HOME 

Roots Reggae

 

Lee 'Scratch' Perry eigen albums black ark periode

 

Iets wat ik al een tijdje wilde doen. Hieronder bespreek ik  de eigen album van Lee Perry uit de Black Ark Periode. Ik bespreek de LP’s met een mix van hoe de algemene ‘reggae wereld’ er tegen aankijkt, eventuele bijzonderheden en mijn eigen mening. Ik ga niet opnoemen welke ritmes zijn gebruikt. Hoewel helpfull, is het boring en 90% onthoud je toch niet (ik in ieder geval niet). Maar oké, kijk snel verder.

 

 

Cloak and Dagger (Upsetter 1972, Rhino 1973, Black Art 1980) aka Heavy Manners (Esoldun 1993)

 

Cloack and Dagger Cloak and Dagger

 

Gelijk een interessant album om mee te beginnen. De meningen zijn verdeeld of deze LP bij de Black Ark hoort. Het feit dat ik Upsetter label 1972 er neer heb gezet geeft dus aan dat ik denk van niet. De studio opnames doen denken aan zijn LP Double Seven. Die LP is wel in de Black Ark Periode uitgebracht maar ook eerder opgenomen. Double Seven is al besproken door Johnny in het eerste Perry bijdrage op deze site.

Waarom bespreek ik Cloak and Dagger dan in deze Black Ark rubriek? Omdat dit album een voorloper is van Dub (uit de Black Ark) zoals we het nu kennen. De invloeden van Tommy McCook bij de beproefde blazer arrangementen zijn hoorbaar maar de bas komt al meer op de voorgrond en het begint al een beetje drum and bass te worden. Want dat is dub in feite in de basis. Goed, het album is verrassend en leuk. Moet je aanschaffen als Perry fan. Er zijn twee versies: een Jamaicaanse versie nog steeds redelijk goed te verkrijgen op het Hollandse Black Art en de Tryp-Tych van Trojan. De versies voor de Engelse markt zijn moeilijk te verkrijgen. Deze zijn in 1973 op Rhino (Creole) verschenen. Later in 1993 zijn de engelse versies nog uitgebracht onder de titel Heavy Manners van Esoldun. Op deze cd van Esoldun staan ook nummers uit de Bunny Lee tijd en één juweeltje met bijbehorende dub uit de Black Ark studio. Als je cd hebt, vasthouden dus. Terug naar Cloak and Dagger de Jamaicaanse versie is ruiger dan de Engelse. Uitschieters qua nummers zijn moeilijk aan te geven omdat elk nummer zijn eigen karakter heeft. En dat typeert de hele LP. Een LP met eigen karakter die een brug slaat samen met zijn pre-ark LP ‘Rhythm Shower’ naar de uiteindelijk Black Ark Dub toe.  

PS. van de LP’s met black art label hebben de meeste een blauw gekleurde cover. De rode cover heeft Perry afgekeurd dus die is het zeldzaamst. 

 

Upsetters 14 Dub Blackboard Jungle of Blackboard Jungle Dub (Upsetter 1973, Clocktower 1979, Coxson’s 1981,  RAS/ Clocktower 1988, Wallboomers 2001, Auralux 2004)

 
Black Board Jungle DubBlackboard Jungle Dub UpsetterBlack Board Jungle Dub
 

Een samenwerking met King Tubby resulteerde in een geweldige en één van de eerste Dub LP’s uitgebracht in Jamaica. Van de originele Upsetter 14 Dub Blackboard Jungle zijn  ooit 300 uitgebracht op het Upsetter label. Daarna moesten we met zijn allen wachten op rereleases van Coxson en de internationaal veel beter verkrijgbare Clocktower persing.

Op het Clocktower label had Brad Osbourne  een aantal tracks geschrapt waardoor er maar 12 van de originele 14 nummers overbleven. De hoes van Clocktower met Leeuw is wel mooier dan die van Coxson’s (de Upsetter had geen speciaal ontworpen hoes). De in 2004 uitgebrachte editie door Auralux heeft ook nog eens bonus tracks. Hoewel dat altijd wel even wennen is dat er in eens aan jouw Black Board Jungle Dub tracks worden toegevoegd. Ik had dat al met de verloren originele twee tracks. (Ik kende deze LP zoals de meeste het beste in zijn Clocktower settings).

