HOME

 

Roots Reggae

 

Jimmy Radway

 Dub I

 

Nu we toch met producers bezig zijn. Tijd om een grote naam onder verzamelaars te bespreken. Namelijk Jimmy Radway. Ondanks een aantal successen heeft Radway tijdens de jaren 70-tig in de kantlijn van de reggae geleefd. Ook daarna was hij nog niet bekend bij de meeste reggae liefhebbers. Pas in het jaar 2000 verscheen er een compilatie van zijn werk. Terwijl toen de meeste andere producers door de grote reggae-labels al ruim voldoende in het zonnetje waren gezet qua compilaties en heruitgaven. Toch vreemd want Radway had de aandacht kunnen trekken omdat hij met een aantal belangrijke reggae artiesten heeft gewerkt en daarnaast heeft hij één van de hardste Dub albums ooit af geleverd.

 

Fe Me Time Radway

 

Ivan Jimmy Radway aka One Foot Jimmy (drie keer raden waarom) wordt op 1947 in Kingston geboren. Laten we zeggen derde generatie producer. Hij richt begin 1970 de labels Fe Me Time en Capricorn Rising op. Eén van de eerste producties is samen met Erroll Dunkley. Er wordt 100 pond geïnvesteerd en ze scoren in 1972 de hit ‘Black Cinderella’. Overigens door Radway geschreven. In 1973 breekt Leroy Smart door met het nummer ‘Mother Liza’. De ritmes zijn populair en hij laat de DJ’s I Roy, Big Youth en de minder bekende Scatty Bell er overheen toasten. Voorbeeld is ‘Wolf in Sheep’s Clothing’ van Big Youth op het ritme van het nummer ‘warning’ van Desi Roots toen nog bekend als Desmond Young. ‘Sound Education’ is en goede track van I Roy. Een goede cd is dus de compilatie Keep the Pressure down opgenomen in Randy’s en Dynamics 1972-1976.

 

Dub I Ivan Radway

 

Halverwege de jaren 70’ komt Jimmy Radway met een Dub LP.  Snoeihard en alom geprezen. De LP heeft vele namen ‘Dub I’, ‘Micron Dub’, ‘Hug A Dub’, ‘Dubwise Shower’ en ‘Fe-Me-Dub’. De originele naam is Dub I volgens mij. De LP verschijnt op het Micron label. Hierna duikt deze LP nog twee keer op als Cd op Roots Rockers FE ME Dub (Lagoon) en als LP Reggae Masterpieces In Dub Vol 2 op Vista. Eind jaren 70’ heeft Radway genoeg van de reggae scene in Kingston en stopt er helaas mee.

 

De rechten van Fe Me time zijn nu van spring-line jamaica. Hopelijk brengen ze ook een album uit met veel B-kantjes en ik kan me niet voorstellen dat Jimmy Radway niet nog iets meer nagelaten heeft. Hmmm, ik zit er wel erg om verlegen geloof ik. Maar oké, zo goed is hij.

 

PS: Er wordt wel een gefluisterd dat Glen Brown ritme-wise veel afgekeken heeft van Jimmy Radway. Is maar fluisteren natuurlijk J. Gegroet Ziggy  

 

 Jimmy Radway

 

Discografie

 

Dub I (Micron vermoedelijk 1975/1976)

Roots Rockers FE ME Dub (Lagoon 1990)

Reggae Masterpieces In Dub Vol 2 (Vista 1983)

Keep The Pressure Down (Fe Me Time/Nova/Prestige 2000)