HOME

 

Roots Reggae, DJ

 

 

I Roy

 

Roy Reid werd op 28 juni 1942 geboren in St. Thomas Jamaica. Na school ging hij bij de overheid werken. Echter daarnaast zette hij ook een soundsystem op genaamd Soul Bunny. De Sound Systems eind jaren zestig hadden allemaal een eigen huis-DJ die de platen aan elkaar praatte en over de instrumentale versies heen rapte. Zo ook Roy Reid. Dit deed hij zo goed dat hij een plaats aangeboden krijgt bij een andere en grotere Sound System Son's Junior System in Spanish Town. Daar ontmoet hij producer Harry Mudie waar hij zijn eerste hits opneemt zoals ‘Musical Pleasure’. Al snel neemt hij de naam I Roy aan.

 

 

Na veel bekendheid gekregen te hebben in het Sound System circuit (waaronder ook die van Duke Reid en later King Tubby Hifi) werkt hij ook voor andere producers Lee Perry, Clive Chin, Derrick Harriott, Keith Hudson, Rupie Edwards, Bunny Lee, Pete Weston en Glen Brown. Maar ook voor minder voor de handliggende producers als Lloyd Campbell, Winston Blake en de obscure Jimmy Radway. Aanraders zijn ‘Sidewalk Killer’ met Ruddy Redwood, ‘Frankie J & Melinda’ met Harriott, ‘Rose of Stone’ met Bunny Lee en met Glen Brown gemaakte ‘Brother Toby Is A Movie From London’.

micron   Hoes

 

Echter met producer Gussie Clarke neemt hij zijn eerste LP Gussie Presenting I Roy op. Zeer goede LP met knallers als ‘Tripe Girl’, ‘Coxsone Affair’ en de klassieker ‘Blackman Time’ gebaseerd op de klassieke ‘Slaving’ melodie. Het ritme is o.a. ook bekend als ‘Jumbo’ van Jimmy Radway en volgens mij origineel van Glen Brown’s ‘No more Slavery’. Maar daar kan ik mis zitten. Ook ritmes van Pete Weston worden gebruikt. De LP waar ook alle nummers goed van zijn is zijn tweede genaamd Hell & Sorrow.

 

Om de derde LP te promoten Many moods of gaat I Roy 8 maanden naar Engeland waar DJ’s in toenemende mate populair beginnen te worden. Hijzelf in bijzonder omdat zijn LP’s daar door Trojan uitgebracht worden. Dus redelijk goed gedistribueerd wordt. In 1975 is hij terug in Jamaica en merkt dat de competitie onder DJ’s zeer groot is. Vooral Prince Jazzbo met Bunny Lee trekt de aandacht. Er volgt al snel geheel in de Jamaicaanse traditie een battle tussen de twee DJ’s wat tot uiting komt in nummers als ‘Straight To Prince Jazzbo Head’, ‘Straight To I Roy’s Head’, ‘Jazzbo Have Fe Run’, ‘Gal Boy I-Roy’, ‘I Roy You A Boy’ 'Pad Lock' en ‘'Setup Yourself Jazzbo’. En volgens mij zijn er nog wel een paar nummers op te noemen tussen die twee. Hoewel het in het begin serieus was wordt het al snel voor beiden duidelijk dat deze battle cash oplevert. Ze hebben elkaar tijdelijk nodig. Ze komen elkaar later in de carričre weer tegen en steunen elkaar dan weer als Yazzbo een LP van I Roy produceert.

 

Gorgon Sonic I Roy The PresidentI Roy-Heptones

 

In hetzelfde jaar 1975 brengt I Roy samen met Pete Weston van het Jamaicaanse/Canadese label Micron de LP Truths and Rights uit. Een goede LP met (nu) klassieke ritmes. Goede songs zijn ‘Touting I self’, ‘No turn them back’, ‘Medley mood’ en ‘Double Warning’. Ook werkt hij in deze periode in de nieuwe Channel One studio met JoJo Hookim aan nummers als ‘I man Time’ en ‘Welding’. Met Phil Pratt, een minder bekende producer, neemt hij ‘Ital Dish’ en ‘Musical Air Raid’ op. Phil Pratt heeft overigens ook goede nummers opgenomen met Big Youth en Dillinger. 

 

In 1976 tekent hij een deal met Virgin waar hij negen LP’s op released in de periode van van 1976 tot 1980/1983. De LP ’s zijn Can't Conquer Rasta, Crisus Time, Musical Shark Attack, Heart Of A Lion, World On Fire, Cancer, Ten Commandments,  Whap'n Bap'n, Crucial Cuts. Het concept album Ten Commandments LP uit 1980 is opvallend. Dit zijn nummers van Bob Marley zijn Exodus LP met I Roy toasting en Tommy Cowan achter de knoppen. Goede LP. Heart of A Lion wordt in Jamaica uitgebracht (of US persing dat is nog onzeker) op Harry J zijn eigen Label en de LP wordt dan Fire Stick genoemd. Alle Virgin producties zijn van acceptabel naar hoog niveau.