Goed nummers hoef en ga ik niet noemen. Sfeer van de LP is dat er keiharde dub (met een beetje toasting) op staat. Maar ook een paar instrumentale song die zachter van karakter zijn. Kortom afwisselend en onmisbaar voor elke Perry Dub of reggae fan. Als eerste aanschaffen deze cd-lp. Het wordt één van je pijlers van je collectie. O, had je hem al? Oké, doorlezen dan, op naar de volgende LP.

 

King Tubby Meets the Upsetter at The Grass Roots Of Dub aka King Tubby Meets The Upsetter (Total Sounds 1974, Fay Music 1975, Studio 16)

 

King Tubby MeetsKing Tubby MeetsKing Tubby Meets

 

Tja wat moet je met deze LP. Wordt gepresenteerd als een showdown tussen King Tubby en Lee Perry. Kant A Tubby en Kant B Perry (soms heb je twee A sides). Zoals Johnny laatst zei. Perry wint het met kant B. Is Revolution Dub al een rare eend in de bijt, deze is het zeker. Kant B wordt gepresenteerd als puur Perry. Dat klopt grotendeels qua gebruikte ritmes maar ik heb het vermoeden dat King Tubby de hele LP gemixt heeft.

 

Ik heb hem hier in deze rubriek toch genoemd omdat de LP wel tijdens de Black Ark Periode gemaakt is en hoewel de bijdrage van Perry onduidelijk is, is de LP uniek. Luister eens naar de killer ‘King & The Upsetter in Spanish town’. Samenvattend het is een goede Dub LP met deels Perry ritmes en ik denk Tubby mixing. En als je van Tubby houdt dan moet je hem zeker aanschaffen. Maar verwacht geen Black Ark ’74 sound.

 

Ook door Esoldun in 1993 uitgebracht met 4 bonus tracks.

 

 

Musical Bones (D.I.P. 1975, Justice League 1997)
 
Musical BonesMusical Bones 

Samen met de trombonist Vin Gordon maakt Lee Perry Musical Bones. De LP kan het best omschreven worden als Jazzy/instrumentaal/Dub. Het jazzy aspect blijft overigens gedurende de hele Black Ark periode bij Perry zijn invloed houden. Lange tijd was de LP niet verkrijgbaar omdat DIP slechts rond de 300 exemplaren als Pre-release heeft laten persen. (Let op minder schaars dan Blackboard Jungle puur en alleen om het feit dat Musical Bones in Engeland is uitgebracht en er dus vermoedelijk minder exemplaren van verloren zijn gegaan). Het label is blank en zonder hoes. Het label Justice League heeft de LP opnieuw met extra bonusnummers uitgebracht. Goed, uiteindelijk moet je hem aanschaffen maar er zijn interessantere Perry LP’s.

D.I.P Presents The Upsetter (D.I.P. 1975) 
 
DIP Presents the Upsetter
 

Nog een zeldzame  DIP Pre-Release. Echter minder sterk dan de voorgaande. Het is min of meer een verzamel LP met tracks van artisiesten als Sam Carty, The Silvertones en de klassieke ‘Fu Kung Man’ van Linval Thompshon. De LP geeft een goed beeld van de artiesten waar Perry mee werkte in deze periode. De cd Black Archives van Justice League bevat 8 songs van deze LP. Met toegevoegde bonus tracks. Nou ja wel aanschaffen maar pas als je alle de hieronder besproken LP´s gelezen hebt. 

 

 

Return Of Wax (D.I.P. 1975, Justice League 1998)

 

Return of Wax DIPReturn of Wax

 

Ook een DIP release. Eigenlijk de eerste echte Dub LP na Black Board Jungle Dub.

Verschil met die LP is dat Return of Wax is iets minder expliciet is (geen DJ’s en zonder King Tubby). Maar zeker mooie basloopjes en ook vrij kaal (zoals goede dub hoort te zijn). Ik heb het altijd een aanloop LP gevonden naar Kung Fu Meets The Dragon. Het nummer ‘Dragon Slavery’ is een klassieker en laat heel goed de ontwikkeling van (de dub) mixkwaliteiten van Perry zien. Begrijp met niet verkeerd mixen (hij liep toen ook al een tijd mee) kon hij al maar in deze periode was hij het wel aan het perfectioneren. Overige goede nummers zijn ‘judgement day, ‘deathly heads’ ‘One armed boxer’ en ‘Fist of vengaence’. Het laatst genoemde nummer laat zien hoe Perry en Bob Marley elkaar beïnvloeden. Het nummer had zo als Dub kunnen staan op de LP Talking Blues van Bob Marley. De LP maar aanschaffen zou ik zeggen, vrij essentieel. Een aantal ritmes worden later weer herbruikt en het is goede Dub. Misschien heb ik/wij de LP altijd wel onderschat.

