HOME 

Roots Reggae

 

Jah Lloyd

Jah Lloyd noem ik hem maar eigenlijk heet hij Patrick Lloyd Francis. Tevens ik zou nog een tal van artiestennamen kunnen noemen zoals Jah Lion, Black Lion of Judah of Jah Ali. Je moet hem niet verwarren met de andere Jah Lloyd (Lloyd Young) dit was een vooraanstaand lid van het Local Rastafari Theocracy government in de jaren 60’.

Black Dub

Jah Lloyd begint als lid van de groep The Mediators en scoort hits zoals ‘Know yourself’ en ‘Killer Flour’ met producer Rupie Edwards. Naast het zingen nam hij destijds ook DJ tracks en dub albums op. Zijn dub album zijn ook goed en allen van stevige kwaliteit. Met hulp van King Tubby natuurlijk. Tevens produceerde hij albums/tracks en richt een eigen label op.

Het ‘Teem’ Label richtte hij in 1969 met één van zijn beste vrienden artiest en producer Mike Brooks op. Mike Brooks werkte in 1974 en 1977 samen met The Revolutionaries (ook een keer door Jah Lloyd geproduceerd) en Mighty Diamonds. Voor producer Lee Perry neemt Jah Lloyd twee albums op in de Black Ark studio waarvan Colombia Colly veel completer is dan Soldier Round The Corner. Soldier Round The Corner’ is voornamelijk opgebouwd rondom één ritme (ik dacht To Be A Lover van George Faith of was het nu Fever van Byles) doet wat experimenteel en onafgemaakt aan en is eigenlijk een verzameling 7'' maar is wel een goede voorbode van de samenwerking met Perry die uiteindelijk resulteert in het volwassen Colombian Colly.

Jah Lion

Colombia Collie is een klassieker en een must voor elke Perry/Reggae Fan. Hij toast hier overigens onder de naam Jah Lion. In 1978 tekent hij een deal met Virgin en neemt songs als ‘Jah Lion’ en ‘Cocaine’ (hij had een hang naar drugsthema’s) op. Hij produceert en chant eind jaren 70’ ook nog voor het hitrun label  artiesten als Bim Sherman. Maar de glorie dagen liggen achter hem en net zoals zo veel artiesten zijn de perry producties de kroon op zijn werk.

Op 12 juni 1999 was Pat Francis/Jah Lloyd 52 toen hij vermoord werd.

Enjoy en smoke er 1 op. Zigi

 

HERB DUB - JAH LLOYD - MICRON Jah Lloyd - Herbs of dub DIP

Discografie

 

- Herbs Of Dub (DIP 1974/Teem Records 1974) aka Herb Dub (Micron 1975) aka A Kaya Dub ( Kaya 1975)

- Soldier Round The Corner (Plum Jam 1974)

- Final Judgement  (Teems)

- Colombia Colly (Upsetter/Island 1976)

- Jah Lloyd and Bingy Bunny: African Culture (Teems 1976)

- The Humble One (Virgin 1978)

- The Secret Dub Life of The Flying Lizards (alleen de basistracks voor Vigin destijds 1995)

- Black Moses (Virgin 1979)

- Reggae Stick (His Majesty 1979)
- Dread Lion Dub (
His Majesty 1980)

- In Action With Revolutionary Dub Band (Vista 1983)