HOME

 

Ska

Rock Steady

 

 

 

Duke Reid (Arthur Reid 1915-1974)

   

Studio One van Coxsone Dodd is zonder twijfel dé belangrijkste studio in de historie van reggae. Zeker gezien de rol die het heeft gespeeld qua voedingsbodem en het op gang brengen van het proces van ska wat uiteindelijk uitmondde in reggae. Echter er was een periode dat Studio One zijn meerdere moest herkennen. Dat was tijdens de Rock Steady periode 1966-1968. Rock Steady is de periode tussen Ska (voor 1966) en het later bekende Reggae (na 1968). Diegene die in deze periode de meeste juweeltjes produceerde was Duke Reid met zijn Treasure Isle Studio en label.

 

Duke Reid RocksteadyDuke Ried was een ex-politieman en had een slijterij, radiostation, soundsystem, een studio en label. Het was een pure business man en gebruikte graag intimidatie als wapen. Hij onderhandelde met een pistool op zijn schoot en buiten de studio had hij politieagenten als bewaking staan. Dat imago had hij ook al in tijd dat hij nog DJ was. Alleen toen was het image meer voor de show. Wanneer het optreden startte werd hij door de ‘crowd’ het podium opgedragen gehuld in een cape en vaak volledig bewapend (munitieriem, handgranaat en machete). Zijn bijnaam de ‘The Trojan’ stamt uit de tijd dat hij met zijn soundsystem (gigantische boxen met/op een paneel) van feest naar feest rondreed in een open truck. Hij concurreerde vooral met Tom the Great Sebastian, King Edwards en later met de soundsystem Sir Coxone Downbeat, genoemd naar de Yorkshire cricketspeler Coxone.

 

The Duke

 

De partijen huurden vaak ‘partycrashers’ in om het feest van de buurman (andere soundsystem) op bijvoorbeeld het strand te verstoren (op Tom the great sebastian na hij was ‘te lief’ en moest snel het veld ruimen). Als er dan gevechten uitbraken werd er ingegrepen door de politie en werd de apparatuur in beslag genomen. Zo bracht je de concurrentie natuurlijk een gevoelige slag toe. Tevens is in deze tijd het afplakken van labels begonnen. Zo kon de concurrent niet zien welke obscure R&B (vaak zelf uit de US gehaald) plaat je draaide. Dit fenomeen is nu ook nog gangbaar onder de huidige dance DJ’s.  Van 1956-1958 was ‘The Trojan’ de nummer 1 soundsystem in Jamaica.

 

Duke Reid

 

In 1959 richt hij zijn ‘Trojan’platenlabel op. In het begin bracht dit label 78' uit. Als snel startte hij ook het ‘Treasure Isle’ label op. Duke Reid produceert goede ska (met o.a. de Skatalites). Bijvoorbeeld de klassiekers ‘Eastern Standard Time’ of ‘Don the Lion’en ‘Stampede & Through Fare’.

Hij had verstand van muziek en het geluk dat de Skatalites uit elkaar vielen. Hij gaf niemand minder dan, de toen beschikbare en legendarische, Tommy McCook de leiding over zijn studioband de Supersonic. Supersonics bestond uit, Tommy McCook sax en fluit, Herman Marquis alto sax, Lennox Brown sax, Vin Gordon trombone, Baba Brooks trumpet, Jackie Jackson bass, Ernest Ranglin en Lyn Taitt op gitaar, Winston Wright orgel, Gladstone "Gladdy" Anderson piano, Lloyd Knibb or Hugh Malcolm op drums. De sound op Jamaica veranderde, het werd allemaal wat relaxter. Alton Ellis had een hit met ‘Rock Steady’ en de muziekstroming had een naam. The Duke ziet deze verandering en heeft (of trekt) de juiste artiesten (aan).

 

Er zijn juweeltjes op het Treasure Isle label tijdens de Rock Steady periode uitgebracht. De meeste mensen kennen  wel een paar hits uit die tijd omdat UB 40 graag uit deze periode ‘leende’. De muziekstroming kenmerkt zich door een langzamere beat dan ska. Maar nog niet de zware bas van de reggae. Verder is er veel samenzang/harmonie en de muziek is zoeter dan het ruige ska. Dit komt ook tot uiting in de teksten die veelal over liefde en mistanden in de liefde gaan.

 

Duke Reid the trojan

 

De Rock Steady periode kenmerkt zich door hits van Duke Reid met The Paragons, The Techniques, The Melodians, The Silvertones, Dobby Dobson, John Holt, The Sensations, Alton Ellis (hij bleef ook opnemen voor Studio One) en de zeer laat erkende Phyllis Dillon. Al deze artiesten (op Alton Ellis na) hebben hun beste hits bij Reid gehad. In de periode 1966 en 1968 was er elke week wel een top 5 nummer van het Treasure Isle label te noteren.

