HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

Earl Sixteen

 

Earl Daley geboren in 1958 Kingston, Jamaica. Na het winnen van een talentenjacht sloot hij zich als leadzanger aan bij de groep de Flaming Phonics en zong ‘Malcom X’ voor Joe Gibbs in 1975, later gecoverd door Dennis Brown. In 1977 Daley werd hij een lid van de Boris Gardiner happening, die hem introduceerde bij Lee Perry en de Black Ark. Daar nam hij vier tracks op in 1978/79 en ontmoette Earl Morgan van de The Heptones, die zijn debuut album Singing Star produceerde.

 

 Ear Sixteen

 

Zijn volgende collectie was voor de radio diskjockey en DATC producer Mickey Dread, hoewel dit singles waren voor Augustus Pablo, Linval Thompson, Derrick Harriott en andere, uitgebracht in de begin jaren tachtig, inclusief een uitstekende set voor de voormalige Stur-Guv duo Ranking Joe en Jah Screw. Gedurende 1982/83 was hij in Studio One waar zijn derde versie van ‘Love Is A Feeling’ werd opgenomen. De vorige twee versies waren voor Aston ‘Family Man’ Barrrett en Stafford Douglas; tot nu blijft het Earl Sixteen’s meest populaire song. De Brentford Road sessions resulteerde in Coxsone Dodd’s Showcase album in 1985.

 

 

super duper

 

 

Kort daarna hij wisselde hij samenwerkingen uit met voormalig Royal oprichter Roy Cousins, dan Skendon and Blacka Dread (‘Batman And Rodin’) en Bert Douglas (‘Problems’). In 1988 na een tweejarige break kwam hij ‘boven’ in Engeland, waar hij Simply’s Red ‘Holding Back The Years’ coverde en een kort leven beschonken producer carrière startte. Gedurende 1991/2 was hij te vinden  bij Ariwa, waar hij Babylon Wallsen verschillende singles voor de Mad Professor opnam.

 

reggaeBabylon Walls Steppin Out

 

 

Sindsdien heft hij gezongen voor vele verschillende UK producers met variërend succes. Hij verschijnt op tracks van Dread Zone en Leftfield. Hij maakte zijn grote label debuut in 1997 met Steppin, Out voor WEA.

 

Tamoki

 

De plaat is inmiddels afgelopen. Ik weet nu weer waarom ik hem niet meer zo vaak draai. Het zijn namelijk de bekende rhythms tracks uit de verschillende black ark jaren achterelkaar gezet en te duidelijk gevoiced-over door Earl Sixteen. Kort gezegd de magie ontbreekt. De sterke rhytms blijven overeind alleen ik geloof dat Earl Sixteen zich hier wat overspeeld heeft. Ik moet ook zeggen dat hele oeuvre niet in het teken staat van geweldig werk. Ik raad dan ook aan wil je toch wat meer van hem weten om de Showcase te pakken. Ziggi ik geloof toch dat je gelijk hebt gekregen wat dit album betrefd. Misschien moet Earl Sixteen maar meer met de Gorillaz gaan samenwerken.      

 

Phoenix

 

Discografie:

 

Phoenix Of Peace (Seven Leaves, 197x, 1993)

Reggae Sound (DATC, 1981)

Julia (Tamoki Wambesi, 1982)

Showcase (Studio 1, 1982)

Super Duper (Time, 1982)

Shining Star (Vista, 1983)

Songs For A Reason (Vista, 1983)

Songs Of Love And Hardship (Kingdom, 1984)

Year 2000 (Oswald Music, 198x)

 

Compilaties:

Soldier Of Jah Army (Patate, 197x)

Special Request (Tamoki Wambesi, 198x)