HOME

 

Early Reggae

 

 

 

Eric Donaldson  

       

In 1971, kwam hij als laatste op het podium en zette “Cherry Oh Baby’ in  op het jamaicaanse songfestival. Vanaf die dag op het festival nam hij de handige manager Tommy Cowan aan en er werden uiteindelijk 50,000 platen verkocht op het sublabel van  Dynamics Records (Byron Lee, natuurlijk), Jaguar. Dit was dan ook tevens zijn grootste daad, Het nummer is hem altijd blijven achtervolgen (in positieve zin) en er zijn inmiddels over de 30 verschillende versies uitgebracht waaronder een eigen ‘update’ en hij blijft nog steeds populair op Jamaica. Maar ook in Afrika, Frankrijk, UK en Brazilië ken hij populariteit. UB40 en de Rolling Stones hebben er succesvolle covers van geproduceerd, maar of de heer Donaldson daar iets wijzer van is geworden blijft in het midden.

 

 

Donaldson hield meer van het Songfestival. Hij heeft hem dus in 1971 gewonnen, maar ook in 1977, 1978, 1984 en 1993. Hij staat steeds weer klaar om zijn carričre na het festival een boost te geven. Het is natuurlijk allemaal begonnen bij de geboorte van Eric op 11 juni 1947, St. Catherine, Jamaica, West Indies. Donaldson ging naar school in Spanish Town, voordat hij ging werken als schilder die in zijn vrije tijd wat zong. In 1964 nam hij wat niet uitgebracht nummers op voor Studio One (Dodd), Duke Reid en wat dub tracks in Kingston en in midden zestig formeerde hij een groepje dat zich de West Indians noemde, samen met Leslie Burke en Hector Brooks. Een aantal nummers opgenomen met producer J.J. Johnson leverde met zijn falsetto in 1968 een hit op ‘Right On Time’.

 

 

 

 

Hij nam dus ook voor Perry, maar ook al voor zijn hit ‘Cherry Oh Baby’ namelijk in 1969 het nummer ‘Oh Lord’ en ‘Watch What You Are Doing To Me’ met weinig betekende reacties. Een naamsverandering volgde, het werden nu de Killowatts en meer nummers met J.J. Johnson en op Lloyd Daley zijn Matador Label (‘Slot Machine’, ‘Real Cool Operator’), maar maakte niet het succes en de groep ging uit elkaar. In 1970 nam Eric een paar nummers voor Alvin Ranglin op het GG label en Karl Pitterson, waarvan ‘Loney Night’ met een reisje naar de Dynamic Sounds Studio weer nergens naar toe ging. Dus op naar het songfestival.

 

 

 

Voor de rest is Donaldson periodiek succesvol en heeft sporadisch albums uitgebracht. Hij heeft ook voor de liefhebbers wat singels uitgebracht de noemenswaardige ‘Miserable Women’ (1972), ‘What A Festival’ (1973), ‘Freedom Street’ (Build The Ark) en ‘Stand Up’ (Black Arkives, Lee Perry, 1973). Hier volgen zijn eerste albums:  

 

 

1971 Eric Donaldson (Trojan)

1976 Keep On Riding (Dynamic)

1978 Kent Village (Dynamic)

1981 Rock Me Gentle

1982 Come Away

         Stand Up

1985 Right On Time (Dynamic)

         The System

1993 Love Of The Common People

 

Om het verhaal helemaal compleet te maken, woont hij nu in Kent Village waar hij, natuurlijk de ‘Cherry Oh Baby Go-Go Bar’ runt. I rest my case.

 

luisterfragment