 

 

Revolution Dub (Cactus 1975, Anachron 1980, Crocodisc/Esoldun 1992, Orange Street 1998)

 

 

Revolution DubRevolution Dub

 

Ik vermoed dat Revolution Dub tussen Return of Wax en Kung Fu meets the dragon is opgenomen (hij is wel later uitgebracht dan Kung Fu meets the Dragon). Waarom? Omdat het mixen lijkt op Return of Wax en het in principe net zo kaal is. Goed doet er verder ook niet toe. Uitgebracht op het Cactus label van Creole, is het een vreemde eend in de bijt tussen alle DIP releases. Het is een klassieker en je moet hem aanschaffen. Het lijkt in eerste instantie allemaal bij elkaar geraapt maar het zijn stuk voor stuk juweeltjes. Revolution Dub laat zien hoe experimenteel Perry is door bijvoorbeeld TV fragmenten door de muziek te mixen. Tevens experimenteert/oefent hij hier zeer nadrukkelijk met het mixen van dubtracks. Vrij harder dub met nummers als ‘Womans Dub’, ‘Doctor on the go’, Bush weed’ etc. ‘A must’ in je Perry collectie als je het mij vraag en een klassieker binnen het gehele Dub landschap.

 

 

Kung Fu Meets The Dragon (D.I.P. 1975, Justice League 1995)
 
Kung Fu Meets the Dragon Kung Fu meets the Dragon 

Waar de LP Musical Bones qua hardheid van de ritmes vrij onschuldig begon (voor Perry begrippen)en waar Return of Wax al wat ruiger was is Perry helemaal in zijn element met Kung fu meets de Dragon. Hij praat over intro’s, vreemde geluidjes met fluitjes, wat boeren hier en daar en het mixen is strakker dan bij de voorgaande Dub LP’s. Trouwens wel op Black Board Jungle na, maar daar is de invloed van het mixen van Tubby onduidelijk en die invloed is waarschijnlijk vrij groot. De titelsong is een klassieker maar eigenlijk moet je de hele LP aanschaffen. Het is niet één van mijn favorieten maar in elke Perry collectie moet deze LP aanwezig zijn. Augustus Pablo is trouwens ook frequent te horen op deze klassieker.      

 

Scratch the Super Ape aka Super Ape (Upsetters 1976, Island / Mango 1976)

 

Scratch the super apeScratch the super apeSuper ape

 

Vanaf nu heeft hij de upgrade in zijn studio gehad. De belangrijkste verandering die hem meer vrijheid geeft om een eigen sound te creëren zijn de Mutron Phaser en de Roland Space Echo (RE201). Dat betaalt zich uit in een volwassen, complex en unieke dub sound. De toaster doen weer mee en het mixen is van uitzonderlijk hoog niveau. De LP heeft een zeer relaxt en jazzy gevoel. Volgens Katz symboliseert deze LP voor Perry de roots van de natuur.

 

Sommige tracks zijn opnieuw ingezongen andere tracks zijn weer pure dub. We zijn nu in de hoogtij dagen van de Black Ark beland. Tegelijkertijd komen de albums van Jah Lion, Max Romeo en Heptones uit. Het is zo erg een klassieker dat ik er niet meer woorden aan hoef te wijden. Moet je hebben. Het wordt een pijler van je reggae/dub collectie. Trouwens het verschil tussen de nummers van de originele Jamaicaanse persing (sinds kort weer te verkrijgen) en de Europese op Island/Mango is zeer miniem.

 

 

Megaton Dub vol I & II (Seven Leaves 1983/84, 1993)

 

Megaton dub vol 1Megaton Dub vol II

 

Twee LP’s propvol excellente Black Ark dubs uit de periode 1976-78. De LP’s zijn echter later in 1983 uitgebracht door Tony Owens die een deal met Perry had en rond 1979 de mastertapes heeft gered. Toch zijn ze cruciaal omdat de meeste van deze zelfde soort dubs alleen op de 7’en 12’van Perry te vinden zijn. Het is eigenlijk Perry op zijn hoogtepunt. Ze geven een goed overzicht van het Dub werk van Perry in de late Black Ark Periode. Volume twee vind ik iets beter maar goed het is moeilijk kiezen tussen de cijfers 9,3 en 9,5. Eén dub wil ik even in het bijzonder noemen en dat is ‘Fisher man Dub’ (origineel van congeos/perry) beter dan dat krijg je ze niet. Samen met deze twee LP’s moet je ook Heart of the Ark volume I & II van Owen’s Seven Leaves Label proberen te krijgen. Die LP’s bestaan overigens alleen uit vocalen tracks. Heb je de Magaton’s LP’s en vind je ze goed dan moet je heel snel zijn 12’ uit die tijd gaan scoren. In 1993 heeft Owen alle in dit stukje tekst genoemde LP’s heruitgebracht op LP en CD. Dus er is relatief makkelijk aan te komen.

