HOME

 

Roots Reggae

 

 

Ijahman Levi

 

 

Ijahman Levi is geboren in de koele bergen in Christiana, Manchester, Jamaica op 19 juni 1946, genaamd Trevor Sutherland. Hij groeide op in Trenchtown, waar hij op jonge leeftijd mee doet met een van de vele talentenjachten (bijvoorbeeld die van Vere John ‘Opportunity Hour’). Ook komt hij bij Chris Blackwell langs. Het was zijn eerste kennismaking met een blanke en met knikkende knietjes weet hij leidje te zingen, Chris zegt dat hij zijn stem nog niet ontwikkeld is, maar met veel oefenen, maakte hij nog wel een kans om later een zanger te worden. Ze zullen elkaar nog een keer tegenkomen…. . Trevor heeft een goede leermeester, Joe Higgs, zeker een goeie want die had ook bijvoorbeeld Bob Marley onder zijn hoede. Bob en Trevor waren dan ook vrienden. In 1961 maakte hij zijn eerste opname ‘Red Eyes People’ onder de begeleiding van Stranjah Cole voor Duke Reid.

 

AppleMark

 

In 1962 verhuisden zijn ouders naar Harlesden, London. De rest van de familie volgt een jaar later. Hij vormt een band ‘The Vibrations’ 1965 met geen noemenswaardig succes. Het was de tijd van de Beatles, maar Trevor luister veel naar Otis Redding, een van zijn idolen. Nadat Ian  (zijn partner in de groep) naar Amerika vertrekt valt de groep uitelkaar. Trevor gaat verder met Carl Simmons en vormt de band ‘Youth And Rudie And The Shell Shock’. Hij brengt dus dan ook niet alleen reggae, maar ook het populaire Motown, Sam en Dave en natuurlijk Wilson Pickett. Je kan omschrijven als een Tamla-Motown en Stax-style. Ze hebben optredens in de Q club in London en touren door Europa. Hij noemt zichzelf ‘The Youth’ en treedt ook solo onder die naam op. Hij neemt in die tijd obscure singles op, op verschillende labels zoals Polydor, Decca, Pama en Deram. Hij maakt in die tijd een reggae versie maakt P.P.Arnold’s ‘angel Of The Morning’. Ook neemt hij een reggae versie op van ‘White Christmas’ voor Trojan Records met de welluidende groepnaam Nyah And the Snowflakes. Maar geen van die opnames maakte indruk en Levi stopte zijn carriere en begon zich bezig te houden met het gezinsleven.

     

 

In 1970 kwam Trevor in de gevangenis terecht waar hij zijn artiestennaam veranderde van 'The Youth' naar 'Ijahman Levi'. De gevangenschap had te maken met zijn eerste vrouw en met nog een paar andere gasten. Na de gevangenisstraf gaat hij weer naar Jamaica en vindt onderdak bij het huis van de Rastafari’s in St. Anges, hoofdkwartier van de ‘Twelve Tribes’. Hier gaat hij grondig de bijbel bestuderen. In 1976 (weer terug in de UK), neemt hij drie uitstekende singles op voor Dennis ‘Dip’ Harris: ‘Chariot Of Love’, ‘I’m A Levi’ en ‘Jah Heavy Load’ op het Concrete Jungle label, Dip Records. Chris Blackwell hoort ook de single en nodigt hem wederom uit voor een opname, nu krijgt hij de kans op het album ‘Man From Warika’ vocale harmonieen in te zingen bij Rico Rodriques op het Island label. Hij krijgt inmiddels ook de bijnaam ‘ten strings’ omdat het de eerste en twaalde snaar van zijn twaalf-snarige gitaar verwijderd. (de bijbel zegt: bespeel het instrument met 10 snaren).  

