HOME

Early Reggae

 

 

Junior Delgado

 
Ik moet bekennen dat ik zijn latere werk moeilijk vind te beoordelen en heb er niet genoeg van om daar iets zinnigs over te zeggen. Zijn ook erg veel LP’s. Nu kan ik die discografie weglaten en die LP’s niet noemen maar dat doet geweld aan de waarheid. Dus geen mening over zijn later werk en wel de ‘bijna’ complete discografie tenminste wat albums betreft.
 
Junior Delgado

Oscar ‘Junior’ Hibbert werd geboren op 25 augustus 1958 in Kingston en als tiener (rond zijn 15-17de) maakte hij faam met de band Time Unlimited (ook wel de Heavenly Brothers genoemd). Echter er wordt ook nog een single uitgebracht genaamd 'wizzy girl'. Dit onder de naam kid hibbert and the toy. Er zit een mooie 'upsetter bas' in het nummer. We zitten rond 1973 wanneer Perry met de groep Time Unlimited aan de slag gaat. Ze hebben een hit met ‘Reaction’ maar nemen ook songs op als ‘23rd Psalm’, ‘Africa We Are Going Home’, ‘Staring’,‘ Judgement Rastaman’ en ‘Trodding On Home’. Het kwartet werkt ook samen met Rupie Edwards, Tommy Cowan, Bunny Lee Striker. Echter zonder veel succes in 1975 verlaat hij de groep en gaat een solocarrière tegemoet onder de naam Junior Delgado. Hij neemt voor Perry nog wel solo de klassieker ‘Sons of Slaves’ rond 1975/76 op in de Black Ark (Carlton Jackson - History Junior Delgado - Sons Of Slaves 12’’ Upsetter)

September 200 komt na 29 jaar eindelijk zijn debuut album Brothers van 1977 uit. Rechtstreeks genomen van de originele Master tapes. De LP bij roept iedereen verbazing en nieuwsgierigheid op. Echter het klopt dat er nooit een LP op het DEB label verschenen is met matrix DEBLP01. De LP Black Echoes waar de catalogus mee begint had het matrix DEBLP02. Het is een goede roots LP. ‘Love Won’t Come Easy’ en Keith & Tex versie van ‘Tonight’ kende we al van het Taste of the Young Heart album maar de rest moet je ook hebben. Jammy’s Dubs en twee nummers waar Dennis Brown op zingt.

  

Original Guerilla Music Junior Delgado

Echter onder die naam heeft hij eerst ook geen succes. Waar zijn vriend Dennis Brown successen kent met de producer Niney Holness blijft zijn succes (met een hitsingel) uit, ook met Niney. Hij verandert (tijdelijk) zijn naam in ‘Jooks’. Echter het succes komt wel als hij op het Label van Dennis Brown (DEB) singels uitbrengt als ‘Tition’, ‘Trickster’ ‘Famine’ en ‘Devil's Throne’ (Joe Gibbs). Deze hits staan op zijn eerste LP genaamd ‘Taste of the Young Heart’. Mijn mening zijn beste LP.  Allemaal goede nummers, ook nummers als ‘Storm is coming’ (Lee Perry) en de klassieker door Augustus Pablo geproduceerde ‘Blackman’s Heart’ zijn persoonlijke favorieten van me. ‘Storm is coming’ zou als hij door Perry werd gezongen zo op ‘Roast Fish and Cornbread’ uitgebracht kunnen worden.

Goed na deze LP met verzameling hits begint hij zijn eigen label ‘Incredible Jux’. Hierop verschijnen zijn LP’s Dance A Dub (500 kopieën van geperst) en Effort. Dance A Dub is een goed Dub Album. Op de laatst genoemde LP staan goede tracks als ‘Row Fisherman Row’ een goede cover van Bob Marley’s ‘Caution’. Met Pablo maakt hij ook nog de goede song ‘Away with your Fussing and Fighting’.

Daarnaast werkt hij met Prince Jammy en Joe Gibbs (bijvoorbeeld de song ‘Armed Robbery’). Tevens tourt hij veel in GB. Waar hij populairder is dan in Jamaica.  Tevens neemt hij met Sly en Robbie de goede song ‘Fort Augustus’ en zijn hit ‘Merry Go Round’ op.

In 1981 verschijnen zijn LP’s More She Love It en Disco Style Showcase waarop de eerste dancehall invloeden te horen zijn.  In 1982 komt Bushmaster Revolution uit met songs als ‘Rich Man Poor Man’ en ‘Bush Master M16’. Daarna zit hij 18 maanden in de cel. Waarom weet ik niet.

