDillinger  - Ultimate Collection

 

Echter het internationale succes komt niet meer. Het publiek blijft hem die ene hit ‘Cocaine in my Brain’ nadragen. Hij heeft er op in proberen te spelen met songs als ‘Marihuana in my Brain’ (natuurlijk een hitje in Nederland) en ‘LSD in my brain’. Nationaal in Jamaica was hij al enigszins uitgespeeld midden/eind jaren ‘80. Ook omdat hij minder actief wordt na het experimenteren met andere muziekstijlen.

 

Echter er komen nu weer veel verzamelaars uit en hij schijnt ook weer op tournee te zijn (John we moeten weer!). Het schijnen enerverende shows te zijn als ik de berichten op internet moet geloven. Nu met een sound system en geen band. Daarnaast is zijn sound weer wat veranderd ook heb ik hem horen zingen en heeft hij zijn toaststijl weer aangepast. Voorbeeld is de door Bunny lee  in 1993 geproduceerde CD Say no to drugs met het goede nummer ‘Wey You Wann Me’. Hoewel ik het me afvraag of het Dillinger is. Het nummer staat ook op de CD Killer Man Jaro.

 

Samenvattend: de LP’s CB200 en verzamelaar Cocaine (Charly 1983, New Cross 1984) geven voor mij het beste van Dillinger weer. Hoewel hij een beproefde vaste stijl van toasten heeft, is hij met zijn sound over zijn hele carrière moeilijk te kaderen of te definiëren geweest. En dat pleit voor deze man.

 

Greetz Zigi aka Ziggy


 
Dillinger CornbreadDillinger CornbreadDillinger Cornbread

 

Discografie

 

Ready Natty Dreadie (Studio One 1975) aka Babylon Fever (UA 1978)

CB 200 (Island 1976)

Bionic Dread (Black Swan/Island/Mango 1976)

Clash met Trinity (Burning Sounds 1976)

Talkin' Blues (Magnum, Jamaican Sound, 1977 Surprise)

Superstar (Weed Beat 1977)

Top Ranking Dillinger (Third World 1977)

Cocaine In My Brain (Sonic Sounds 1978)

Cornbread (Jamiaca Sound, Bellaphon 1978, IF 1979, Echo 1981, Vista Sounds 1983, Culture Press 1999 Scandal Bag)

Non Stop Disco Style (Clocktower 1978)

Answer Me Question (Third World, Scramble, Gee 1978)

Same (Jamaican sound/Surprise)

Funky Punk Rock To The Music (Bellaphon, Jamaica Sound 1979/ IF 1980) 

Live At The Music Machine (Jamaican sound 1980)

Marijuana In My Brain (Jamaica Sound 1979, Vista 1983, burnings sounds 1997. Trojan)

Badder Than Them (A&M 1980) 

Cup Of Tea (Jamaican Sound 1980), (aka) Blackboard Jungle (Vista 1984)

Live At London met Clint Eastwood (Echo 1981, Vista 1983)

Join The Queue (Oak Sounds 1983)

King Pharaoh (Blue Moon 1984)

Best Of Live (Vista Sounds 1984, Trojan 1990)

Cocaine (Charly 1983, New Cross 1984, Snapper 2003)

Tribal War (Virgin 1983, New Cross 1984)

The Silver Collection (K West 1990)

Killer Man Jaro (Lagoon 1992)

Dillinger's 14K Gold Golden Hits (Scandal Bag 1994)

Say No To Drugs (Lagoon 1993)

Funky Punk(Lagoon 1993)

3 Piece Suit (Culture Press 1993)

I Need a Woman (Reggae Best 1994)

Big Youth & Dillinger - DJ Originators Head To Head (joe gibbs 1995)

Rule Kingston (Scandal bag)

Dub Organiser Dillinger 22k gold (Scandal Bag 1998)

24 Karat Gold Ragnampiza (Scandal Bag 1998)

Rebel with a Cause (culture press 1999)

Kings Of Reggae (Metrodome/Dressed To Kill 1999)

Cocaine In My Brain (Trojan 2000)

Natty B.S.C (Recall 2000/Snapper 2001)

Under Heavy Manners: The Best Of Dillinger (Fuel 2000 2001)

The Prime Of Dillinger: Gangster Prankster And Rasta (Music Club 2002)

Ultimate Collection (Hip-o Records/Universal 2003)

Jimmy Cliff & Dillinger - Ghetto Uprising (Varese 2003)

Cocaine In My Brain: The Anthology (Trojan 2004)

In my Brain (culture press 2005)

Some Like it Hot (Brook 2005)

Dillinger At King Tubbys (Attack 2006)