HOME

Roots Reggae

 

Jamaicaanse Reggae vs spaghettiwestern (deel 1)  

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door spaghettiwesterns. Aangewakkerd door mijn vader met zijn liefde voor de film ‘The Good, The Bad and The Ugly’. Later kwam mijn liefde voor roots dub reggae en wat blijkt er bestaat een verband tussen deze twee. Wat bijna niemand zou verwachten is gebeurd op Jamaica: roots reggea-mannen met cowboyhoeden en dus vraagt dit om nadere kennismaking. Dit resulteerde in het onderstaande artikel, wat een bizar verhaal is geworden met hele mooie hoezen.

 

Van alle filmische genres, waren het de Hollywood westerns die tot de verbeelding van veel jonge Jamaicanen sprak. De eiland producers waren er dus al snel bij om met ska klassiekers zoals ‘Gun Fever’, ‘Gun the Man Down’, ‘Johnny Gunman’ en ‘Lawless Street’ gebruik te maken van hun titels en te cashen. Echter, toen in het midden van de jaren zestig, de Italiaanse filmmakers zoals een Sergio Leone, Sergio Corbucci en Sergio Sollima hun favoriete film genre herbenoemden en met een nieuw realisme kwamen, kreeg zodoende de Italiaanse westerns zijn eigen identiteit.

 

 

De Italiaanse spaghettiwesterns uit de jaren ‘60 en '70 werden erg populair op Jamaica. Gewelddadig, amoreel en steevast gedomineerd door de charismatische antihelden (en met even fascinerend schurken), spaghettiwesterns waren de filmische rudeboys, die de Jamaicaanse reggae scŹne domineerden in het begin van de jaren ‘70. Het gruis, het vuil, het zweet, het landschap en vooral het meedogenloze, genadeloze geweld maakte een enorme indruk op bioscooppubliek en vooral weer in Jamacia.
Het is geen verrassing dat Jimmy Cliff’s zijn rolpersoon in de The Harder They Come, de klassieker Django van Sergio Corbucci bekijkt. Regisseur Sergio Leone en zijn spaghettiwestern ster, Clint Eastwood, zijn bijzonder geliefd. Dit blijkt uit als The Upsetters met ‘The Good, The Bad en de Upsetters’, Derrick Harriott & de Crystalites met ‘Fistfull of Dollars’ en Gladstone Anderson met ‘Dollars and Cents’ hulde brengen aan de Italiaanse regisseur.

 

Een niet gering aantal ska/rocksteady reggae nummers werden geēnspireerd tot op zekere hoogte door de grote Italiaanse westerns. Terwijl velen gewoonweg hun titels van favoriete films stelen zoals ‘A Taste of Killing’ door de Upsetters of ‘Savage Colt’ door The Eldorados. Verschillende tracks hebben bizarre voordrachten dat stukjes script nabootsen en/of een eerbetoon zijn aan de klassieke stukjes van het filmgenre, met name ‘They Call Me Trinity’ door Joe White and the Crystalites en Lee Perry's ‘Clint Eastwood’.

 

 

 

Wat is nu een spaghettiwestern?

Spaghettiwestern is een bijnaam voor Italiaanse westerns. Het genre dankt zijn naam aan het feit dat deze door Italiaanse studio's geproduceerd werden. In eerste instantie was het een term met een slechte associatie, veroorzaakt door de vermeende belabberde kwaliteit van sommige van deze films. Hoewel de meeste spaghettiwesterns snel en goedkoop gemaakt werden en niet altijd even origineel waren, zitten er toch wel degelijk films tussen van zeer hoge kwaliteit. Sinds de jaren ‘80 is de spaghettiwestern in aanzien gestegen. Veel spaghettiwesterns zijn uitgegroeid tot cultfilms. De spaghettiwesterns voldoen meestal aan de volgende kenmerken:

 

-       low-budgetproductie;

-       opgenomen in Spanje en/of ItaliĎ;

-       weinig dialogen;

-       gewelddadig;

-       geen uitgesproken onderscheid tussen goed en kwaad;

-       figuranten hebben een mediterraan uiterlijk.

 

 

 

Hoewel de meest bekende westerse geēnspireerd reggae nummer ‘Return Of Django’ was, was het niet het eerste reggae nummer die zich liet inspireren door Corbucci's film. Die titel gaat naar een ander Lee Perry nummer, Lord Comic zijn  ‘Django Shoots First’ (1968).  Scratch kwam daarna met een reeks van beroemde western-geēnspireerde nummers, waaronder ‘For a Few Dollars more’, ‘Clint Eastwood’ en ‘Sipreano’. Andere producenten begonnen ook en kwamen met hun eigen cowboy instrumentals, vooral Derrick Harriott, die nummers uitgebracht zoals ‘The Undertaker’, ‘Trinity’, en ‘Fistfull of Dollars’. Andere killer-hits in dit reggae sub-genre zijn ‘Revenge of Eastwood’ door The Profets, ‘Nevada Joe’ door Johnny Lover, en ‘Death Rides A Horse" van de Hippy Boys.