 

Roast Fish, Collie Weed & Corn Bread (Lion of Judah 1978, Upsetter 1978, Upsetters 1978, VP 1992)

Roast Fish Collie weed and Cornbread Lion of Judah
 

Deze LP is afgewezen door Chris Blackwell van Island. Wat niet voor de man pleit. Het is de eerste enige en echte solo LP uit de Ark. Het is geen Dub LP. Op elke track is hij zingen/toastend te horen. Er zijn volgens mij twee originele persings in 1978 uitgebracht. Eén op Lion of Judah met de track ‘Squeeze panhandle’ en één op Upsetter met groene cover (en blauw of wit label) waar deze track correct wordt vermeld als ‘Mr. D.J. man’. Daarna tot midden jaren tachtig zijn er veel herpersingen op het Upsetter label uitgekomen maar deze melden niet het jaartal 1978 en hebben de track ‘Squeeze panhandle’. (nummers 2 en 3 op tweede kant zijn ook vaak omgedraaid). O ja zo nu en dan duikt er ook nog een persing op het Upsetters label op (die met de wolken). Vaak in groene hoes. Oké genoeg, tot zover het verzamelaarsgelXl.

Het is een geweldige LP waar Perry het heeft over uiteenlopende onderwerpen als de situatie in Jamaica ‘Ghetto Side Walk’, ‘Big Neck Police’ maar ook over gezond ‘ital’ leven ‘Throw sone water in’ en ‘favourite dish’ en het liberiseren van weedgebruik in ‘Free Up Weed’. De kraker is de titelsong ‘Roast Fish & Cornbread’ volop met de koeien- of moet ik zeggen monstergeluiden uit de diepe spelonken van de aarde. Kopen en er van genieten. Volop te verkrijgen als VP release.  

PS: Andere nummers die qua stijl aansluiten zijn ‘Bafflin' Smoke Signal’, ‘City too Hot’ en ‘Captive’.

 

Return Of The Super Ape (Upsetters 1978, Lion of Judah 1978, Jet Star 1998, VP 2000)  

Return of the Super Ape Lion Of JudahReturn of the Super Ape Label Lion Of Judah
 

Hoewel de naam doet vermoeden dat het de opvolger van Super Ape is, is het eigenlijk weer een LP die op zichzelf staat en een eigen gevoel heeft. Qua geluid sluit hij beter aan bij Roast Fish, Collie Weed & Corn Bread. Ook logisch want beiden zijn uit 1978. Tevens is Perry op veel nummers te horen. Het is de meest experimentele plaat van Lee Perry uit de Ark. Verschillende ritmes jazzy maar ook indiaanse invloeden. Het nummer ‘Bird in Hand’ is gebaseerd op het Hindi nummer ‘Milte Hi Aankhein’ uit de jaren 50’ Bollywood film Babul. Naast deze dub schijnt er ook een vocale versie van dit nummer opgenomen te zijn.  

Origineel uitgekomen op het Upsetters en Lion of Judah label in 1978 (met groen gekleurde lucht, aap, grond en huisjes ipv blauw zoals op de latere releases). Het album is gereleased door VIP en ook door Jet Star (met bonus tracks). Misschien overbodig te vermelden maar je moet hem hebben.

 

Black Ark in Dub (Black Ark International 1979, Vista 1982/1983, Lagoon 1991/1999)

 

Lee Perry & Black Ark Players - Black Ark In Dub VistaBlack Ark in  Dub
 
 
 

Oké niet door Perry uitgebracht maar ik noem hem hier wel bij zijn originele LP’s om dezelfde reden waarom ik Megaton Dub besproken heb. Het is een unieke LP en geeft de ontwikkeling van Dub in de Black Ark weer.  

