HOME

DJ/Toasting

 

 

Eek A Mouse

Eek a mouseEek A Mouse een derde generatie toasters (ook de laatste generatie). Ik kan me een optreden in Tivoli Utrecht van vijf jaar (nu 2007) terug herinneren. Waar je doorgaans binnen roots reggae te maken hebt met enigszins oudere dreads. Is hij een f*cking neger van 2 meter lang en breed, van onze leeftijd en met twee lekkere Afrikaanse (geïmporteerd naar Jamaica) chicks ernaast. Daarnaast goede strakke reggaebeat en een goede bas ach het geheel was wel indrukwekkend. Of het moet de shit zijn die ik rookte………. maakt niet uit ik ga er zo weer heen. Een lekkere 10 minuten versie van het nummer ‘Queen Elizabeth’ enzovoort. Maar beter begin ik met de bio.

 

 Eek  a mouse

 

Er zijn maar weinig reggae artiesten zo geliefd bij reggaefans als Eek a Mouse. Ik tikte het in op internet en zie allemaal fansites over hem. Ik kwam zelfs iets in Nederlands tegen. Het is ook terecht. Een man die duidelijk zijn eigen stijl heeft en van een geintje houdt maar daarna ook sociale statements aankaart in zijn muziek.

 

Hij was geboren in Ripton Hilton in 1957, in Kingston, Jamaica, en was eerst een zanger. Nog steeds op school maakte hij mid-'70s twee singles, ‘My Father’s Land’ en ‘Creation’. Deze flopten. DJing/toastend ging hij daarna verder. Steeds onder zijn eigen naam. Zijn vrienden noemden hem Eek A Mouse. Dat was het paard waar hij altijd op wedde. Echter de enige keer dat hij het niet deed won het paard een race. Toch bleek Eek a Mouse uiteindelijk geluk te brengen tenminste de naam dan.

 

Eek a mouse reggae wiselekker wijf reggae wise

 

Het succes begon toen hij onder deze naam in 1979 met producer Joe Gibbs de hit ‘Once a Virgin’. opnam. (Hij heeft wat met virgins en why not!) En in 1980 met ‘Wa-Do-Dem/everybody want a virgin girl’ en ‘Modelling Queen’, welke ook hits/successen waren. Met het Bubble Up Yu Hip album, produceert door Linval Thompson, neemt zijn populariteit toe.

 

Echter zijn slag slaat hij wanneer hij samen gaat werken met producer Junjo Lawes , engineer Scientist en de Roots Radics als backing band. Hits zoals ‘Noah’s Ark’ en weer ‘Wa-do-Dem’ worden opgenomen. Heel het eiland raakt in de ban van zijn zanger/toasting style (DJing genaamd). Reggae Sunsplash in 1982 vrolijkt hij op met zijn optreden. Terwijl eigenlijk iedereen nog het gemis van Bob Marley voelde.

 

In 1982 komen zijn sterkste hits uit met ‘Christmas A-Come’ (mijn favoriet van hem) ‘Wild Like a Tiger’, ‘For Hire and Removal’ ‘Do You Remember’ en ‘Ganja Smuggling’ dit op het sterke album Wa Do Dem.

Met ‘Operation Eradication laat Eek zien ook serieuze kanten te hebben na de dood van zijn vriend DJ Errol Scorche

 

Eek a mouse Reggae wiseEek a mouse reggae wiseEek a mouse reggae wiseEek a mouse reggae wise

 

In 1983, volgt het sterke door Linval Thompson geproduceerde album Mouse and the Man. Het daarop volgende jaar wordt Mouseketeer, geproduceerd door Junjo Lawes, gereleased. In 1985 werkt hij met andere producers nl: Anthony en Ronald Welch, met wie hij het Assassinator album opnam. Dit moest hem succes in de US brengen. Al deze albums zijn van goede kwaliteit. De albums die hierna uitkomen hebben steeds meer gitaarwerk omdat een gedeelte van zijn internationale fans, rock fans zijn. Hier moet je van houden. Echter Black Cowboy tovert hij toch weer een goede LP uit de hoge hoed. Het latere werk ken ik niet al te goed dus daar kan ik geen oordeel over geven maar echt slecht is hij nooit geweest. Dus dat latere werk zal ook goed te beluisteren zijn.

 

Samenvattend; de man heeft wat klassieke lp’s afgeleverd. Hou je van reggae dan moet je hem kennen en gezien hebben. Alleen al om het feit dat het al over bekende Oor Pop encyclopedie van die tijd Eek A Mouse bestempelde als de held van de koffieshop kids. Goed en drie keer raden waar we midden jaren tachtig begin negentig zaten met zijn allen. Dus waarschijnlijk ken je hem al. ;-)

 

Zigi

 

 

Discografie

Wa Do Dem (Shanachie, Greensleeves 1982)
Skidip! (Greensleeves, Shanachie 1982, Thompson Sound)

Bubble up yu hip (Thompson Sound 1982)

Mouse and  the Man (Greensleeves 1983, Thompson Sound)
Mouseketeer (Greensleeves 1984)
Assassinator (RAS 1984)
Live at Sunsplash (Sunsplash 1984, Genes)
King and I (RAS 1985)
Very Best of (Greensleeves Shanachie 1987)
Eek- a- Nomics (RAS 1988)
Mouse-a- Mania (RAS 1988)
U-Neek (Island/Mango/Peace Posse
 1991)
Black Cowboy (Sunset Blvd 1996)

Ras Portraits (RAS 1997)
Eeksperience (Coach House 2001)

Greensleeves Wa-do-dem (Greensleeves 2001)

Very best of eek a mouse vol.2 VERY (Shanachie 2003)

Mouse Gone Wild (Sanctuary 2004)

Eek-A-Speeka (Greensleeves 2004)