 

 

 

 

Gek genoeg werd van de sfeer van de films niet veel meegenomen in de nummers en was het veelal kopiĎren van teksten of filmfragmenten. Ook weer niet helemaal zo gek, het was namelijk toen ook al commerciĎle manier van het populair maken van de tracks en inderdaad te cashen. Toch gebeuren er ook opvallende zaken zoals een originele ‘battle’ tussen Lee Perry en Llyold Charmers (zie bijvoorbeeld ‘vengeance’). Ook met name de hoezen van de albums, waarbij de Jamaicanen uitgedost als cowboys de platenbakken onveilig maken. Als labels heb ik ze nog niet weten te vinden, misschien komt dat nog. Ik heb hier een aantal belangrijke tracks uitgezocht die een relatie hebben met de Italiaanse westerns. Elk met zijn eigen verhaal en achtergrond, zet eens een nummer op (met you tube of spotify) en laat je verbasen over de vindingrijkheid van de Jamaicaanse producers in de jaren ’60 en ’70.

 

 

Tracks

 

Django Shoots First - Sir Lord Comic & The Upsetters

 

Film - (Django spara per primo) uit 1966 van regisseur Alberto De Martino met Glenn Saxson, Fernando Sancho en Ida Galli.

 

Artiest - Sir Lord Comic begon zijn carriŹre als danser voor het Admiral Dean Sound System. In de late jaren ‘50 kwam hij in de vaarstroom van Count Machuki terecht en begon hij te deejay-en. Hij nam daar een van de eerste dj-records op ‘Ska-ing West’ in 1966. Comic nam later ook nog het ska-nummer ‘The Great Wuga Wuga’ op in 1967, wat een hit werd. In 1970 werkte hij met Lee "Scratch" Perry en nam ‘Django Shoots First’ op, die op het album Eastwood Rides Again verscheen. Zijn andere hits zijn ‘Bronco’, ‘Jack of My Trade’ en ‘Doctor Feelgood’.

 

 

Bronco - Sir Lord Comic & The Upsetters

 

Tracknaam – Bronco, of Bronc, is een term die gebruikt wordt in de Verenigde Staten, het noorden van Mexico en Canada. Het kan verwijzen naar een ongetraind paard. De naam bronco komt wel vaker voor in westerns of als tv-serie in 1958 met James Coburn. Niet in het bijzonder vermeld als spaghettiwestern.

 

Fistfull Of Dollars - Derrick Harriott & The Crystalites

 

Film - Per un pugno di dollari, is een film uit 1964. De film was de eerste in een lange reeks spaghettiwesterns en wordt door velen als een van de meest invloedrijke film gezien. De hoofdrollen zijn voor Clint Eastwood en Gian Maria Volonté.

 

Artiest – zie Derrick Harriott

 

 

Paint Your Wagon - The Setters  

 

Film - Paint Your Wagon is film uit 1969. De Amerikaanse musical film door Paddy Chayefsky is gebaseerd op de podium musical uit 1951 van Lerner and Loewe. De set is een mijners kamp in het Gold Rush-gebied in California, met Clint Eastwood.

 

Artiest – Ik ga er even vanuit dat dit een andere naam is voor The Upsetters.  

 

Gun The Man Down - Dice The Boss  

 

Film – Gun the Man Down uit 1956 van Regisseur Andrew V. McLaglen met James Arness, Angie Dickinson en Robert J. Wike

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
Artiest – Zijn eigen naam is Ransford White en was ookl lid van The inspirations. Dice The Boss is ook bekend als Billie Dice, Dice, Bill Dyce, Hopeton Reid. White zijn broer Doraney was een lid van The Techniques. The Inspiraties waren in wezen een duo van Jimmy Londen (Trevor Shaw) en Billy Dyce die actief waren in de Jamaicaanse muziekscŹne aan het eind van de jaren ‘60 en in de vroege jaren '70. Ze werkte aanvankelijk samen met producer Lee 'Scratch' Perry en hun nummer ‘Tighten Up' opgenomen in Studio One (tweemaal, was oorspronkelijk opgenomen in Wirl, maar opnieuw ge-voiced in Studio One) was een hitje. Het was eigenlijk de eerste onafhankelijke productie van Perry (Perry, om wat voor reden ook, noemde de groep The Untouchables toen de single werd uitgebracht). Ze brachten ook ‘Fari Time’, ‘Unity Is Love’ en ‘Take Warning’ die later door U-Roy gebruikt is voor ‘Way Down South’. The Inspiraties namen ook vele fijne tracks voor Joe Gibbs op tussen 1969 en 1971, waarvan de meeste zijn verzameld op het enige album Reggae Fever. Na hun sessies met Gibbs, ging het duo terug naar Perry daarna splitsten ze hun carriŹres, dit was na 1971.  

