HOME

 

Roots Reggae 

 

 

 

 

Jah Stitch

Geboren in 1949 als Melbourne James te Kingston Jamaica. Jah Stitch is een van de pionier DJ’s. Hoewel gewaardeerd als DJ begon hij zijn loopbaan als zanger in de tijd van Roy Shirley, Stranger Cole, The Wailers en The Heptones. Jah Stitch was de belangrijkste DJ voor Lord Tippertone and Black Harmony Sound System. Errol Holt produceerde zijn debuut ‘Danger Zone’ en zijn stem heeft een overeenkomst met die van Big Youth, die een van zijn voorbeelden was. Een van de reden dat ik de man ook zo bewonder. Daarna ging hij nog werken met Bunny ‘Striker’ Lee, Vivian ‘Yabby You’ Jackson en King Tubby.

 

 

Veel van zijn eerste hits waren DJ versies van Johnny Clark zijn nummers, zoals ‘Legalise It’, als 'Collie Bud’, ‘My Coversation’ als ‘How Long Jah Jah’ en ‘Roots Natty Roots Natty Congo’ als ‘True Born African’. Andere hits van hem waren: 'Crazy Joe’, ‘King In The Arena’, en met Yabby You, 'African Queen’. Ook heeft hij tracks gedaan van Linval Thompson, Horance Andy en Burning Spear. Jah Stitch heeft dan ook gewoon hele goede rhythms tracks gekregen. Jah Stitch heeft voor mij altijd zeer hoge kwaliteit platen afgeleverd en hoewel de meester Big Youth, voor zich moet dulden kan hij als toaster zeker niet kapot. Zeker na de volgende gebeurtenis.

 

  

  Created by AccuSoft Corp.

 

 

Voorafgaand aan de One Love Peace Concert in Jamaica, die georganiseerd was om het opkomende straatgeweld en de noodtoestand te laten stoppen, werd Jah Stitch neergeschoten in zijn hoofd. Hoewel aangeslagen (en zijn stem was iets veranderd) door het incident, ging hij naar de studio en antwoordde ijzersterk met ‘No Dread Can’t Dead’. In 1977 had hij hits als ‘Militant Man’en ‘Jah Jah Forgive You’ en had hij een succesvolle tour door de UK. In 1985 kwam hij tevoorschijn als Major Stitch, die nummers selecteerde voor Sugar Minott’s Youth Promotion Sound System. Een aantal artiesten begonnen hier hun carrière zoals, Tenor Saw, Jah Mikey, Dickie Ranking en Yammie Bolo. Een lange periode van anonimiteit werd in 1995 doorbroken toen hij nog wat met Trevor Douglas en Jah Woosh (he weer een Jah-naam) ging opnemen. Er is een heel goed overzicht van zijn werk te luisteren op het compilatie album Jah Stitch, Original Ragga Muffin 1975-1977  op het Blood & Fire label van Simply Red.

   

 

 

No Dread Can't Dead (1976)

Watch Your Step Youth Man (Third world, 1977)

Met Prince Jazzbo, Straight To Babylon’s Chest (1979)

Moving Away (Live And Love, 1979)

Met Jah Woosh, Jah Woosh Meets Jah Stitch At Leggo Sounds (Leggo, 1995)

Compilations

 

No Dread Can't Dead

 

African Queen

 

Militant Man