HOME

Roots Reggae

 

Jacob Miller  

Jacob Miller (4 mei 1952- 23 maart 1980) de meeste kennen hem wel en hij is op een groot aantal reggaevideo’s te zien. Tevens de laatste tijd weer hot door het uitbrengen van het label motion van de dub van de LP Tenement Yard genaamd E-E Saw Dub. Maar goed laten we bij het begin beginnen.

 

Jacob Miller en zijn Inner Circle band. Nu laat je niet misleiden door Inner Circle. Het is inderdaad de band met de commerciële hitjes in de jaren ‘90. Echter er waren maar twee gegadigden als opvolger van Bob Marley in de jaren zeventig. Dat waren Dennis Brown en Jacob Miller. Jacob Miller was de meest militante van de twee en zat zeker niet

commerciële hoek. Waarom hij niet meer aandacht kreeg van de grotere labels in die tijd is mijn een raadsel. Pas na zijn overlijden komt zijn beste output beschikbaar voor het grote publiek.

   

Jacob Miller

 

Ik beperk me tot Jacob Miller en bespreek niet zijn begeleidingsband Inner Circle. Ondanks dat zij ook redelijke goede muziek gemaakt hebben. Denk maar aan ‘Bad Boys’ (Big Beat/Atlantic, 1993) de bekende introductie tune van het eerste real life programma wat uit de US kwam overwaaien ‘Cops’  geheten (dacht ik tenminste). ‘Bad boys, bad boys watha you gonna do, when the police come for you’. 

 

  'Jacob Miller Meets The Fatman Riddim Section' Artwork

 

Goed genoeg gezongen. Jacob Miller (geboren op 4 mei 1952) was 13 wanneer hij zijn eerste song in 1968 voor Coxsone Dodd (Studio/Label Studio One) uitbrengt. Miller werd daar geïntroduceerd door zijn goede vriend Agustus Pablo. Love is a Message (a.k.a. Let me love you) wordt geen hit en het duurt even voordat hij weer in de studio opduikt. In de tussentijd ontwikkeld hij via Augustus Pablo wel vriendschappen met King Tubby, Joe Gibbs, Dennis Brown, Ken Booth, Jacky Mittoo en Bob Andy. Er werd wel wat opgenomen in die tijd voor Joe Gibbs bijvoorbeeld (I'm a Natty," "Shakey Girl").

Door de jaren 70’ neemt hij songs op voor een aantal producers. De belangrijkste zijn Tommy Cowan, Augustus Pablo en Joe Gibbs. Ook in deze volgorde wat mij betreft. Tenminste als we over het materiaal van Miller praten.

 

 

Alle LP's die Jacob Miller heeft gemaakt zijn goed en van constant niveau. De eerste twee zijn het beste. Jacob Miller komt goed tot zijn recht met de harde ritmes van de gebroerders Lewis. Tenement Yard is zijn debuut en is in 1975 uitgekomen op het EE-Saw label. Dit in een blank sleeve en net als de dub gelabeld als een 12''. Dus ook de vocal is verkeerd gelabeld. Matrix nummer is overigens EW -LP 300-A. De Dub LP E-E Saw Dub is onder de Dub verzamelaars een klassieker en terecht. De tweede LP Jacob 'Killer' Miller is een echte klassieker met allemaal songs die je via de luidsprekers een kopstoot afleveren.

 

 

Een compilatie die Jacob Miller goed weergeeft is latie Who Say Jah No Dread (uitgebracht Greensleeves, 1993 RAS, 1992) met daarop songs uit 1974/1975 geproduceerd door Augustus Pablo. Origineel op het Rockers Label uitgebracht. Op elke track zingt Jacob ’Miller intens en zijn ongedisciplineerde style en ongepolijste stem doen de rest.  Op deze LP staan ook 6 dub classics van King Tubby. De nummers laten een Augustus Pablo horen die aan het begin van zijn carrière staat. Het nummer Java is uit deze tijd en kort na deze LP brengt zijn vriend Pablo ‘This is Augustus Pablo’ uit.

 

Een andere compilatie die ik aan wil halen is Jacob Miller Meets The Fatman Riddim Section van Crocodisc. Zeer zeer sterke songs en dubs van Tommy Cowan en Jacob Miller. Helaas alleen op cd verkrijgbaar maar de verzameling songs tonen aan dat Crocodisc, Lagoon en Esoldun begin jaren negentig goed werk uitbrachten en obscure reggae voor een groter publiek bereikbaar maakte. Deze labels vergelijken met labels als Rhino doet afbreuk aan de catalogus die ze opgebouwd hebben. Zie je deze compilatie van Jacob Miller gelijk aanschaffen! 

 

 

Veel reggae insiders kennen het One love peace concert waar Bob Marley de strijdende politici Edward Seaga en Michael Manley de hand laat schudden. Weinigen weten dat Jacob Miller de gang leaders Claudie Massop en Tony "Tek Life" Welch elkaar op het podium de hand laat schudden. Een gelijkwaardige zo niet grotere prestatie. Politiek werd in Jamaica namelijk in de straat uitgevochten.

 

 

Verder raad ik je aan de video’s ‘Heartland Reggae’ en ‘Rockers’ te kopen/downloaden. Op deze video’s zie je optredens van Jacob ‘Killer’ Miller. Ik kan in ieder geval niet stil blijven zitten wat een energie!

 

TIRED TO LICK WEED IN A BUSH - Jacob Miller  - Click Image to Close

 

Goed op 23 maart 1980 wanneer hij voor mijn gevoel nog niet alles uit zijn carrière gehaald heeft krijgt Jacob Miller een auto ongeluk. Hij was net bezig met nog een album voor Island Records. Hij overlijdt. De man die ooit nog een keer het plan had om naar de UK te gaan om zijn vader (deze heeft hij nooit gekend) op te zoeken, krijgt daar de kans niet meer voor.  Weer een frontman (eind jaren zeventig was hij in Jamaica populairder dan Bob Marley) van de reggae weggevallen die de reggae in de jaren 80’ de goede kant op had kunnen leiden.

 

Respect Zigi 
 
Tenement Yard (aka dread dread) (E-E Saw 1975, Jam Sound/Starapple 1976,United Artists 1978, Island 1980)
E-E Saw Dub (E-E Saw 1975, Motion 2006)
The Killer Rides Again (VP  1976)
Jacob Killer Miller (Top Ranking 1977/RAS-3205/Fatman 1978, Island 1980) 
Natty Christmas aka Ital Christmas (Top Ranking 1978/1980, RAS 1987)  
Wanted (Top Ranking  1978)  
Mixed Up Moods Top (Ranking 1979,Island 1980, Sonic 1980, Lagoon 1993)  
Lives On (Joe Gibbs 1980)
I’am just a Dread (Joe Gibbs 1980)
Unfinished Symphony (Circle 1984)
Reggae Greats (Mango 1985)  
Greatest Hits (RAS-3204)  
Collector's Classics (RAS 1988)
Jacob Miller with Inner Circle & Augustus Pablo (Lagoon 1992) 
Who Say Jah No Dread  (Greensleeves 1993) 
I'm Just a Dread (Rocky 1 Joe Gibb 1994 /S .P. Records 2000)
Jacob Miller Meets Fatman Riddim Section (1995 Lagoon) 
Jacob Miller & Inner Circle Forward Jah Jah Children (1995 Charly/ 1999 Trojan)  
Jacob Miller with Inner Circle Band & Augustus Pablo (1999 Culture Press)

Songbook chapter a day (1999 Vp / Universal)