HOME

 

Roots Reggae

 

 

Earl Zero

 

 Earl Zero

Earl Zero slechts bekend bij incrowd. Maar zo ook bij jou. Laten we beginnen. Hij is geboren 1952 in Greenwich Town Jamaica. Hij is de oudste van 10 kinderen en komt uit een vissersfamilie.

Righteous Work Earl Zero 

 

Earl Zero neemt daarna voor de twee Greenwich Town record Labels nummers op. In 1975 neem hij voor zanger en producer Errol 'Don' Mais zijn Roots Tradition label  ‘Home Sweet Home’ en ‘I No Lie’ op. Het eerste nummer uitgebracht op dat label. Het label zou later ook de eerste mixes van Scientist vastleggen. Maar dat terzijde. Het echte werk begint wanneer Earl Zero in 1976 op de opstomende trein van Bertram Brown’s zijn Freedom Sounds label springt.  Get Happy Visions Of Love’, ‘Pure And Clean’, ‘Shackles And Chains’, ‘Jah Guide’ en het geweldige ‘Blackbird’ zijn een aantal voorbeelden van pure roots nummers. Ook brengt hij in die periode het nummer ‘Heart Desire’ met Al Campbell uit. Echter het werk samen met producer Betram Brown is het beste wat Earl te bieden heeft en wordt in 1979 uitgebracht op het Freedom Sounds label getiteld Only Jah Can Ease the Pressure. In Engeland wordt deze LP uitgebracht onder de titel In the right way op het Student label. Hoewel het origineel Only Jah can Ease the PRessure vrij obscuur is wordt deze klassieker gelukkig in de jaren 90’ heruitgebracht. Bertram Brown is in 2008 te vroeg gestorven maar je kent hem als producers van de klassiekers als Prince Alla met songs als ‘Stone’ en ‘Lot’s Wife’. Maar ook van Philip Fraser's ‘Come Ethiopians’, Sylvan White's ‘World of Confusion’ en Rod Taylor's ‘Ethiopian King’ en ‘In The Right Way’. Gelukkig heeft Blood & Fire Bertram enigszins gerehabiliteerd door veel producties van hem uit te brengen.

 

 

In 1979 wordt Earl Zero voorgesteld aan Warren Smith van Epiphany Records uit Noord Californië. De man achter deze introductie is zijn goede vriend Chinna Smith. Chinna is sterk verbonden met de begeleidingsband Soul Syndicate waar hij dan zelf ook inzit. Zij hebben ook al een LP uitgebracht op Epiphany Records genaamd Harvest Uptown, Famine Downtown. Geproduceert door Earl Chinna Smith. Hij produceert ook Earl Zero zijn volgende LP Visions Of Love. Sterke LP met weer wat klassieke nummers. Echter niet zo sterk als zijn voorganger. Maar vergis je niet ook deze LP is crucial. Er staan namelijk de klassiekers’Please Officer’, ‘I no Lie’ en een met zorg geproduceerde ‘None shall Escape The Judgement’. In Engeland wordt ‘City Of The Wicked aka City Of The Weakheart’ uitgebracht op 12’’.

 

Earl Zero gaat in de jaren 80’in Noord Californië wonen. Daarna trekt hij bij de East Coast wat rond. Nu woont hij in Santa Cruz en hoopt een geldschieter te vinden om nieuw materiaal uit te brengen. Bij tijd en wijle wordt er nog wel wat oud materiaal uitgebracht zoals 'Righteous Works' en 'Heart's Desire' 12’ op het label van Wax Poetics.

 

Als je in roots reggae geïnteresseerd bent moet je eens wat van hem checken.

 

Humble yourself Ziggy

 


Discografie

 

-    Only Jah can ease the pressure (Freedom Sounds 1979 #DSR 9316 1990 ) Aka In the right way (Student 1979)

-    Visions Of Love (Epiphany 1979)

 

 

Interessante links

 

http://incolor.inetnebr.com/cvanpelt/zerodisc.html

http://incolor.inetnebr.com/cvanpelt/zero.html

 

YouTube: