HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Keith Hudson

The Dark Prince Of Reggae

 

"Now how wonderful it is to be surrounded by these brothers of talent... studio real kinda cloudy as I would say" Legendarische woorden van onze U-roy. Zo, we zijn weer back in business en hoe…Deze keer de 'The Dark Prince' Keith Hudson. Een man van ongekende talenten die zeker het niveau haalde van de dubmasters als, Lee "Scratch" Perry en King Tubby. Zijn stijl was gebaseerd op een groovy gecentreerde bas- en drumlijn met gestripte ritmes. Hij creëerde daarmee sterk zijn eigen stijl en onderscheidde zich hier mee van de andere artiesten uit zijn tijd. Wat hem nog meer speciaal maakte was zijn talent om te experimenten. Hij wilde eigenlijk elke plaat anders laten klinken als de vorige, iets – wat je later nog kan lezen – tegen het zere been was van Virgin Records. Tijd om The Prince, die helaas niet meer zijn kunsten kan vertonen nadat long kanker bij hem was geconstateerd, eens weer de ruimte te geven die hij verdient.

 

 

 

     

Keith Hudson geboren in 1946 te Shooters Hill, Jamaica en overleden op 14 november 1984 te New York, USA. Als een jongeling zat Keith op Boys Town School tussen medeleerlingen als Bob Marley, Delroy WIlson, Ken Booth en de The Heptones. Met zijn toen nog onbekende ‘vriendjes’ organiseerde hij school concerten. Zijn Opa speelde Cubaanse muziek. Op jonge leeftijd was hij al een fanatieke aanhanger van Coxsone’s Dodd Soundsystem. Hij leerde de leden van de Skatalites kennen en kreeg toestemming om de studio’s van Studio One te betreden door de trombone van Don Drummond te dragen. Hij was pas 14 jaar wanneer hij zijn eerste plaat produceerde. Het was een instrumentaal nummer van de Skatalites, dat uiteindelijk op een wit label in 1968 uitgebracht werd. Twee jaar later werd het opnieuw uitgebracht voor het nummer van Dennis Alcapone, ‘Shades Of Hudson’. Na schooltijd verdiende hij geld bij de tandarts en bracht hiermee zijn eerdere opnames uit. In het eind van 1967 lanceerde hij zijn Inbidimts label met het nummer 'Old Fashioned Way’ van Ken Booth, die een nummer een hit werd in Jamaica. De volgende jaren bracht hij hits uit van Delroy Wilson, ’Run Run’ en John Holt, ‘Never Will I Hurt My Baby’.

 

 

           

 

 

In 1970 begon hij ook zelf vocaal werk te verrichten met ‘Working Like A Slave’ en ‘Don’t Get Confused’, wat destijds een sensatie te weeg bracht. De volgende twee jaar had hij hits met U-roy, ‘Dynamic Fashion Way’, Alton Ellis, ‘Big Bad Boy’, Dennis Alcapone, ‘The Sky's The Limits’, Big Youth, ‘S.90 Skank’ en Soul Syndicate, ‘Riot’ en bracht nog vele singles uit op zijn Imbidimts, Mafia, Rebind, Mamba en andere labels. Zijn bereidheid om te experimenteren was duidelijk te horen op U-roy, “Dynamic Fashion Way, waar hij het 'Old Fashioned Way’ ritme bewerkte door een stringbas toe te voegen de saxophone te overdubben om het nummer drastisch te wijzigen. Voor ‘S.90 Skank’ regelde hij een motor in de studio van Byron Lee voor de opnames van het intro. Dit had een grote invloed op het motor gekke Jamaica zodat andere producers zoals Coxsone Dodd en Lee Perry snel ook motoren de studio in ging rijden. Bij Perry werden ook al snel andere attributen de studio in gereden.

 

Gesprek met King Stitt in 1976, Hudson noemt zijn instinct voor DJ:

 

"An de pace whey me did a set... no man woodn try fe come in between me and de deejay dem. Caw me bring U Roy an when me bring U Roy, U Roy go out deh wid Duke Reid an Duke Reid a mash it up wid him an me say 'A whey de blood claat me a gwaan wid'. An me go inna de Lane go find Dennis Al Capone an bring out Dennis Al Capone come gi U Roy a blood claat competition... An him switch an go to Duke... And me say a whey de blood claat do hoonoo, come Big Yout numba one S90. Me a tell yu man."

 

 

 

 

In 1972 bracht Keith Hudson zijn eerste LP uit genaamd Furnance op het Imbidimts label. Op het album bevinden zich vier nummers met de toegevoegde, DJ, instrumentale en dub tracks. Het volgende album was Class And Subject en hoewel hij andere artiesten bleef produceren vanaf dit punt begon hij zich te concentreren op zijn eigen carrière. In 1973 emigreerde hij naar Londen, waar hij Entering The Dragon maakte en waarop hij liet zien nog steeds te willen experimenteren, zelfs al waren de resultaten niet geheel consistent. In het bijzonder, zijn manier om een ritme track te gebruiken voor meerdere verschillende nummers was een vernieuwing die pas tien jaar volledig gebruikt werd. In 1974 bracht hij Flesh Of My Skin, Blood Of My Blood die nog steeds gezien wordt als een meesterwerk. Het is een wat duistere plaat, hierna kreeg Hudson ook de bijnaam ‘The Dark Prince Of Reggae’. Daarna in 1975 volgenden nog twee ongelooflijke sterke platen Torch Of Freedom en Pick A Dub. De laatste is simpelweg een van de beste dubplaten ooit uitgebracht! Hierbij een foto uit mijn eigen collectie. Het album bevat versies van zijn klassieke singles en covers van the Abyssinians ‘Santa Massa Gana’ en ‘Declaration Of Rights. Het bevatte ook de vocaal- en dubversie van van zijn cover versie van the Dramatics’ Stax ‘In The Rain’ waarbij hij het nummer geheel eigen maakt. Torch Of Freedom is een ook een plaat van een genius met een introvert geluid met soulinvloeden.

 

 

 

 

 

In 1976 vertrekt hij naar New York en tekent een vierjarig contract bij Virgin records, die inmiddels Island records voorbij was gestreefd in het contracteren van belangrijke reggae artiesten door de versterkte nieuwe belangstelling van de blanke man. Als Hudson op dat moment een sterk album had uitgebracht was hij waarschijnlijk net zo populair als artiesten als Burning Spear of Dennis Brown. Maar zijn ambitie om steeds te vernieuwen en zijn eigen koers te varen bracht hem helaas nu tot Too Expensive, een saai en zwak soul album.Virgin bracht samen met hun andere reggae uitgaven, maar het klonk zo uit zijn plaats en was met zo veel verwachtingen gebracht, dat de pers het afbrandde en de verkopen zeer laag waren. Maar eigenlijk op twee nummers na is het een goed album. De relatie met Virgin was voor Hudson toen een reden om onder het pseudoniem Lloyd Linberg de single ‘(Jonah) Come Out Now’ op het Tell A Tale label uit te brengen. Hudson ging weer verder met de reggae bracht opnieuw het ritme uit die hij gebruikt had voor ‘The Betrayer’ om een klassieker te brengen. Virgin was minder te spreken over zijn wisselende intenties om elk album ‘anders’ te maken dat ze zijn contract werd ontbonden. In oktober bracht hij in Jamaica toen een goed nummer uit ‘Rasta Country’ voordat hij het nieuwe label Joint startte in New York.

 

            

 

 

In 1977 kwam het album Brand (aka The Joint), Ziggy hier is dan je ‘Brand’ plaat uit je collectie. Let op hoes waarop een affiche van De Doelen staat. Gevolgd in het volgende jaar met de vocale set Rasta Communication. Hier staan nummers op als ‘Rasta Country’ en de remake ‘Jonah’. De briljante sterke militante nummers en uitstekende reggae ritmes maken dit ook weer rake albums. Een ongebruikelijke toevoeging was de slide gitaar van Willy Barrat. In 1979 bracht hij weer een vocaal album uit met zijn dub tegenhanger From One Extreme To Another en Nuh Skin Up Dub. Maar ze waren minder inspirerend dan de voorgangers met een grote hoeveelheid synthdrums. Toch bevatten ze goede stukjes muziek. Dat dezelfde jaar bracht hij een sterk DJ album uit voor Militant Barry Green Valley. Playing It Cool is een goede plaat met nieuwe nummers opgebouwd uit zes eerdere ritmes.

 

 

 

1981 bracht hij Steaming Jungle uit, zijn meest terleurstellende album.

In 1984 gingen er geruchten dat Keith Hudson met de Wailers aan het opnemen was, maar er is nooit wat uitgebracht. In augustus werd er long kanker bij hem geconstateerd en leek goed te reageren op de medicatie. Maar in ochtend van 14 november klaagde hij over maagpijn en stierf. Hopelijk komt er nog meer ‘werk’ van Keith Hudson uit en krijgt hij een breder publiek dan hij ooit kreeg. Hier heeft hij de ruimte gekregen die hij verdiende en veel plezier met het luisteren van zijn tracks.

 

Pick A Dub

 

 

Geselecteerde discografie:

 

1968-72

 

Ken Booth - Old Fashioned Way (Inbidimts 7")

U Roy - Dynamic Fashion Way (Inbidimts 7")

Dennis Alcapone - Spanish Omega (Inbidimts 7")

Delroy Wilson - Run Run (Inbidimts 7")

Dizzy & Soul Syndicate - Riot (Imbidimts 7")

Alton Ellis - Big Bad Boy (Mafia 7")

Various Artists - Furnace (Imbidimts LP)

Keith Hudson - Class and Subject (Mafia LP)

 

1972-75

 

Big Youth - Ace Ninety Skank (Mafia 7")

Augustus Pablo - Fat Baby (Mafia 7")

Keith Hudson - Theme From The LP Satan Side (Mafia 7")

Horace Andy, Earl Flute - Don't Think About Me (Mafia 7")

Keith Hudson - Melody Maker (Summit 7" - UK)

Delroy Wilson - Place In Africa (Jaywax 7")

B Ragga - Black Belt Jones (blank 7")

Keith Hudson - Entering the Dragon (Magnet LP - UK)

 

1975-78

 

Keith Hudson - Flesh Of My Skin, Blood Of My Blood (Mamba LP - UK)

Keith Hudson - Torch Of Freedom (Mamba LP - UK)

Keith Hudson - Pick A Dub (Mamba LP - UK)

Lloyd Lindberg (aka Keith) - (Jonah) Come Out Now (Tell A Tale 7")

Keith Hudson - Rasta Country (Wildflower 7")

Keith Hudson - Too Expensive (Virgin LP - UK)

Keith Hudson - Brand (Brand LP - UK)

Keith Hudson - Rasta Communication (Joint International LP - US)

Various Artists - The Big J Of Reggae (Joint International LP - US)

 

1978-82

 

Keith Hudson - Nuh Skin Up Dub (Joint International LP - US)

Keith Hudson - Nuh Skin Up/Felt We Felt The Strain (Greensleeves 12" - UK)

Keith Hudson - From One Extreme To Another (Joint International LP - US)

Keith Hudson - Playing It Cool (Joint International LP - US)

Keith Hudson - Steaming Jungle (Disc Disk LP - US)

Keith Hudson - The Black Morphologist Of Reggae (Keja LP)

 

1982-1995

 

Various Artists - Studio Kinda Cloudy (Trojan LP)

Sky High and the Mau Mau Present Keith Hudson's Greatist Hits-Part 1 (Sky High Records)

 

Singles

1970

Don't Get Me Confused (Smash)

1971

Light Of Day/I Thought You Knew (Smash)

1972

Darkest Night On A Wet Looking Road (Spur)

Satan Side (with Chuckles) (Duke)

True True To My Heart (Downtown)

1973

Melody Maker/Uncover Me (Summitt)

Silver Platter/Jean You Change Everything (Randy's)

1975

Black belt Jones Faith Boost It Up (Inbidimits Now Sounds) Closer Walk With Thee (Inbidimits Now Sounds)

Crying In The Chapel (White Label)

Don't Get Me Confused (Inbidimits)

Don't Start It Up (Rebind)

Fight On Fight On (Mafia)

I Thought You Knew (Backlash)

In the Rain (Mafia)

Jean You Change Everything (Mafia)

Joshua Take A Victory (Rebind)

Light of Day (Backlash)

Old Broom (Rebind)

Old Firestick (Inbidimits)

Popular (Rebind)

Rasta Country (Wild Flower)

Shoulder to Shoulder (Weed Beat)

Smoke Without Fire (Rebind)

Theme from the LP Satan Side (Mafia)

True True to My Heart (Mafia)

Wildfire (White Label KH 6087)

Working (Inbidimits)

Now Sounds We Will Make It Up (Rebind)

Hot Stuff (with I roy) (White Label)

Silver Platter (with I roy) (Mafia)

Love No Doctor Can Cure (with I Roy Jnr) (White Label)

 

Compilaties:

The Big J Of Reggae covers 1970-75 (1978)

 

Producties:

Big Youth - Everyday Skank [1972-77]

Delroy Wilson - Once Upon A Time [197X]

I Roy - Don't Check Me With No Lightweight Stuff [1972-75]

 

 

Nog een vette site met: dubplaten