HOME

Roots Reggae

 

Jamaicaanse Reggae vs spaghettiwestern (deel 2)

 

Dollars & Cents - Gladstone Anderson

 

Artiest – Jamaicaanse pianist, zanger en sessie muzikant Gladstone "Gladdy" Anderson heeft achter de schermen grote invloed gehad op bijna vijftig jaar reggae geschiedenis. Geboren op 18 juni 1934, in Jones Town in de buitenwijken van Kingston. Anderson leerde pianao spelen van zijn oom Aubrey Adams, die bandleider en sessie organist was. Het was Adams die hem introduceerde bij Duke Reid, die hem gelijk installeerde in zijn ‘stal’ van Treasure Isle sessie- spelers. Door de jaren heen werkte Anderson met Reid, Leslie Kong en andere producers, maar hij deed zijn beste opnames voor Harry Mudie als leider van Gladdy's All Stars. Zijn snelle, treble-style piano spelen gedurende de ska-periode heeft mede gezorgd voor het definiĎren van het geluid. Hij is zelfs genoemd in het vertragen van de ska beat naar rock-steady na een sessie met Hopetown Lewis dat de hit ‘Take It Easy’ opbracht. Alhoewel voornamelijk muzikant, nam hij ook wel eens plaats achter de microfoon, met Stranger Cole (Stranger and Gladdy) voor duetten op ‘We Shall Overcome’, ‘Seeing Is Knowing’ en ‘Just Like a River’, die allemaal hits waren. Anderson bracht ook sporadisch albums uit waar onder, het mooie It May Sound Silly in 1972, Gladdy Unlimited in 1977, Sings Songs for Today & Tomorrow in 1982, Get Closer in 1989, en het sublieme Peace Pipe Dub, opgenomen in Channel One uitgebracht in 1993. Hij produceerde ook roots materiaal voor het Rite Sound label.

 

 

Eastwood Rides Again - The Upsetters (zie album)

 

Zie bij Clint Eastwood

 

 

Van Cleef - King Stitt & the Dynamites (ook wel Lee Van Cleef)

 

Acteur - Lee Van Cleef (Somerville (New Jersey), 9 januari 1925 - Oxnard (CaliforniĎ), 16 december 1989) was een Amerikaans acteur die vooral in westerns te zien was. Door zijn lange, magere postuur en zijn karakteristieke gezicht speelde hij vaak duistere mysterieuze personages. Vaak werd hij gecast als slechterik of antiheld.

 

Artiest – Geboren als Winston Cooper, King Stitt was een van de eerste dj’s op de reggae scene. Gespot door Count Machuki op een dans feest, werd Stitt gevraagd te dj-en door zijn spectaculaire dansbewegingen. Geboren met een mismaakt gezicht, gebruikte Stitt dit als een gimmick. Hij maakte gebruik van de eilandbewoners liefde voor westerns en noemde zichzelf de The Ugly One, uit de film van Sergio Leone, ‘The Good, the Bad, and the Ugly’. Eigenlijk gingen mensen ook naar zijn show om te ontdekken of hij lelijk was of niet. Na een tijdje had hij de gimmick niet meer nodig en gebruikte hij ideeĎn uit Miami en New Orleans voor zijn dj-style. Hij begon te werken met Coxsone Dodd en verhuisde daarna naar Clancy Eccles met wie hij een paar succesjes boekte in Jamaica en de U.K. ‘Fire Corner’, ‘Herbman Shuffle’ en ‘Van Cleef’ (omdat Lee Van Cleef de "ugly one" was in de film). Nu werkt hij van tijd tot tijd in Coxsone zijn Studio One.

 

 

Bonanza - Winston Wright & The GG All-Stars

 

Film - Bonanza was een Amerikaanse westernserie die in de jaren 60 furore maakte op de televisie. Het behoorde in Amerika na Gunsmoke tot de best   bekeken series

 

Artiest – Piano en keyboardspeler en zeer gewilde sessie muzikant. Heeft ook enkele albums op zijn naam waar onder Gras Roots uit 1977 met Bunny Lee als producer.

 

 

The Good, The Bad & The Upsetters - The Upsetters

 

Film - Il buono, il brutto, il cattivo (The Good, the Bad and the Ugly) is een Italiaanse film uit 1966. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone met Clint Eastwood en Lee van Cleef.

 

 

Dollar a Head - The Crystalites

 

Film – Beter bekend als Navajo Joe in the USA en waarschijnlijk op Jamaica op als Dollar a Head. Film uit 1966 van Sergio Corbucci met Burt Reynolds als Navajo Joe.

