HOME

 

Roots Reggae 

 

 

 

Hugh Mundell

 

Geboren op 14 juni 1962 in Oost-Kingston, Jamaica. Hij kwam uit de middenklasse en zijn vader, Alvin Mundell, was een advocaat met een nationale reputatie. De Mundells verhuisten vaak en zo kwam Hugh in de vele wijken van Kingston terecht. Toen Hugh 12 was ging hij naar de Ardenne High School en begon met zingen. Zijn oudste zus ging naar Excelsior High samen met Wayne Wade, Winston McAnuff en Earl Daley (Earl Sixteen). De drie kwamen dan ook vaak langs en zo kwam de reggae in zijn wereld.

 

Time and Place

 

Wayne was de eerste die zong in de studio met de producer Vivian "Yabby You" Jackson in 1975. Later mochten ze het proberen bij Joe Gibbs. Winston McAnuff viel niet in de smaak bij Errol T. de vaste engineer bij Joe Gibbs en zo nam Earl Sixteen zijn eerste track op. Op die zelfde dag nam Hugh Mundell zijn eerste song op 'Where is Natty Dread', maar die is nooit op vinyl verschenen. De zanger moest wachten tot 1976 toen zijn eerste singel 'Day of Judgement' uitkwam. Het was geproduceerd door de man die hem later onder zijn houde nam: Horace Swaby, beter bekend als Augustus Pablo.  

 

   

 

Hugh Mundell kwam daarna vaak in de Aquarius Studio van Mr Chin Loy, maar werd ook vaak weer naar school gestuurd. Maar op een dag mocht hij een auditie doen met Augustus Pablo en getroffen door zijn stem en teksten mocht hij vijf nummers opnemen. Pablo maakte daarna ook van hem gebruik als DJ samen met Jah Bull voor zijn Rockers sound system en produceerde het nummer ‘Afrika Must Be Free’, in 1975. Verschillende singles werden over de volgende twee jaar uitgebracht inclusief ‘My Mind’, ‘Don’t Stay Away Too Long’, ‘Let’s All unite’ en ‘Book Of Life’. Dit allemaal voordat de klassieker Africa Must Be Free in 1983  uitkwam in 1979 op het Message Label (met ook een ijzersterke dub-versie). Hij had ook inmiddels faam gemaakt als de nieuwe roots star. Pablo nam ook nog de volgende singles met hem op ‘That Little Short Man’, ‘Peeling Allright’, Jah Says The Time Has Come’, ‘One Jah One Aim And Destiny’ en ‘Great Tribulation’. Andere opnames verschenen onder de naam Jah Levi en waren hoofdzakelijk 12”-albums. In 1979 ging hij ook voor zichzelf produceren met nummers als ‘Stop Them Jah’ en ‘Blackman Foundation’, alswel voor de tiener ‘Little’ Junior Ried met ‘Speak The Truth’, die uitkwam op Pablo’s rockers Label in Jamaica.

 

 

12

 

Een ander uitstekend nummer ‘Rastafari’s Call’ verschijnt op Mundell’s eigen label Muni Music. ‘Can’t Pop No Style’ uit 1981 werd tegelijk met Junior Reid’s ‘Know Myself’ uitgebracht bij het Greensleeves label. In 1979 was hij dan ook in staat zijn eigen lp te produceren met oa geld van zijn vader, getiteld Time And Place. Het album werd in Jamiaca uitgebracht op zijn eigen Muni/Muzyk label en in Engeland in 1980 op het Munrock Label. De Engelse uitgave bestaat uit twee verschillende hoezen (zie hier onder). Het album bevat veel tracks die daarvoor waren uitgebracht als singles.

 

T&P 1T&P 2

 

In de begin jaren tachtig ging hij ook naar andere producers toe en in december nam hij 'Jah Fire (Will Be Burning)' een zeldzame lp geproduceerd door Prince Jammy. Maar het album is niet geheel door Hugh gezongen. Kant B neemt de misschien minder bekende Lackley Castell voor zijn rekening. Zijn stem lijkt trouwens als twee druppels water op die van Hugh.

 

1983

 

Zijn laatste album Mundell met Henry ‘Junjo’ Lawes en de Roots Radics als backing band werd uitgebracht in 1982. Het volgende jaar kwam hij te overlijden en na zijn dood zijn nog de redelijke compilaties Black Man Foundation (1985), The Blessed Youth (1987-1981) (2002) en het goede Arise (1988) uitgebracht. Het is een zonde, want de man heeft een zeer uitzondelijke en herkenbare stem (behalve natuurlijk als Lanksley in buurt is). Daarnaast is hij gestorven om zo'n onzinnige reden. Sommige zeggen dat zijn huis was leeg geroofd en dat hij verhaal ging halen bij de dader, waarna zijn broer hem in de rug schoot. Andren zeggen dat hij een slecht werkend huishoudelijk apparaat had verkocht en dat diegene verhaal ging halen bij Hugh en hem in de nek schoot in het bijzijn van de jonge Junior Reid. Hoe het ook zij, we zijn van veel wonderschone nummers beroofd, dan nog maar een keertje het heerlijke 'Great Tribulation' opzetten.

 

Discografie:

 

Africa Must Be Free By 1983 (Message, 1978)

Africa Must Be Free By 1983 In Dub (Message, 1978)

Time And Place (Muni Music/Mun Rock, 1980)

Jah Fire (Live And Love, 1980)

Mundell (Greensleeves, 1982)

Blackman's Foundation (Shanachie, 1983)

Arise (Mun Rock, Atra, 1988)  

The Blessed Youth (Makasound, 2002)