HOME

 

Roots Reggae

 

 

Harry Mudie  

 

moodisc harry mudieHarry Mudie is een tweede generatie producer (als je het Count Ossie werk achterwegen laat). Hij is wat onderschat naar mijn mening. Qua sound is hij een veelzijdig man van Nyahbingi naar Dance Hall van zeer subtiele instrumentaal (It may sound silly met Gladstone Anderson) naar harde Dub. Die veelzijdigheid maakt hem interessant en belangrijk. Hij heeft zijn sporen verdiend.

 

Harry Mudie and FriendsCount ossie Harry Mudie

 

Harry Mudie was geboren in, Spanish Town, in 1940. Hij werkte als eerste samen met drummer Count Ossie. Hoewel Prince Buster daadwerkelijk Ossie als eerste op vinyl uitbracht. Ossie was 1 van de eerste die het Rasta FarI geloof omarmde. Zijn muziek was een Afro-centric percussie stijl (nyahbingi drumming) dat hij in de jaren 50 speelde in een kampement dat was opgezet door de eerste Rastas. Mudie legde het vroegste werk (jaren 60) van Ossie vast. Hierna stapt hij even uit de muziek en gaat hij 5 jaar studeren in Engeland. Daarna start hij de bescheiden sounds system Mudies Hi-Fi op. In 1969 opent hij een nachtclub, Scaramouche Gardens in Spanish Town.  

 

 

Harry MudieIn de jaren 70 maakt hij een deal met Trojan zodat hij zijn songs op een sublabel mocht uitbrengen. Hij is op dat moment als enige Jamaicaanse producer bezig om zijn muziek van strijkers te voorzien. Terwijl de reggae ritmes in Studio One werden opgenomen. Werden de strijkers in Londen opgenomen (connecties uit zijn studietijd helpen hierbij). Dit was ook vrij uniek. Hij heeft met een groot aantal namen gewerkt John Holt, Dennis Walks, the Ebony Sisters, the Heptones, Lloyd Jones, the Eternals (featuring Cornell Campbell), en Winston Shand. Ook heef hij singels opgenomen met Gregory Isaacs en Peter Tosh.  

 

Zijn meest populaire songs bij het publiek waren John Holt's cover van Ivory Joe Hunter's ‘It May Sound Silly’ (LP Time Is the Master) en Dennis Walks' Drifter’. Andere successen zijn the Ebony Sisters ‘Let Me Tell You Boy’ Slim Smith's ‘Give Me Some More Loving’, the Heptones' Love Without Feeling’, en cornetspeler Jo Jo Bennett's ‘Leaving Rome’ .

 

De studio band, Mudie's All-Stars, werd vaak bevolkt door vibist Lennie Hibbert, pianist Gladstone Anderson,cornet speler Jo Jo Benett’s, tenor saxophonist Tommy McCook, trompet Bobby Ellis, gitaar Mikey Chung en percussionist Bongo Herman. Jawel die van de Congos. Dit is een geweldige set aan muziekanten.    

 

 

Harry Mudie Maar goed verder met zijn verhaal. Midden jaren 70 kicked het Dj geweld in en Mudie zet toaster I. Roy op de kaart. Hij claimt ook I. Roy zijn naam gegeven te hebben. Echter een feit is dat ze samen de eerste songs van I. Roy opnamen (zie ook biografie I. Roy). Door oneindigheid beĎindigt hun samenwerking. Naast het DJ geweld is Dub ook populair en neemt Mudie met King Tubby één van de sterkste Dub albums op namelijk Harry Mudie Meets King Tubby's in Dub Conference Volume 1. Er zijn in totaal drie volumes gemaakt. De nummers die erop staan zijn het beste wat Mudie te bieden heeft (met strijkers natuurlijk) en het mix/overdub echo (reverb-riddled mixing board effecten, wat een lekkere woorden moet je eens hardop zeggen ) werk van Tubby is Tubby niveau. Veel personen vinden Volume 1 het beste. Ik vind ze alledrie van goed niveau maar luister ze zelf anders even. Ze zijn gewoon te verkrijgen.

 

Nu woont Mudie in Florida waar hij samen met zijn zoon het label Moodisc beheert. Hierop verschijnen zo nu en dan her-releases http://www.moodiscrecords.com. Tevens doet hij nog wat dancehall-ragga style recordings maar daar wil het liever (nu) niet over hebben.

 

Respecto

Zigi

Discografie

- Book Of Drifters (Moodisc 1970)

- Mudie's Mood (Moodisc/Trojan 1970)

- Early Years (Moodie Music 1974)

- Harry Mudie with King Tubby in Dub Conference Volume 1  (Moodisc 1976/1994)

- Harry Mudie with King Tubby in Dub Conference Volume 2  (Moodisc 1976/1994)  

- Harry Mudie with King Tubby in Dub Conference Volume 3  (Moodisc 1977/1994)

- Blackslate meets Soul Syndicate in Dub Vol 1 (Moodisc 1978)

- Quad Star Revolution Volume 1  (Cactus 1972, Moodisc 1983)

- Quad Star Revolution Volume 2  (Cactus 1975, Moodisc 1983)

- Reggae History Volume 1 (Moodisc 1985)

- Reggae History A-Z Volume 1 (Moodisc)

- Harry Mudie & Friends - Let Me Tell You Boy - 1970 - (Trojan 1988)

-  Reggae Jamboree (1972-1992) (Moodisc 1992)

- Reggae Buble (Moodisc 2002)

- Drifting With Mudies All Stars & The Rhythm Rulers  (Papa Charlie 2004)