HOME

 

Roots Reggae

 

Glen Brown

 

Glen Brown

glen brown - no more slavery extended with south east rock - dwyer records -Brown began his career singing harmony in the 1960s on tracks produced by Prince Buster, Sir Coxsone Dodd, Leslie Kong, Derrick Herriot.While never recognized as the preeminent dub musician in Jamaica, melodica toting Glen Brown ( aka Glenmore Brown )was a prodigious studio musician particularly in the 1970s when he worked with artists like King Tubby, Soul Syndicate, The In Crowd, U-Roy,Tommy McCook, Welton Irie,Ken Boothe, Roots Radics and Big Youth. Among the artists heard on his numerous studio rhythm cuts are famed reggae and dub players like Ansel Collins, Peter Tosh, Carlton Barrett and Bongo Herman. ...this is a heavy one check it outenjoy !!! on slaving riddim

 

glen brown - no more slavery extended with south east rock - dwyer records -Brown began his career singing harmony in the 1960s on tracks produced by Prince Buster, Sir Coxsone Dodd, Leslie Kong, Derrick Herriot.While never recognized as the preeminent dub musician in Jamaica, melodica toting Glen Brown ( aka Glenmore Brown )was a prodigious studio musician particularly in the 1970s when he worked with artists like King Tubby, Soul Syndicate, The In Crowd, U-Roy,Tommy McCook, Welton Irie,Ken Boothe, Roots Radics and Big Youth. Among the artists heard on his numerous studio rhythm cuts are famed reggae and dub players like Ansel Collins, Peter Tosh, Carlton Barrett and Bongo Herman. ...this is a heavy one check it outenjoy !!! on slaving riddim

Glenmore Lloyd Brown begon zijn carrière als zanger met de Sonny Bradshaw jazz groep waar hij duets opnam met Hopeton Lewis, Lloyd Robinson, Joe White en Dave Barker. We zitten dan in de periode 1968-1969. De eerste opnames werden vastgelegd door Duke Reid en Coxsone Dodd. Het duo Joe White en Glen. Ik moet je zeggen dan heb je er ook twee. Joe White is namelijk ook niet mis maar die behandel ik nog wel een keer. Moet ik eerst nog iets meer van hem hebben, maar onthoud die naam. Terug naar Brown. Hij werkt daarna als zanger solo voor de producers Leslie Kong, Prince Buster en Derrick Harriott.

 

Begin jaren 70’ begint hij ook muziek te produceren en richt labels op als Dwyer, Shalimar, Pantomine, God Son en South East Music. Geïnspireerd door Augustus Pablo en Joe White is Brown naast producer en zanger ook bedreven in het gebruik van de melodica.

In 1971 opent King Tubby zijn studio en Glen Brown maakt er snel gebruik van. De creativiteit van de twee komt op het goede moment samen. Brown samen met Tubby en de ‘The God Sons’ (alias voor Tommy McCook en Rad Bryan) maken de hit ‘Merry Up’. Glen Brown claimt dat hij de eerste producer is die King Tubby op singles vermeldt. Voorbeeld is de titel ‘Tubby's at the Control.

 

PantomineBrand new Man

 

Zoals je weet begint de DJ style begin 70’ volwassen te worden, ook Glen Brown maakt er gebruik van. Alle grote DJ’s komen bij hem langs en maken gebruik van de verschillende ritmes waarvan het ‘slaving ritme’ het bekendste is. Platenmaatschappij Greensleeves is de eerste die Glen Brown de verdiende status geeft en brengt eind jaren 80’ begin 90’ respectievelijk een dub, vocal en dj album uit. De dub en de vocal zijn volgens mijn mening moetjes en tja dan moet je de dj er natuurlijk ook bij zoeken. Ongelooflijk wat een wereld gaat er open als je die LP’s/Cd’s voor het eerst hoort. Dat wordt weken jezelf opsluiten in je kamer.

 

Volgens mijn mening is de vocal het beste van de drie LP’s met nummers als ‘Realize’ van Richie MacDonald (Richie Mac), ‘Tell It Like It is’ en het op je hielen zittende nummer ‘Away With The Bad’ van Brown, vergeet ook het sluwe nummer ‘Save our nation’ van Jah Glen niet. De hele LP staat vol met juweeltjes.  Eén song wil ik er nog uitlichten Gregory Isaacs met ‘One One Cocoa’. Dit is namelijk één van zijn beste nummers ooit. Dus ben je Gregory fan dan moet je dit nummer gehoord hebben. Deze compilaties van Greensleeves geven een beeld van zijn carrière van de periode 1969 tot en met 1974. Het werk in deze periode wordt vooral gekenmerkt door het uitbrengen van veel goede versies van zijn bekendste ritmes. Echter er verschijnen ook andere songs/producties van hem die niet geënt zijn op zijn bekendste ritmes voorbeelden zijn ‘I Feel Sanctified’ (op Form) uit 1974 en ‘You love me, I love you’ op Pantomine.

 

Marcus Garvey WordsGod Son

 

Naast de compilatie van Greensleeves kan je ook luisteren naar The Way To Mount Zion  uit 1995. Deze LP behandelt dezelfde periode en is uitstekend. De rereleases van Glen Brown van Hot Pot heb ik nooit begrepen. Dat was het werk van Greensleeves overnieuw doen. Maar ook die releases behandelen de periode tot 1975. De cd Dirty Harry Version Excursion van het label Hot Pot laat echter wel zien hoe sterk het Dirty Harry Ritme is.

