HOME

 

Roots Reggae

 

 

Errol Dunkley

Ik geloof dat als ik me goed herinner het Errol Dunkley was die een uitzondering op de regel is. Hij komt namelijk niet uit de ghetto maar groeide op in een middenklas gezin. Hij was er vroeg bij op zijn elfde zong hij al in clubs, kerken en op scholen. In 1964 nam hij zijn eerste nummer op met gold old Prince buster ‘My Queen’ getiteld. In 1967 stond hij pas echt op de kaart hij neemt met producer Joe Gibbs drie hits op ‘Your Gonna Need Me’,‘Please Stop Your Lying’ en ‘I’m Going Home’. Hij was zo populair dat hij competitie werd voor grootheden zoals als Delroy Wilson, Ken Boothe en Alton Ellis.

 

You Gonna Need Me - Errol Dunkley Reggae Wise

Verschillende producers willen daarna met hem werken zoals Studio One’s C.D. en Bunny ’Striker’ Lee maar vreemd genoeg scoort hij met de enigszins obscure Rupie Edward (die heeft cd’s in winkel liggen met 25 versies van 1 song/rithm) zijn volgende hit ‘Three In One’. Hij neemt ook nummers op met Horace Andy, Dennis Brown and the Heptones. We zitten nu rond 1969.

 

In 1971, gaat Errol Dunkley samen met Gregory Isaacs (ja die liep er toen ook rond) het African Museum label beginnen. Hun eerst hit op dat label is ‘Movie Star’. Samen met Rupie Edwards maakt hij daarna de hit ‘Darling ooh’. Dan is zijn populariteit al een aantal jaren gaande.  In 1972 zet die populariteit door wanneer ‘Black Cinderella’ van de persen rolt. Er wordt geroepen dat dit zijn beste productie is nou goed zoek de song maar op zou ik zeggen. Hij maakte deze song met Jimmy Radway als producer. Daarna brengt hij ‘you never know’ uit dat gefinancierd wordt door Sonja Pottinger. Deze song staat ook op de album die ik wil bespreken namelijk Darling ooh (Attack/Trojan 1991/1972).

 

Errol Dunkley Reggae WiseErrol Dunkley Reggae Wise

 

Errol Dunkley Reggae WiseOrigineel heette deze LP Presenting Errol Dunkley. De LP is een verzameling van songs uit zijn late jaren 60 en begin jaren 70. Het beste nummer vind ik ‘I'm Not the Man For You’ en de twee jazzy instrumentals Hi-Lite [Part 1] en [Part 2]. Andere nummers zijn ‘A Little Way Different’ (remake van Delroy Wilson ‘I Don't Know Why’ en ‘Movie Star’) 

In 1973, Dunkley emigreert hij naar G.B. en sluit een contract af met Shelley recording Company waar hij zijn tweede album Sit and Cry opneemt. In die periode gaat hij ook zo nu en dan terug naar Jamaica waar hij songs opneemt die hij bij de labels Jet Star, Trojan, Creole and Rhino Records onderbrengt.

In 1974 tot aan 1978 toert hij veel om het succes uit te breiden. Dit lukt hem aardig in Europa. Hij scoort zijn eerste engelse hit ‘A little way different’. En in 1979 scoort hij zijn bekendste hit ‘O.K. Fred’. Deze reikt tot aan de nummer 11 positie in Engeland. Hij doet ook optredens bij top of the pops en Basil Bush (zijn daar nog ergens beelden/tapes van?). Het is trouwens een oude single van John Holt. Daarna scoort hij nog twee hits in Europa (lees Engeland) met songs als de verlichtende titel ‘Betcha By Golly Wow’ en Hapiness Forget’. In de jaren 90 toert hij veel in de US en heeft veel succes.

 

OK Fred: The Best Of Errol Dunkley by Errol Dunkley Reggae WiseErrol Dunkley Reggae WiseErrol Dunkley Reggae Wise

 

Echter op 25 november 2006 overlijd hij. Als je zijn discografie bekijkt dan zie je veel compilaties van zijn oude werk. Maar ook wat nieuwer werk. Hier zit weinig bijzonders tussen is mijn mening. Echter de 2003 release Love Is Amazing van Studio One is zijn eerste LP/CD uit deze studio. Het was tot dan toe gebleven bij songs zoals ‘Get Up Now’, ‘Satisfaction’ en ‘Way Down Low’ die begin jaren 70’ uitbracht werden door Dodd. Love Is Amazing is een goede CD/LP maar er staat wel een track op die gezongen wordt door Dennis Brown. Ach, kan slechter, het is ze vergeven. Blij dat er toch nog één label was die nog iets goed van hem op de plank had liggen. In plaats van al die rererererereleases.

Cjah Zigi

Discografie

Darling Ooh (Trojan 1972)

Sit And Cry Over You (Third World, Shelly, Flames 1976)

Profile (shelly power/Third World 1979)

OK Fred (Rhino 1979)

Militant Man (Lovella International1980)

Profile Of Errol Dunkley (Third World 1980) aka O.K. Fred (Celluloid 1980)

In A Different Style (Easy Street 1984)

Wild Cherry (Gay Feet)

Special Request (Carousel 1987) aka Nostalgia (Gargonites 1987)

The Early Years (Rhino 1995)

Slam Dunks (Bluemartin 1997)

Profile (Melodie 1997)

Errol Again (Shema 1999)

Moodie Meets Errol Dunkley (moodie Music 1999)

Rock Steady Greates: Please Stop You Lying (Joe Gibbs 1999)

Continually aka Sit And Cry Over You (ook Roman Stewart) (T.P. 2000)

Please Stop Your Lying (T.P. 2001)

Love Is Amazing (Studio One 2003)
Selective Songs (Tappa 2004)

OK Fred (Trojan 2004)

Aquarius (Celluloid 2005)