 

I ROY THE PRESIDENT GORGON!roots lp- I ROY - Fire Stick - HARRY J - ORIGINAL 1977

 

Met Bunny Lee maakt hij tijdens deze periode Can’t Conquer Rasta en Dread Bald Head. Op beide LP’s is ook wat dub van Bunny Lee te horen. Ook Alvin Ranglin produceert inmiddels. Met hem maakt hij de LP The best of I-Roy. Inderdaad, een goede LP met wederom sublieme keuzes qua roots ritmes .

 

Eind jaren zeventig werkt hij weer met de meest uiteenlopende producers ‘Hot head’ met Yabby You en met Niney the Observer Holness neemt hij nummers op als ‘Jamaican Girl’(ook met Lloyd Campell geproduceerd), ‘River Jordan’, ‘Jah is My Light’, ‘Eat Dirt’, ‘Zion Trip’ en ‘Jah Come Here’.


In de periode 1977-1978 komt de The
Godfather uit Een op gansterthema’s geďnspireerd LP waarschijnlijk ook door de bekende film. Hier werkt ook de Blackbeard aan mee. De oudere broer van Tappa Zukie. In hetzelfde periode volgen The General (en dub album Spider’s Web). Met Sly en Robbie die inmiddels ook produceren maakt hij World on Fire. Met Gibbs African Herbsman en Harry J produceert zijn LP Hotter Yatta.

 

In 1980 verschijnt I Roy’s Doctor Fish op het Imperial Label maar in Jamaica wordt de LP uitgebracht op het Gorgon label onder de naam The President. Overige versies van een aantal nummer zoals ‘President Sadat’ (Egyptische president die in ‘1981 verongelukte) zijn terug te vinden op Sunset At Moonlight City ook van het Imperial label.

 

De LP Outer Limits is wat een teleurstellend rapexperiment. In 1987 komt er nog een aardige LP uit samen met Jah Woosh getiteld We Chat You Rock. In 1990 komt nog The Lyrics man uit en Head to Head Clash reproduceert door zijn vriend Jazzbo. Beiden albums zijn geen onverdeeld succes. Maar I Roy heeft ook andere zorgen aan zijn hoofd. Hij zit financieel aan de grond en is al een tijd dakloos. Ook wordt één van zijn zonen vermoord in de gevangenis. Niet veel later op november 27 1999 wordt hij zwaar verwaarloost met ernstige hartproblemen opgenomen en sterft hij in het ziekenhuis.

 

Producer Gussie Clarke zegt in een interview over I Roy:

 

For me he was too much of a gentleman for the game he was in. And this perhaps, 
in a way, led to his demise. (He was) One of the proudest human beings who would never 
compromise his principles’

 

Realiseer deze zaken ook als je reggae LP’s aan het verzamelen bent. Samenvattend een tragische aanloop naar de dood van een goed mens en uitstekende zo niet de beste mid jaren 70 DJ.

 

Zigi

 

DJ

 

Discografie

- Presenting I Roy (Gussie 1973, Trojan 1973, Greedy Puppy)

- Hell and Sorrow (Trojan 1973)

- Many Moods Of I Roy (Trojan 1974)

- Truths & Rights (Micron 1975, Grounation/Vulcan 1975) zie ook Straight to the Heart  

  (Lagoon 1994)

- Step Forward Youth (Live & Love 1975)

- Dread Baldhead (Klik 1976, Jackpot 2000)

- Crisus Time (1976 Virgin, Culture Press  1998)

- Can't Conquer Rasta (Justice 1977)

- Fire Stick (Harry J 1977) zie ook Heart Of A Lion (Front Line 1977)

- Musical Shark Attack (Virgin 1976, Channel One 1977)

- The Best Of (GG's 1977)

- The Godfather (Third World 1978)

- World On Fire (Front Line 1978)

- Hotter Yatta (Harry J 1978)

- Exodus Chapter II (Micron 1978) zie ook Ten Commandments (Virgin 1978)

- The General (Front Line 1979)

- Cancer (Virgin 1979)

- African Herbsman (Joe Gibbs 1979)

- Whap’n Bap’n (Virgin 1980)

- The President (Gorgon) zie ook I Roy's Doctor Fish (Imperial/Hot

Disc 1981)

- Sunset At Moonlight City, Derrick Morgan & I Roy (Imperial 1981)

- Outer Limits (Hawkeye 1983, Intense 1983)

- The Classic I Roy (Mr Tipsy 1986)

- We Chat You Rock (Trojan 1987)

- The Lyrics Man (Witty's, Music Master 1990)

- Head To Head Clash (Ras 1990, Ujama 1990) zie ook Prince jazzbo vs I Roy

  (Prince Jazzbo Music)

- Crisis Time (Reissue Front line 1990)

- Sunshine For I (Esoldun 1992)

- Soundsystem Anthology (King’s Music 1993)

- Black Man Time (Jamaican Gold 1995)

- I Roy Meets Dillinger at King Tubby's Studio (Lagoon 1995)

- The Natty Lion Dread (1995)

- Don't Check Me With No Lightweight Stuff (Blood and Fire 1997)

- Sincerly Yours (Esoldun 1999)

- The Great Godfather (Rhino 1999)

- Touting I Self (Heartbeat 2001)

- Sattamassagana (Clocktower 2001)

- I Roy (Reggae Best/Esoldun 2003)

- From the Top (Brook Rec 2006)

- Gussie Presenting I Roy (Trojan 2007)

- Original DJ (Attack/Trojan 2007)