HOME

Ska

 

Laurel Aitken

Laurel Aitken, van geboorte Cubaan en ondertussen 77 jaar oud, schreef inderdaad mee de geschiedenis van de ska. Hij was het die, na zijn jeugd op Jama´ca te hebben doorgebracht, de legendarische "blue beat" in Engeland introduceerde. We schrijven 1960, we citeren de single "Boogie Rock".

In 1963 keert Aitken even naar Jama´ca terug, en neemt daar een reeks nummers op met de legendarische Skatalites (in 1992 nog te zien op de Antilliaanse Feesten). De overige samenwerkingsverbanden zijn te talrijk om op te noemen, maar toch enkele feiten: in de mid-seventies treedt hij op met The Beat en Secret Affair, in de mid-eighties vinden we hem in het gezelschap van The Potato 5, wat resulteert in de cult-hit "Sally Brown" plus de levering van het nummer "Guilty" aan de mega-act UB40. Nog later is hij de gastzanger bij Bad Manners en vormt hij rond zich de begeleidingsgroep The Pressure Tenants (album "Ringo The Gringo").

 

Een stukje andere geschiedenis:

 

Ska is een aan het einde van de jaren 1950 opgekomen, Jamaicaanse muziekstijl die gekenmerkt wordt door zeer nadrukkelijke accenten tussen de tellen van een vierkwartsmaat. Ska is opgewekte dansmuziek.  Doordat een hoofdrol is weggelegd voor de koperblazers, wordt ska ook wel eens de jazz van Jamaica genoemd. Ska is ondere andere geadopteerd door de skinheads. De Cubaanse muzikant Laurel Aitken heeft de skinheadcultuur verder verspreid. Hij zong onder andere: "Mijn zus zegt, ze wil geen man, ze wil geen man, als hij geen skin is." De eerste skinheads waren donkergetinte Engelsen met Jamaicaanse ouders, de zogenaamde 'Rude Boys'. Dit alles later in een special over ska

 

De plaat:

 

De man die groepen als Madness, The Specials of The Skattalites op goede weg hielp, zet op deze Rise & Fall zomaar even twintig nummers, allen van tussen 1960 en 1980. Een compilatie bestaande uit al jaren onvindbare vynil singeltjes, waarvan sommige nummers uit zijn persoonlijke collectie komen. Ze zijn inderdaad al dolgedraaid, maar dit doet niets af aan het fungehalte. Steady rock, aftandse trompetjes, orgels uit vervlogen tijden en wacky vocals. Het doet soms wat denken aan de vroege Bob Marley. Een must voor de liefhebbers. Ik zelf heb ooit ook eens een legendarisch optreden van de skafather in belgie mee mogen maken, maar bij die opa gaat het dak eraf.

 

     

 

Laurel Aitken (Godfather of Ska) - Rise and Fall

  personal selections 1960 - 1985

  Produced by Laurel Aitken

  UNICORN records

 

 

Klik hier voor de volledige discografie