Lange tijd genegeerd door ‘echte’ collectors omdat Pauline Morrison (Lee Perry zijn ex) erachter zit. Zij bracht aan het einde van de Black Ark buiten Perry om Black Ark 12 inches en LP’s uit. En als de oude generatie collectors ergens wel de sch..t aan hebben dan is het wel aan Morrison. Dus als haar naam ergens op staat gelijk maar noemen dat het twijfelachtig is. Laat ze liever PHOENIX OF PEACE in de twijfelachtige categorie gooien maar goed dat is Seven Leaves en ‘gerenommeerd’. Ook heb ik wel eens gelezen dat de vreemde toontjes die door nummers als ‘Rasta Man’, ‘Loving’ en ‘Dreadlocks’ gemixt zijn door Morrison en Desmond Bryan zouden zijn gedaan. Echter het is de manier van het mixen van Perry. Ze zouden willen dat ze die vibe hadden. Daarnaast was Pauline alleen geïnteresseerd in het snel binnenhalen van cash en door nummers van Perry te herbewerken zou ze dit doel wel eens voorbij kunnen schieten. Nee, de tante was slimmer, nummers van Perry uitbrengen met je eigen naam eronder was het credo. Goed dat is er uit nu maar even de LP bespreken.

 

De LP is vaak als ‘twijfelachtig’ aangemerkt omdat het niet allemaal Black Ark zou zijn. Echter het is naar mijn mening pure Black Ark en Perry mixing. Hoewel er op de cd staat dat het opnames uit 77’ zijn lijkt het als je gewoon luistert naar de gebruikte ritmes, het geluid, de geluidseffecten en mixing ook op latere opnames. Ik vermoed dat deze dubs een verzameling zijn van dubs die tegen het einde van de Black Ark van 77 tot en met 79 opgenomen zijn.

 

Uitstekende verzameling dubs: keihard, zware bas, vreemde ondergound geluiden en optimale Perry mixes. Deze LP toont met nummers als ‘Jah’, ‘Camp’, ‘Cool Rockers’ ‘Dreadlocks’ ‘Guidance’ en ‘in the Valley’ aan dat het mixen van Perry in de late Black Ark niet alleen op phasers gebaseerd is en laat de Black Ark in zijn meest pure vorm horen. Kortom de LP aanschaffen het is eigenlijk de opvolger van Revolution Dub. Het wordt één van je pijlers in je collectie. Ook staat er met respect een verdwaalde dub ‘Loving’ op van het nummer ‘Guiding line’ wat de titel van de nooit uitgebrachte tweede LP uit de Ark van George Faith zou moeten worden (tot nu toe is het nummer in Black Ark uitvoering alleen verkrijgbaar op een 12’ van Andre en black art single). Het nummer, zonder black ark sound, is ook te vinden op de LP Loving Something van George Faith met producer Alvin Ranglin.

 

Samenvattend de LP en ook cd (met bonustracks) zijn puur Black Ark en laat je niet afleiden door wat de ‘echte’ collectors schrijven en zeggen dat is een staaltje elkaar naar de mond praten waar ik persoonlijk niet goed van wordt.

 

PS: de cd van esoldun/culture press met bonus tracks heeft misschien wel één Black Ark track ‘How Deep’ die door Tubby of iemand anders gemixt kan zijn. Maar bij dat nummer eindigt dan ook de hele discussie voor eens en altijd.

 

 

Essentiële verzamelalbums uit de Black Ark  

De verzamelalbums hieronder bespreek nog wel eens als we weer updaten. Maar nu even geen zin in. Al deze hieronder genoemde cd’s/LP’s zijn een goede aanvulling op de LP ’s die ik hierboven besproken heb. Als je ze (bijna) allemaal hebt krijg je een zeer goed beeld van Lee Perry in de Black Ark. Tevens laten de verzamelalbums zien wat er op 7’’ en 12’’ gebied te verkrijgen is en waar je naar moet zoeken.  

Black Ark Vol.2 (1980) aka Stay Red (esoldun 1992)
Chapter 1 (Clock Tower 1981)
Heart Of The Ark Vol.1 (Seven Leaves 1982)
Heart Of The Ark Vol.2 (Seven Leaves 1982)
Turn and Fire (Anachron 1989)
Magnetic Mirror Master Mix (Anachron 1989)
Open The Gate (Trojan 1989)
Build The Ark (Trojan 1990)
Voodooism (Pressure Sound 1996)
Arkology (Island 1997)
Upsetter In Dub (Heartbeat 1997)
Produced and Directed by The Upsetter (Pressure Sound 1998)
Divine Madness (Pressure Sound 2001)
Baffling Smoke Signal (Heartbeat 2002) 
 

Dit werk zit erop. Ik hoop dat ik de beginnende Perry fans/verzamelaars wat op weg geholpen heb. Gegroet Ziggy