HOME

Roots Reggae

 

Jamaicaanse Reggae vs spaghettiwestern (deel 3)  

 

 

They Call Me Trinity (of Trinity) – Joe White, The Crystalites

 

Film – They Call Me Trinity (Lo chiamavano Trinitą) is een film uit 1970 van Enzo Barboni. Het is een leuk verpakte spaghettiwestern die zeer ongebruikelijk zachtaardig is in de agressieve en gewelddadige films. Spaghettiwestern rond het contrasterend duo van de vingervlugge flierefluiter Terance Hill en de humeurige domme kracht Bud Spencer. Farley Granger speelt de vileine majoor Harriman.

 

Artiest – De Jamaicaanse zanger Joe White (ook bekend als Joe White Trevor, W.J.W. And Roots Trunks & Brancheshad) heeft een mooie cariere met verschillende briliante singles in de de ska, rocksteady en early reggae periode. Waaronder ‘Rudies All Around’ uit 1967, ‘Every Night’ uit 1968 (geproduced door Sonia Pottinger) en een goede versie van ‘My Guiding Star’ geproduceerd door Charles Ross in de Studio One. Toch kreeg White nooit de aandacht van het grote publiek die hij verdiende. Hij is begonnen als lid van de vocal groep The Leaders met Ken Boothe, Roy Shirley en Chuck Josephs en verschillende tracks werden uitgebracht bij Federal, maar geen kreeg veel aandacht. White nam ook op, als onderdeel van een duo, met Josephs, wederom met weinig succes. Hij nam de melodica ter hand en bracht een album uit met melodica nummers (over "Liquidator" rhythms), een instrument die populair was geworden door Augustus Pablo. White (als deel van de Harry J's All Stars) nam ook een duet op met Glen Brown wat een fassinerende en bizarre singel 'Merry Up' uit 1972 opleverde. De track was geproduceerd door Brown, engineered door King Tubby en credited naar de God Sons. White heeft verschillnede tracks op compilatie albums en genoeg om een goed beeld te scheppen over zijn ouvre, alleen zijn dus tot dusver neit op een album geperst. Hij heeft twee albums op zijn naam: Jah Jah Dub (Roosevelt, 1975) en He Weak Will Be Strong (Splendour Heights, 1978).

 

 

Revenge Of Eastwood – Prophets

 

Tracks – Later is de ritme track gebruikt voor het nummer ‘Funky Kingston’ van Toots and the Maytals. Lloyd and the prophets

 

Artiest – prophet in for a few dollars more

 

 

The Bad - The Crystalites (Composer – Derrick Harriott)

The Bad Version - The Crystalites       

 

 

Sipreano - Lee Perry & The Upsetters

 

Film – Een karakter genaamd ‘Cipriano’ uit de film ‘Pray to God and Dig your Grave’ (Prega Dio... e scavati la fossa) uit 1968 van Eduardo Muliga met Robert Woods en Jeff Cameron

 

 

 

 

Golden Chickens - Ramon & The Crystalites

 

Het is interessant te vertellen dat twee van Scratch's concurrenten, Derrick Harriott and Lloyd Charmers, starten met het ‘ondervuur nemen’ van Scratch met hun eigen spaghettiwestern nummers. Op ‘Golden Chickens’, van Ramon & The Crystallites, Harriott dished Perry en maak verwijzingen naar The Upsetters' ‘Sipreano’: "Sipreano, Sipreano, so you think I'm counting my chickens before they hatch, eh? But they are hatching - golden chickens, too!".

 

 

Salt & Pepper - Lee Perry & The Upsetters

 

Verwijzende tekst in het nummer naar Sipreano.

 

 

The Undertaker - The Crystalites

 

Knock Knock Knock, What can I do for you mister, I’am the Undertaker

make me three coffins brother, my mystake make it four....

 

 

OvertakerRamon & The Crystalites

 

 

Undertaker’s Burial – Ramon & The Crystalites

 

Caramba, so it’s very bad a good man die....