In 1985 neemt hij de singel ‘Broadwater Farm’ op in Londen. Genoemd naar een project in noord Londen wat bol stond van de criminaliteit en armoede. Kort erna breken er grote rellen uit in dat deel van Londen. (het is niet bewezen dat de singel er debet aan was). Later in het jaar volgt ‘Sisters & Brothers’. Op het Album Raggamuffin Year experimenteert hij in 1986 inderdaad met Raggamuffin. Dit album is geproduceerd met Augustus Pablo. Samen brengen ze ook  het One Step More Album uit.  De goede Dub sets met Pablo volgen onder de namen Raggamuffin Dub (1990 Rockers) en One Step Du’ (Greensleeves 1990).   

No Baby Lion junior DelgadoJunior DelgadoDance a dub

Het mag duidelijk zijn dat hij altijd open stond voor nieuwe muziekstijlen. Hij werpt zich op als mentor van artiesten als Withe Mice en Yami Bolo. Samenwerking met Specials’s Jerry Dammers, rapper Max Jazz, trip hoppers zoals Smith & Mighty en de Jungle Brothers, Sumo en Kid Loops gaat hij niet uit de weg. Zelf brengt hij nog LP’s uit zoals Fearles’ in 1998. In 1999 komt Reasons uit met Adrian Sherwood met blues/ reggae sound.

Na de dood van zijn generatiegenoot en goede vriend Dennis Brown neemt hij ‘Junior Delgado Sings Dennis Brown’ op. Hij sterft (11 april 2005) zelf ook veel te vroeg op 46 jarige leeftijd en laat een vrouw en vier kinderen achter.

Oké samenvattend: een man die experimenteerde met muziekstijlen (goed of slecht), met veel producers heeft samengewerkt en op die manier verschillende juweeltjes heeft afgeleverd. Toch blijft het een man waar je qua stem van houdt of niet. Maar wat had ik hem er toch, gezien de huidige Roots Reggae revival, nog graag bij gehad. Zigi

PS: Ik geloof niet dat het toeval is dat men de mastertapes van zijn debuut LP keurig op een plank ziet staan de dag nadat Junior Delgado gestorven is. Misschien  wilde hij het zo.

 Junior Delgado

Goede LP om kennis met hem te maken is ‘Original Guerilla Music’ (Sound Boy).

 

- Brothers (opgenomen in 1977 uitgebracht 2006 DEB)

 
- Taste of the Young Heart (1978 DEB/EMI/Incredible Jux Music)
 
-  20TH century Deb Wise (1978 DEB/EMI)
 
- Dance a Dub (1978 Jux/Big Cat 1997)
 
- Effort (A.K.A.Brothers an Sisters) (1979 DEB/ Jux)        
 
- Disco Style Showcase (1981 Yvonne's)        
 
- More She Love It (1981 Yvonne's)        
 
- Bushmaster Revolution (1982 Jux)      
 
- Sisters & Brothers (1985 Blue Moon)        
 
- Classics (1985 Maccabees)        
 
- In Griechenland (1986 Arcade)        
 
- Raggamuffin (1986 Mango)        
 
- It Takes Two to Tango (1987 Fashion)        
 
- Moving Down the Road (1987 Live & Love)        
 
- Stranger (1987 Skengdon)        
 
- Roadblock (1987 Blue Trac)        
 
- One Step More (1988 Mango/Message)
 
- Dub School (1990 Buffalo)        
 
- Raggamuffin Dub (1990 Rockers)        
 
- One Step Dub (Greensleeves 1990)
 
- 20 Classic Hits  (1991 Sonic)         
 
- Showcase (1993 Rockers)        
 
- Another Place in Time  (1994 Vision)         
 
- Mr Fix It /Tichen? (1994 Rhino) 
- Treasure Found Vol 1 (1995 RAD/Incredible)    
 
- Freedom Has It's Price (Incredible) 
 
- Treasure Found Vol 2 1974-82 (1997 Incredible Music)
 
- Sisters and brothers (Bleu Moon 1998)
 
-Treasure Found Vol 3 (No Baby Lion) (2000 Incredible)
 
- Fearless (1998 Big Cat)
 
- Reasons (1999 Big Cat On U Sound)
 
- Junior Delgado Sings Dennis Brown (Incredible 2000)

 

- Original Guerilla Music (2003 Pressure Sound/Sound Boy)

 

- Sons Of Slaves (2005 Trojan)