HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

 

Dr Alimantado

   

Winston Thompson (geboren 1952 te Kingston) kwam onder de aandacht van de reggaelovers met zijn DJ werk voor Lee Perry gedurende begin jaren 70. Zijn toasten pakte hij op na het luisteren naar de originele master U-Roy. In zijn jonge jaren was hij al in aanraking gekomen met de Rasta’s en zag dat ook als een goede manier om te overleven in het gewelddadige Kingston. Hij noemde zich eerst Winston Prince, nadat hij na lang rondhangen in de tuinen van Perry, toasting had gedaan over de grote hit van Junior Byles ‘Beat down Babylon’. Onder Winston Price deed hij ook nog 'Piece of My Heart', 'Macabee the Third', en 'Place Called Africa Version 3'. Daarna veranderde hij zijn naam in Winston Cool en daarna in Ital Winston. Nadat succes uitbleef richtte hij zijn eigen label om te gaan produceren voor zichzelf (hé, toch nog een producer/zanger). Dus het label Vital Food en later Ital Sounds waren geboren en ook Dr Alimantado. 'Just The Other Day'.

 

 

 

Tado zijn volgende nummers hadden allemaal te maken met sociale en rasta thema’s. 'Ride On', 'Plead I Cause', 'President Nyrere' and 'Oil Crisis'. Deze tracks deden het redelijk op de markt en bereikte de Engelse underground waar ze veel warden gedraaid. Maar hij moest tot 1974 wachten voor een grote knaller. Dat gebeurde toen hij met Lee Perry de Black Ark studio indook om daar het meest ongewone reggaealbum ooit te maken. Met behulp van Horance Andy zijn track ‘There is no Sunshine’ toverden de heren er in drie minuten een totale gekte aan geluiden, echo’s in een geluidscollage van reggae. En met nummers zoals in 1975-76 'Weak Heart Is Babylon', 'I Kill The Barber', 'Poison Flour' (een versie van aan ook een Horance Andy vocaal) en 'Gimme Mi Gun' maakte hij zelfs een kleine carrière.

 

Maar toen in 1976 gebeurde er een ongeluk. Hij werd bijna overreden door een bus in Orange street en zingt daarin ook over in ‘Born for A Purpose’ met lyrics als: "If you feel that you have no reason for living, don't determine my life”. Het nummer gaat dan ook over een buschauffeur dit hem opzettelijk wil overrijden vanwege zijn dreadlocks. Het werd weer door Engeland opgepikt, en door vooral Johnny Roten is Dr Alimantado ook in de punkharten gesloten. Ik neem tot slot nog zijn twee belangrijkste albums nog onder de loep.

 

 

          File written by Adobe Photoshop® 5.0

 

 

Het eerste album is de compilatie Best Dressed Ckicken in Town (Greensleeves, 1978). Hoogtepunten op het album zijn de bubbly 'Unitone Skank', als ook twee instrumentale nummers: een briljante en obscure Perry mix, 'I Am the Greatest Says Muhammed Ali', en de Duke Reid hommage 'Tribute to Duke' (gebaseerd op Slim Smith zijn versie van Billy Stewart soul nummer 'Sitting in the Park'). Het album wordt gecompleteerd met samples van vocale van Gregory Isaacs en Jackie Edwards, de muzikale bijdrage van de Aggrovators, en tot slot de cover foto van Alimantado lopend door zonnige straten van downtown Kingston. Het is een must voor elke reggaelover.

 

 

            

 

 

Het tweede album Sons Of Thunder aka Born For A Purpose is gebaseerd op tweede lading materiaal van de eerste sessie met Perry en niet zo consequent en excellent als Best dressed chicken in Town. Maar, er staan nog steeds geweldige tracks op, zoals de titel song (gepresenteerd in een 12" mix), een ode aan Muhammed Ali dat sterk doet denken aan het werk van Glen Brown zijn werk uit dezelfde periode, en een paradoxaal vrolijk waarschuwingsnummer genaamd 'Careless Ethiopians Repent'. Doctor Alimantado zijn heldere, zachte stem is een constante factor, en zijn talent als DJ is bijna gelijk aan zijn zang kwaliteiten. De rhythms worden verzorgd door verschillende muzikanten van de Revolutionaries, Roots Radics, en de Aggrovators en ondanks er geen crediten gaan naar een andere producers dan Doctor Alimantado, zijn er zeker een paar tracks gemixed die sterk het stempel van Bunny Lee dragen.

Voor de rest is nog noemswaardige zijn debuut album Kings Bread + Dub (Ital Sounds, 1979) en de compilatie Love is (Keyman, 1983) met uit de de Black ark het fantastische 'She Wreng EP". Hij blijft nog steeds albums produceren op zijn inmiddels ISDA label en Keyman label, dus misschien komen we hem toch nog een keer tegen.

 

 

Voor een uitgebreide discografie kijk ook naar:

 

www.roots-archives.com