 

 

Clint Eastwood - Lee "Scratch" Perry

 

LEAD Technologies Inc. V1.01Acteur - Clinton (Clint) Eastwood (San Francisco, 31 mei 1930) is een Amerikaans filmacteur, filmproducent, filmregisseur en politicus. In 1955 debuteerde hij als acteur in de film Francis in the Navy, maar echt bekend werd hij vanwege zijn rol van Rowdy Yates, een tweede voorman-veedrijver, in de televisieserie Rawhide (1959-1966). Daarmee was voorlopig de richting van zijn carriŹre gezet: Eastwood kwam tot bloei in de western. Hij werd wereldberoemd dankzij A Fistful of Dollars (1964), zijn eerste samenwerking met regisseur Sergio Leone. Met twee delen werd dit succes verlengd: eerst met For a Few Dollars More (1965), daarna in 1966 met The Good, the Bad and the Ugly. Deze laatste strijdt volgens velen om de titel: beste western ooit, met een andere Leone-klassieker: Once upon a Time in the West (waarin Eastwood overigens niet meespeelde).

 

 

For a Few Dollars More - The Upsetters

 

Film - Per qualche dollaro in piĚ is een film uit 1965. Een van de beste spaghettiwesterns. De film is geregisseerd door Sergio Leone en vormt, samen met A Fistfull of Dollars (1964) en The Good, the Bad and the Ugly (1966) het middelste deel van een trilogie waarin de mysterieuze 'Man zonder naam' (gespeeld door Clint Eastwood) de hoofdrol in heeft. De film is in de loop der jaren uitgegroeid tot cultfilmklassieker.

 

 

Death Rides a Horse - Roy Richards

 

Film - Death Rides a Horse (aka Da uomo a uomo, or As Man to Man) is een spaghetti western uit 1967 geregisseerd door Giulio Petroni en geschreven door Luciano Vincenzoni met Lee Van Cleef en John Phillip Law.

 

Artiest – Zijn echte naam luid: Leroy Richards ook bekend met Roy & Paulette. Heeft een album gemaakt met C.S. Dodd genaamd Roy Richards. Het nummer bevat een waanzinnige mondharmonica.

 

 

Death Rides a Horse - The Hippy Boys

 

Track – Zeer andere versie dan die van Roy Richards. Veel meer uitgekleed en in een lager tempo. Ik zeg een zeer sterke track.

 

Artiest – De Hippy Boys werd opgericht in 1968 door Lloyd Charmers. De band bestaat uit gitarist Alva "Reggie" Lewis, organist Glen Adams en broers Aston “Family Man” Barrett op basgitaar en Carlton Barrett op drums.

Na het succes in de Britse chart van 'Return of Django' in 1969, werd Lee "Scratch" Perry en The Upsetters uitgenodigd voor een zes weken tour door Groot-BrittanniĎ - een primeur voor een reggae band. Echter, als gevolg van een botsende dienstregelingen, konden de oorspronkelijke Upsetters niet op reis. De nieuw gevormde Hippy Boys werden de nieuwe Upsetters voor de tour; waardoor de band in de toekomst vaak werd verward met de oorspronkelijke Upsetters. De band heeft ook opgenomen met Max Romeo.

 

 

 

Franco Nero – The Destroyers

 

Franco Nero Version 2 - The Destroyers ook als Joe Gibbs Allstars

Acteur - Franco Nero (23 november 1941) is een Italiaans acteur die vooral bekend werd als actieheld in Italiaans exploitatiefilms. Zo speelde Nero in een groot aantal spaghettiwesterns. Met name in de jaren zeventig was hij mateloos populair in ItaliĎ. Zo nam men ooit de toen nog onbekende Terence Hill aan, omdat deze op hem leek.

 

Artiest – The Destroyers een band met Count Machuki (aka Winston Cooper een van de allereerste djs). Nummer uit 1970 geproduceerd door Joe Gibbs op het Amalgamated label. Een leuk nummer met samenzang, waarvan het origineel van Sir Lord Comic was met ‘Jack of my Trade’ ook uit 1970. Versie 2 is zonder vocals en met iets meer tempo.

 

 

Kill Them All - Lee "Scratch" Perry

 

Film – Ammazzali tutti e torna sola (Kill Them All & Come Back Alone) van regisser Enzo G. Castellari uit 1968 met Chuck Conners, Frank Wolf en Franco Citti.

 

Track -  Vette Perry track met galmend intro.

 

 

 

Eight for Eight - Lee "Scratch" Perry

 

Film - Waarschijnlijk een tijdstip voor een gunfight.

 

Track – Ska-tempo nummer met uit de band springende orgels.

 

 

Nevada Joe - Johnny Lover & The Destroyers

 

Film - Oeste Nevada Joe, Spaans/Italiaanse film uit 1964 van regisseur Ignacio F. Iquino met George Martin als 'Nevada' Joe Dexter.

 

Artiest – Zijn echte naam luid: Johnny Jones. Hij deed een paar toasts met The Destroyers als backing band. Met een echoĎnd intro, ontstaat een lekker Joe Gibbs nummer.

 

 

Stranger in Town - The Crystalites

 

Film – De film uit 1967 "A Stranger in Town" is de Amerikaanse titel van de spaghettiwestern "Un Dollaro tra i denti" van Luigi Vanzi met Tony Anthony als the stranger. Ook wel bekend onder de naam “For a Dollar in the Teeth”.