 

Duke on handsIn 1969 krijgt het label het moeilijk. De sound op het eiland verandert. Reggae begint te ontstaan met ook nog eens in zijn kielzog de dub/versions. Tevens gaan toasters (rappers) platen opnemen en krijgen steeds meer invloed. Dit alles staat haaks op de mierzoete Rocksteady. Reid anticipeert wel door U-Roy over de ‘oude’ tracks te laten chanten. Dat slaat zeker aan U Roy is zeer populair. Tevens experimenteert hij met Dub/versions en neem ook daar wat LP’s van op. Echter de basistracks zijn in essentie nog steeds uit zijn Rock Steady periode. De muziek is niet inventief genoeg voor de Jamaicanen. Het label haalt het daarom niet en gaat onder in 1972. Eind 1974 sterft Reid aan een langslepende ziekte. Sonja Pottinger een andere producer neemt het roer enigszins over.

 

Rock Steady is eigenlijk een muzieksoort die maar een aantal jaren bestaan heeft maar wel als belangrijke periode erkent wordt door de ‘kenners’. Zorg dus dat je het een keer gehoord hebt.

 

Verder, wat Reid betreft het was een goede maar intimiderende harde zakenman met sterk ontwikkeld organisatietalent. Tevens wist hij hoe muziek moest klinken. Zijn contributie bestaat vooral uit de pareltjes uit Rock Steady periode. Vrij uniek dat een producer een muziekstijl zo domineerde.

 

Zelf vind ik dat de hottest hits 1 t/m 3 een goed beeld geven van de producties van Reid in de Rock Steady periode. Duke Reid's Treasure Chest wanneer je het op cd wilt hebben.

 

Chao Cacao

Zigi

 

Discografie

Duke reid Treasure Isle Reggae Wise

 

Duke and his Jamaica Five (kalypso/federal 1958)

Duke’s Reid Rocksteady (Island/Trojan 1967) 

Soul of Jamaica (Trojan 1968/1974)

Come Rock With Me In Jamaica (Treasure Isle 1968)

Duke Reids Golden Hits (Trojan 1969)

Moonlight Groover (Trojan 1969)

Hottest Hits (Treasure Isle)

Hottest Hits Vol 2 (Treasure Isle verschillende rereleases)

Hottest Hits Vol 3 (Treasure Isle verschillende rereleases)

Soul To Soul DJ's Choice (Treasure Isle 1973/Trojan 1995)

Pleasure Dub (Treasure Isle)

Treasure (Isle) Dub (Vol 1) (Treasure Isle later Virgin)

Original Ska Explosion Vol 1 [Carib Gems1980]

Gems From Treasure Isle (Trojan 1982)

Shufflin On Bond Street (Trojan 1989)

Music Is My Occupation (Trojan 1989)

It's Rockin' Time: Duke Reid's Rock Steady 1967-1968 (Trojan 1989)

The Birth Of Ska (Trojan 1989)

Duke Reid's Treasure Chest (Heartbeat 1992/1999)

Ba Ba Boom Duke Reid (Trojan 1994)

Treasure Isle Mood (Heartbeat 1995)

Cultural Things (Lagoon esoldun)

Hog in a Cocoa (lagoon esoldun 1991)

Tribute to the skatalites (lagoon esoldun 1991)

Jamiaca Beat  (Lagoon esoldun 1992)

Depth Charge (Lagoon esoldun 1992)

Version Affair Vol 1 (Lagoon 1992)

Version Affair Vol 2 (Lagoon 1993)

Midnight Confession (Lagoon esoldun 1992)

Treasure Isle meets Tip Top (Sonic Sounds 1993)

20 Greatest Hits Of Treasure Isle (Sonic Sounds 1993)

Supersonics - More Treasure Isle in Dub (Culture Press 1993)

Ba Ba Boom (Trojan 1993)

More Hottest Hits (Heartbeat 1994)

Duke Reid's Boom Shaka Laka (Rhino 1995)

Run Rhythm Run (Heartbeat 1996)

Soul of Jamaica/Here Comes The Duke (Trojan 1997)

Greater Jamaica (Jet Set 1997)

Gay Jamaica Independence Time (Jet Set 1997)

Soul Music For Sale (Treasure Isle/Jet Set 1998)

Ska After Ska After Ska (Heartbeat 1998)

Treasure Ska (Treasure Isle 1998)

Greatest Jamaican Beat (Treasure Isle/ Jet 1998)

Treasure Isle Presents Tribute To Peckings (Treasure Isle 1999)

Come Rock With Me In Jamaica Jet Set / Stern's 1999

Latin Goes Ska (Jet Set 1999)

Jump Up Calypso (Jet Set 1999)

Knock Out Ska (Heartbeat 2001)

By Special Request :18 Top Rock Steady & Reggae Classics (Heartbeat 2001)

Gems From Treasure Isle (Snapper 2001)

Treasue Isle Showtime (Heartbeat 2002)

Ska All Mighty (Heartbeat 2002)

The Birth Of Trojan (Trojan 2002)

Mark Lamarr Presents Duke Reid's: Nuclear Weapon (Trojan 2003)

Treasure Ilse in Dub (Jamaican recordings 2004)

Treasure Isle Story (Metro Music 2004)