HOME

 

Roots Reggae

 

 

I Kong (aka Ricky Storm)

 

 

Errol Kong wordt geboren op 18 april 1947 in Kingston. Hij is de neef van de producer Leslie Kong. In de begin jaren, eind jaren 60’, zit hij bij de groep Jamaicans met als grootste hits ‘Baba Boom’  en ęThings You Say You Loveę geproduceerd door Duke Reid. In de jaren zeventig neemt hij met oude bekende Tommy Cowan de hit ęThe way it isęop (Perry vermoedelijk engineer). Deze verschijnt in 1972 op het Top Cat label en later ook op het Top Ranking label. Hij werkt onder de namen Ricky Storm en I Kong. Met Lee Perry komt hij ook in aanraking en neemt hij samen met Bunny “Rugs” de klassieker ęBush Weed Corn Trashę op. Een andere Lee Perry productie ęTake a holdę verschijnt als 12ęę samen met het sublieme ęZion Pathwayę (overigens geen Perry).

 

I kong 12''I KONG: The way it is (Top Ranking 1979)

Na de single ‘Ghetto Cry’ neemt hij de klassieke LP The Way it is op. Vrij obscure plaat onder verzamelaars. Het album is verschenen in 1979 op een wit en geel label van Top Ranking. De laatste het zeldzaamst. Esoldun had ‘The way it is’ al eens onder de titel ‘Ghetto Cry’ uitgebracht maar die cd is bijna nog moeilijker te vinden dan de originele LP. In 1999 wordt de ‘The Way it is’ uitgebracht door Rohit met de naam ‘Africa Caling’ maar die versie blijkt zwaar geremixed te zijn. Gelukkig rereleased VP records in oktober vorig jaar de originele LP. Bovendien levert VP op hun release ook nog eens zeven dubs mee. Wat de cd van VP tot de definitieve release maakt. Alleen voor de VP release heeft hij betaald gekregen (ook de Top Ranking dus niet).

 

De songs op The Way it is zijn allemaal goede producties en I Kong laat zien dat hij een geweldige songwriter is. Het is een LP die je een paar keer moet luisteren waarna je er dan achter komt dat er niet één zwakke track op staat. Alleen de overdubbing die men destijds (jaren 70’) in Dynamics heeft gedaan ontneemt een aantal black ark nummers, die ook op deze LP te vinden zijn, de black ark sound. Echter de nummers zijn zeker niet verkracht. De dubs kende ik nog niet en ook die mogen er zijn. Ze onderstrepen de goede melodieĎn. Toch krijgen de dub versies zelden een eigen ‘smoel’. Maar goed dat hoeft ook niet als de songs van origine goed zijn.

 

Way it is top ranking white labelThe way it is yellow label top ranking

 

Eindelijk verschijnt dus zijn debuut album in 1979 en met dit album zou I Kong geschiedenis schrijven, dacht hij. Echter het liep anders. De LP sloeg niet aan. Ook kreeg hij weer niet betaald en wilde daarna niets meer van doen hebben met de muziekindustrie.

 

Tot nu dan. Er is weer een nieuwe CD van hem verschenen getiteld The Forgotten Man. I Kong heeft zijn les geleerd en hem in eigen beheer uitgebracht. Goede nieuws, er staat wat klassiek werk op zoals het nummer ‘Zion Pathway’ en de originele uitvoering vanThe way it is’. Iets minder is dat andere oude nummer geremixed zijn. Echter de kracht van die nummers blijft wel overeind. Dus het is een kwestie van smaak. Eén uitzondering ‘The Way it is’ in remix uitvoering is vrij goed gedaan. Ook staat er  nieuwe werk op. Is even wennen, voor iemand die alleen 70’ begin 80 jaren roots luistert, maar laat wel een glimp van hem zien als goed songwriter en zijn stem is na zijn ziekte ook nog goed gebleven. Het is dus zeker niet crappy.  

RICKY STORM THE WAY IT TOP CAT

 

Goed als je niet meedoet aan de wedloop met de Japanners en Amerikanen op E-bay en je kan daardoor niet aan de 12’’ en 7 ‘’ van hem komen dan moet je deze CD The Forgotten Man kopen en waarschijnlijk vallen de remixes steeds meer mee en beginnen sommige nieuwe songs beter en beter te worden. Hij blijft I Kong natuurlijk.

 

Bless Ziggy.

 

 

Discografie

 

The Way it is aka Ghetto Cry aka Africa Caling (Top Ranking 1979, Esoldun/Lagoon 1992, Rohit 1999)

The Forgotten Man (Gee Cee Marketing/ I Kong Music 2007)