 

 

Savage Colt - The Eldorados

 

Film – Waarschijnlijk ook bekend als Savage Guns, een film uit 1961 met Michael Carreras.

 

Artiest – The Eldorados op het Pama label uit 1970.

 

 

Law - Andy Capp (Composer – Byron Lee)

 

Film – kan slaan op Enemy of the Law (1945) of jaren ’30 westerns als  Law and Order, The Law Commands, The Law Rides, The Law of 45's, Law of the Rio Grande, The Law of the Wild en Two-Fisted Law.

 

Artiest - Lynford Anderson aka Andy Capp (geboren 1941) is een Jamaicaanse studio engineer, producer en zanger, vooral bekend door zijn hit ‘Pop A Top’ in 1968. Lynford Anderson werd geboren in Clarendon Parish, Jamaica in 1941 en deed zijn eerste studio-ervaring op bij het werken voor RJR radio, na aanvankelijk werkzaam te zijn geweest als een boekhouder, na studie voor accountant. Van daaruit verhuisde hij naar onlangs gebouwde Wirl studio van Ronnie Nasrullah, waar hij ervaring opdeed met een twee-track mixer, onder leiding van de Australische engineer Graeme Goodall. Zijn technische vaardigheden werden intensief gebruikt door de producent Leslie Kong en hij ging zelf produceren. Met behulp van een Ampex two-track mengpaneel om tracks te creĎren en te remixen en tracks te combineren in een enkel nummer. Hij richtte ook het Upset Record Label in 1967 samen met Lee 'Scratch' Perry en leerling-engineer Barrington Lambert. ‘Pop Top’ is eigen productie gebaseerd op het rimtespoor van Dave Bartholomew 's ‘South-Parkway Mambo’ en de tekst was gebaseerd op een Canada Dry-reclame. Het nummer werd later gebruikt door Canada Dry in een reclamecampagne in de jaren 1970.  De tekst "taste the tits, taste the tits" veroorzaakt controverse toen het werd gespeeld door John Peel op zijn BBC Radio 1 show, de BBC ontving zeker een aantal klachten. Hij heeft verder bijgedragen aan de ontwikkeling van reggae later in 1968 toen samenwerkte hij met Perry op ‘People Funny Boy’ waarin een ritme zat gebaseerd op de muziek die Anderson en Perry in Pocomania (een extreem ‘enthousiaste’ religieuze beweging) kerkdienst de avond tevoren hadden gehoord.

 

Lynford Anderson is beschreven als een van de meest begaafde engineer ooit aan het werk in Jamaica en hij werd door Winston Holness aangemerkt als "de grootste engineer die op dat moment ... een genie in de business." Hij werkte verscheidene jaren voor Byron Lee in zijn Dynamic Sounds Studio, werkte aan opnames voor de backing track van Robert Flack 's ‘Killing Me Softly with His Song’ en op de opnames voor The Wailers . Hij stelde in de jaren ‘90 dat hij in die periode 100 nummers per dag opnam of masterde. Hij nam ook voor Lee zelf op waaronder single ‘The Law’ uit 1970. In dat zelfde jaar mixde Anderson de eerste gemengde multitrack dubs bij Dynamic Sounds. Hij is ook medeproducer van het Byron Lee & the Dragonaires album Blast Off ook uit 1970. In 2003 werkte Anderson, inmiddels verhuisd naar New York, als geluidstechnicus voor de Verenigde Naties .

 

 

 

Taste of Killing - The Upsetters

 

Film – Taste of Killing (Per il gusto di uccidere) film van Tonino Valerii. Hij is meest bekend van de film My Name is Nobody met Terence Hill en Henry Fonda. De voormalig assistant van Sergio Leone heeft ons ook Price of Power, A Reason To Live, A Reason to Die gegeven en een van de beste niet-Leone films: Day of Anger. Taste for Killing is zijn eerste film in dit genre.

 

 

Dollars & Bonds - Lloyd Charmers

 

Later meer Lloyd Charmers

 

 

Vengeance - Lloyd Charmers (The Hippy Boys)

 

Track – Het nummer dat waarschijnlijk the Upsetters het meeste verontwaardigde was het hilarische ‘Vengeance’, geproduceerd door Lloyd Charmers. Charmers begint het nummer met te zeggen: "I've heard of the Upsetter, but I am here to upset the Upsetter. I am Vengeance!". Het nummer bevat ook een goede imitatie van Perry met de volgende tekst:

 

"Upsetter! I am calling you, Upsetter!"
"Who are you?"
"I am Vengeance! And I am ready to take over your throne, Upsetter. Move out of the way!"
"You mean MY throne?"
"Yes, Upsetter."
"I'm not ready to give up this throne!"

 

Het nummer wordt steeds lachwekkender met een hysterische stem die de upsetter waarschuwt met: "with a whip in his hip". Later in het nummer wordt Niney ook slachtoffer van Charmers.