HOME

 

Roots Reggae

 

Earth and Stone

OK, nu een groep die veel reggaeliefhebbers niet kennen of niet kenden totdat in 1997 Pressure Sound de LP ‘Kool Roots’ opnieuw uitbracht. Het duo verdient zeker een plaats op deze site.

 

 

 

Begin jaren zeventig ontstaat deze band (gehoord dat het eerst een trio was, maar kan ik niet bevestigen, dus vlug vergeten) en doet wat output voor Studio One. Het duo bestaat uit Albert Bailey en Clifton Howell. In 1973 stappen ze al over naar Channel One van Jo Jo Hoo Kim. Hier brengen ze een groot aantal singels uit wat resulteert in hun dubbelalbum ‘Kool Roots’ op het Cha Cha label (CHALP 007). Het zijn 10 nummers met op de tweede LP van de dubbelaar de 10 Dub’s van deze songs met de huisband de Revolutionaries. Geweldige songs met goede strakke backings maar vooral de vocals zijn erg goed. Om de beurt nemen ze de lead zang. Lekkere songs, laat ik zeggen een 8 of hoger, zijn ‘False Rulers’, ‘Devil Must of Made you’, ‘Jail House set Me free’, ‘In time to Come’ het quasi romantische ‘Thats the way you feel’ en het sublieme ‘Dont Let Them Fool You’.

 

 

Andere songs zoals ‘No Time to loose’, ‘Give Me’, ‘Migrate’, ‘Sweet Africa’ zijn ook zeer goed en sommigen zijn terug te vinden op verzamelaars zoals 600% Dynamite!, Arc Angels Reggae Revive Vol 10, Open the Vaults Vol. 1, Sounds & Pressure Vol. 2, Well Charged Channel One, The Reggae Train: More Great Hits from the High Note Label.

 

 'Back To Africa' Artwork 

 


Ook van goede kwaliteit is hun LP ‘Back to Africa’ op het Different label met Phillip Frazer. Ik weet niet wat hun debuut LP is. Ik vermoed Kool Roots dit op basis van de songs die midden jaren 70-tig bij Channel One opgenomen zijn. 'Back to Africa' is opgenomen in de Duke Reid Studio (treasure Isle)
en Jimmey Riley is de producer! (wie had dat verwacht). Kortom een wat vreemde LP die ook nog eens op het obscure Britse Different label in 1978 uitkomt. Er wordt ook gefluisterd dat de Gaylads op deze LP meedoen. Kan kloppen, als je goed luistert zit er ook zo nu en dan een high pitch voice bij. Maar goed dit is niet officeel bevestigd en de Gaylads staan niet op de hoes vermeld. Dus blijven het geruchten.

 

 

De LP 'Back to Africa' is wisselvalliger dan 'Kool Roots'. De LP begint met twee covers. Daarna wordt hij beter. Twee uitschieters zijn 'Raindrops' en You'll Come Running'.

 

Iedereen roept dat er verder niets meer van dit duo vernomen is. Dat lijkt te kloppen dus ik sluit me daar bij aan en tevens mee af. Greetz Zigi

 

Discografie

- Kool Roots (Cha Cha CHALP 007 1978/Pressure Sounds 1997)

- Back to Africa (Different 1978 # GET A 105)

 

Zie voor meer info: http://reggaelicious.pbwiki.com/Earth%20and%20Stone