 

Hang 'Em High - Richard Ace

 

 

Film - Hang 'Em High is een western film uit 1968 geregisseerd door Ted Post en geproduceerd en meegegeschreven door Leonard Freeman. Het begint met Clint Eastwood als Jed Cooper, een onschuldige man die een lynch-partij overleeft.

 

Artist – Richard Ace heeft een album Richard Ace uit 1979 op Wea (discosongs in een reggaestijl) ook bekend als muzikant. Het nummer is een cover van Booker T Jones (Amerikaanse muzikant en producer, geboren 1941).

 

 

Dollar In The Teeth - The Setters  

 

Film – Un Dollaro tra I denti – uit 1976 van regisseur Luigi Vanzi met Tony Anthony, Frank Wolff en Jolanda Madio.

Artiest – Ik ga er even vanuit dat dit een andere naam is voor de Upsetters.

 

Magnificent Seven - Rupie Edwards All Stars

 

Film - The Magnificent Seven is een western uit 1960 van regisseur John Sturges. De belangrijkste rollen zijn voor Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, James Coburn en Robert Vaughn. De film is een remake van de Japanse film Seven Samurai (1954) van regisseur Akira Kurosawa.

 

Artiest – Zie Rupie Edwards  

 

Return Of Django - The Upsetters  

 

Film - Django is een spaghettiwestern uit 1966 geregisserd door Sergio Corbucci met Franco Nero. Nero speelde vergelijkbare anti-helden vele westerns. De film kreeg toentertijd zijn reputatie als een van de meest gewelddadigste film ooit gemaakt.

 

Track – In een interview met Carl Gayle in Black Music in 1977, vertelde Scratch over dit nummer: "When I created that feeling (‘Return Of Django’), Jamaica wasn't ready for it yet. But Jamaican people like action and I'm a lover of movies and my favorite star was Django. I was just basing it off a theory, so any cowboy could be Django. Like we see a film and we name the star Django because he's a rude boy. He had some bad deal and now he's coming back to bad it up. Like three or four guys beat him up, but him still tough, so him come and fight another day, you know?" 

 

True Grit - Bongo Les Herman & The Crystalites  

Film: True Grit een western uit 1969 gerigisseerd door Henry Hathaway en met John Wayne als U.S. Marshal Rooster Cogburn. The film is gebasseerd op het boek uit 1968, True Grit door Charles Portis.  

 

Artiest – Herman Davis werd geboren in de jaren ‘40 en groeide op in Trenchtown, Kingston. Hij begon met muziek te spelen in de late jaren ‘50 en ‘60 bij Vere Johns Opportunity Hour. In 1966 trad hij op bij het bezoek van Haile Selassie aan Jamaica. Hij begon als een duo met Eric "Bingy Bunny" Lamont in de vroege jaren ‘70 voor producer Derrick Harriott , met hits in Jamaica als ‘Know For I' in 1971. Hij verhuisde naar de studio van Harry Mudie in de midden jaren ‘70.  In de jaren ‘70 en ‘80 was hij veelgevraagd als studiomuzikant, opnames met de The Abyssinians (Kette drums op ‘Satta Masa Gana’), Jimmy Cliff, Prince Far I, The Congos, Culture, The Revolutionairies, Roots Radics en Mikey Dread . Hij was voor meerdere jaren percussionist van The Itals. Hij maakte een verschijning in de film Rockers uit 1978, waarvan hij zei: "Me was the first man in Jamaica to break-dance in a movie” Hij komt ook voor in de documentaire Rock Steady the Roots of Reggae uit 2009. In de jaren ‘90 bleef hij werken met veel van de top sterren uit Jamaica waaronder Beenie Man, Capleton (met wie hij door Europa tourde in 2003/4), Sizzla, Lady Saw en U-Roy. In het begin jaar 2000 nam hij op met Mutabaruka en Gyptian. Het digitale tijdperk bleek geen belemmering, hij zegt daar op "Once yuh is a professional musician yuh will fit inna anything, even a steel band; yuh have various type a percussion fi play, yuh jus' have fi know how to mix it inna di rhythm”. Zijn live optredens omvatten vaak het bespelen van een pispot en een emaille schoorsteen.