 

De tweede helft van de jaren 70’ heeft hij iets minder succes en zijn de beste zangers uit zijn stal Wayne Jarret en Sylford Walker. Zelf neemt hij ook op en brengt nummers uit als ‘Father For The Living’, ‘Lambs Bread Collie Man’, ‘As long as there is you’ en het verfrissende ‘Higher Man’. Wayne Jarrett heeft ‘Youth Man’ en ‘Anyone who have a heart’. Sylford Walker komt om de hoek zetten met songs als ‘Lamb’s Bread’, ‘Eternal Day, ‘African homeland’ en ‘Chant Down Babylon. Van de laatste komt in 89’ ook een LP op Greensleeves uit.  Al deze songs bevestigen Brown zijn status als Rhythm Master. Qua DJ’s is er Welton Irie. Naast Ranking Joe en Ringo een DJ waar Brown eind jaren 70´mee werkte. Welton komt in 1977 uit met de LP Ghettoman Corner (overigens twee versies?). Ik ken deze LP niet goed omdat ik niet zo’n fan ben van Welton. Maar kan best een goede LP zijn. Immers Brown produceert hem.

 

Pantomine Lloyd ParksBoat to Progress

 

. Ook komt er een obscure Dub LP in 1976 met Tommy MC Cook uit. Deze verschijnt op het Britse Grounation label. Dit is ook de laatste stuiptrekking van het label. Vermoedelijk de reden dat hij zonder hoes en in gelimiteerde oplage verschijnt. De LP is bekend onder verzamelaars als Horney Dub aka Horny Dub. In Jamaica schijnt deze release uitgekomen te zijn op het Micron Label, ook als blank met de titel Glen brown meets Tommy McCook At Cross Roads. Maar misschien moeten we niet alles geloven wat we horen of lezen. Die Jam persing heb ik nog nooit gezien. De LP bevat goede dub met een aantal bekende en minder bekende ritmes. Aan de andere kant heb ik Tommy McCook wel eens beter horen blazen. Op cd is hij te vinden onder de titel Blazing Horns Tenor In Roots, Blood and Fire 2003 (de LP’s Blazing Horns en Horny Dub).

 

Tijdens de jaren tachtig verdwijnt Brown naar de achtergrond en reist hij op en neer van Jamaica, naar New York en naar de UK. Wel verschijnt er eind jaren 80 op zijn Patomine label Brown Sings, Melodica Talks (Number One Sound). Verder verschijnen er een groot aantal verzamel cd’s waarvan ik er al een paar genoemd van heb. Van welke ik nog niet genoemd heb wil ik nog aangeven dat de sterke Dub from the South East alleen op LP te vinden is en Termination Dub van het Blood and Fire label ons de dub van Wicked Can't Run heeft gegeven. Dat waren ze inderdaad nog bij de Greensleeves compilaties vergeten. De compilatie van Blood and Fire is een aanvulling omdat het ook een iets latere periode bestrijkt. Tevens verschijnen er een aantal 10’’ op vinyl op de markt die de moeite waard zijn. Dit op het South East Music label. Het zijn sterke King Tubby mixen

 

Ghetto Man Corner

 

Wat volgt is dat de grotere massa binnen de reggae-wereld met terugwerkende kracht respect krijgt voor Glen Brown. Hij wordt ook uitgenodigd bij Jammy land (zie You Tube).

In 2002 verschijnt de singel ‘We Dem A Watch’ op het New Yorkse Black Redemption label. Nu in 2009 verschijnt er weer een cd van het oude werk van hem. Vermoedelijk van oude mastertapes getrokken en niet van singels. Dit keer waait de wind uit Japan. Via het Japanse Rock A Shacka label wordt namelijk de nieuwste CD van Brown uitgebracht onder de naam Big Dub - 15 Dubs From Lost Tapes. Ik ben benieuwd. Er schijnen ook redelijk onbekende ritmes op te staan.

 

Samenvattend: Glen Brown heeft niet veel ritmes maar wel ijzersterke, er zijn maar weinig producers die kwalitatief zo’n hoog gemiddelde scoren als Glen Brown. Kortom met Glen Brown kan je niet nat gaan. Iedereen binnen Reggaeland houdt terecht van al zijn muziek en ik ben geen uitzondering.

 

Chao Ziggy

 

 

Discografie

 

Horny Dub aka Horney Dub (Grounation 1976/Micron 1976) aka Blazing Horns Tenor In Roots (Blood and Fire 2003)   

-        Green Bay Killing (Pantomime 1978)

-        Number One Sound Glen Brown Sings Melodica Talks (Pantomine 1988)

-        Plays Music From The East (Fashion 1989)

-       Mikey Brooks & Glen Brown Meet Rhythm Foundation In Sound Clash (Rhythm Foundation 1990)

-    Double Attack: The Original Pantomime DJ Collection 1972-74 (Greensleeves 1989/Shanachie 1990)

-       Boat To Progress: The Original Pantomime Vocal Collection 1970-74 (Greensleeves 1989/Shanachie 1990)

-       Check the Winner: The Original Pantomime Instrumental Collection 1970-74 (Greensleeves 1989/Shanachie 1990)

-        Dub From The South East (Pantomime Records 1991)

-        The Way To Mount Zion  (ROIR 1995)

-        Termination Dub - Glen Brown and King Tubby (Blood and Fire 1996)

-        Rhythm Master Volume One (Hot Pot 2005)

-        Rhythm Master Volume Two (Hot Pot 2005)

-        Dirty Harry Version Excursion (Hot Pot 2005)

-        Glen Brown King Tubby Big Dub -15 Dubs From Lost Tapes (Rock A Shacka 2009)