 

 

 

 

Daarna mag hij een contract tekenen bij Chris Blackwell, waarna hij twee regelrechte klasiekers Haile I Hymn (Island, 1978) en Are We A Warrior (Island, 1979) een Karl Pitterson mix, afleverd. Het Album Haile I Hymn bevat maar vier extended versies, inclusief een nieuwe versie van ‘Jah Heavy Load’ en ‘I’m A Levi’. Ondanks dat dit album werd beschuldigt van zelf-ingenomenheid blijft dit Levi’s zijn meest poulaire en belangrijke album. De albums zijn geproducerd door Mr. Geoffrey Chung betekenen zijn (internationale) doorbraak.

 

 

Door het success van die twee platen, startte Levi zijn eigen labels: ‘Tree Roots Records International’ en ‘Jahmani’ in 1980. Hij brengt hier verschillende singles (Jamaicaanse pressing) op uit, waaronder: ‘Thank You’, een andere versie van ‘Jah Heavy Load’ en ‘Tradesman’. In 1982 brengt hij ook een nieuw meer conventioneel album Tell It To The Children uit. Het Album Africa wordt soms ook nog gerekent tot de klassiekers, maar is inderdaad niet zo sterk als zijn twee klassieke voorgangers. Het jaar daarop trouwt hij met zijn tweede vrouw, Madge. Gedurende de jaren tachtig gaat het wat minder met de roots reggae, wat Ijahman ook merkt aan zijn verkopen. Toch heeft hij nog een hit in de single chart in de UK in 1985 met Madge met wie hij een sentimenteel duet zingt ‘I Do’. Ikzelf heb nog Culture Country vaak beluisterd, die de moeite waard is met een mooi akoustische nummer.

   

 

 

Ijahman blijft actief in de jaren 90. In 1991 treedt hij nog op bij de Zimbabwe Sunsplash. Vijf jaar later wordt hij uitgenodigd bij de toenmalige president van Gambia, Jammeh. Al met al maakt de man reggae muziek voor bijna vijf decinnia met inmiddels over de deritg albums. Levi heeft altijd en nog steeds reggae artiesten beinvloed met zijn zachte warme stem en zijn spirituele, menslievende manier van reggae maken.

 

 

Discografie

 

Chariot of Love 7" (Organisation 1975)

I Am a Levi 7" (Concrete Jungle 1976)

Jah Heavy Load 7" (Lucky 1976)

Haile I Hymn (Chapter 1) (Island 1978)

Jah Heavy Load 7" (Island 1978)

Are We a Warrior (Mango/Island 1979)

Moulding 7" (Jahmani/Tree Roots 1980)

Thank you 7" (Jahmnani, 1980)

Tradesman 7" (Jahmnai, 1980)

Jah Heavy Load 7" (Jahmani 1981)

Lend a Hand / Closer to You 7" (Jahmani 1982)

Tell It to the Children (Jahmani 1982)

Africa (Jahmani/Tree Roots 1984, Ras; Melodie 2002)

Hold On Honey 12" (Jahmani 1985)

Lilly of My Valley (Jahmani 1985)

I Do (Jahmani 1986) with maj

Culture Country (Tree Roots/Ijahmnai 1987)

Forward Rastaman (Jahmani/Fat Shadow 1987)

Ijahman and Friends (Jahmani/Tree Roots 1988)

Haile I Hymn (Chapter 2) (Jahmani 1988)

Over Europe Live (Jahmani/Jamaica Sound 1988, Spirit)

Inside Out (Jahmani/Tree Roots 1989)

Love Smiles (Jahmani 1992)

Kingfari (Jahmani 1992)

Entitlement (Jahmani 1993)

Black royalties (Tree Roots/Jahmani 1994/5)

Live in Paris (Jahmani 1995)

Sings Bob Marley (Jahmani, Jetstar 1996)

Live At Reggae On the River (Jahmani 1997)

Beauty And The Lion (Jahmani 1997)

Lion Dub Beauty (Jahmani 1997)

Monkey Man (Jahmani 1998)

Crocodile Man (Tree Roots 1998)

ArkArt (Jahmani 2000)

Roots Of Love (2001)