 

 

Killer Passing Through - The Swans 

 

Artiest – Niet veel van bekend. Ik ken alleen nog het nummer ‘Ramba’ van The Swans uit 1972 (version to version vol 1, trojan)

 

 

Shoot Them Amigo - Brother Dan All Stars 

 

Artiest – Dandy Livingstone (geboren als Robert Livingstone Thompson, 14 December 1943, Kingston, Jamaica) is een Jamaicaanse reggae muzikant en producer, die we het beste kennen van de hit uit 1972: ‘Suzanne Beware of the Devil’ en voor de track ‘Rudy, A Message to You’, die later een hit werd voor de The Specials. ‘Suzanne Beware of the Devil’ bereikte nummer 14 in de UK Singles Chart.

 

 

 

Geronimo - The Pyramids 

 

Track - Geronimo (1829-17 februari 1909) was een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, meer bepaald de Chiricahua-Apaches. Zijn Apachenaam luidde 'Goyaałé' (hij die geeuwt). De naam Geronimo is hiervan een verbastering. Hij ontsnapte diverse keren uit het reservaat van San Carlos, dat door de Amerikaanse regering aan de Chiricahua-Apaches was toegewezen. Het is een obscure ska-track.

 

Artiest - Symarip (ook bekend als The Bees, The Pyramids, Seven Letters en Zubaba) was een ska en reggae band van het United Kingdom, opgericht in de late jaren 60s, door Frank Pitter en Michael Thomas met de bandnaam The Bees. De band zijn naam was oorsprokelijk gespeld als Simaryp, wat bijna het omgekeerde is van het woord 'pyramids'. Met leden van een West Indian afkomst, Symarip is een van de eerste skinhead reggae bands. Hun hits zijn ‘Skinhead Girl’, ‘Skinhead Jamboree’ en ‘Skinhead Moonstomp’, het laatste nummer werd door Derrick Morgan gebruikt als basis voor ‘Moon Hop’.

 

 

 

 

Navajo Trail - Tony Gordon

 

Track - De Dineh (Dinéh, Diné) of Navajo zijn een volk van Noord-Amerikaanse indianen van wie het grootste deel verblijft in Dinetah (Dinétah), het Four Corners Reservaat in de woestijnstaten van de Verenigde Staten. Bij de volkstelling van 2005 werden 338.443 Dineh geregistreerd in de Verenigde Staten. De naam die de Dineh volgens sommige bronnen van de Spanjaarden kregen en volgens andere bronnen van de Pueblo-volkeren (Navajo zou afgeleid zijn van een woord dat ‘dief van het land’ betekent), is Navajo. Deze naam wordt tegenwoordig nog door veel mensen gebruikt, hoewel het volk zelf de naam Dineh prefereert. De uitspraak is na-WA-cho, de Anglo-Amerikaanse verbastering daarvan is NA-va-ho.

 

Artiest – Tony Gordon ook bekend van het nummer ‘Ten Times Sweeter Than Tou’ uit 1972.

 

 

Mule Train - Count Prince (Miller)

 

Film – Mule Train is een film van John English uit 1950! met Gene Aurty als sheriff.

 

Ariest – Count Prince Miller geboren als Clarence Linberg Miller in Saint Mary Parish, Jamaica is een Brits georiĎnteerde acteur en muzikant.

Miller begon als een muzikant met het opnemen van een aantal reggae songs.  Zijn bekendste nummer is 'Mule Train Parts One & Two', dat een hit op Trojan Records was in 1971. Daarna werden ze opnieuw opgenomen met Sly en Robbie in de vroege jaren ‘80.  Het toevoegen van elementen van Music Hall maakte zijn reggae stijl. Miller trok vergelijking met Judge Dread voor zijn enigszins schuingebekte muziek. Bekend als een showman, deed Miller in 1969 de aankondiging van het Wembley Reggae Festival, het eerste grote reggae muziek evenement in Groot-BrittanniĎ.

 

Als acteur had Miller onder meer de rol van Vince in de Channel 4 serie Desmond's. Miller verscheen in 2003 in de film ‘What a Girl Wants' en in 2006 kreeg hij de Beste Mannelijke Acteur Award op de Black Film Makers 'International Awards Ceremony voor zijn rol in 'Winnie and the Duppy Bat'.

 

Man From Carolina - The G.G. All Stars

 

Track – gebaseerd op ‘Oh Carolina’ en met een intro van ‘Sipriano’ .

 

 

Return Of The Ugly - The Upsetters (composer – Glen Adams)