HOME

 

Dancehall

 

 

 

Lee “Scratch” Perry 1980-1990      

Ik moet bekennen dit is voor mij niet een heel bekende periode, maar nadat ik de platenkast eens bezocht heb, blijk ik toch wel meerdere platen uit die periode in mijn bezit te hebben. Misschien moet ik ze eens wat vaker draaien. We kunnen dit de post ark periode noemen, dat is dan de periode dat Perry nadat de Black Ark was afgebrand naar Engeland is gegaan.

 

 

Maar dat dekt toch niet geheel de lading. Een verwijzing naar de Black Ark is niet op zijn plaats omdat hij na de Black Ark toch een heel ander geluid ging neerzetten. Daar komt nog bij dat hij een paar verwarrende interviews geeft en er geruchten gaan over zijn mentale achter uitgang. Ach ja, Perry was toch altijd wel een excentriekeling, zullen we maar zeggen.

We kunnen deze periode beter gaan plaatsen als een nieuw tijdperk, met een eigen geluid, met samenwerking van verschillende artiesten.

 

 

 

 

 

Solo

 

The Return Of Pipecock Jackxon (Black Star, 1980)

Perry veranderde zijn naam voor een tijdje in Pipecock Jackxon. Dit album is een bizarre poging om met een Nederlands! Label de Black Ark te doen herrijzen. Het album is album gedeeltelijk opgenomen in de Black Ark en in Nederland, met toppers als een 11 minuten durende nummer ‘Bed Jammin'’, de weirde ‘Who Killed The Chicken’, en ‘Babylon Cookie Jar A Crumble’.

Smokin' (VP, 1981)

'Een niet al te beste plaat, een beetje een verwarde Perry na het verlies van de Black Ark'. Is het meerendeel van de commentaren die ja zal zien. De recenten waren ook wat in de war van de veranderende sound met Perry als Pipecock Jackson. Terugkijkend is het gewoon de nieuwe Perry zoals we hem nu kennen onder geweldige reggaeritmes. Een aanrader dus.Harde ritmes van Melvin Muchie Jackson en opgenomen in het Sunshine Recordings bekend van het sunshine label.Munchie moest ook in 81 aan de nieuwe Perry wennen. Hij wil hem de stem van Perry zo nu en dan wegdraaien. Wat overigens niet geaccepteerd wordt door Perry. Geweldige LP ook opp cd verkrijgbaar.

Mystic Miracle Star - Lee Perry & The Majestics (Heartbeat, 1982)

Dit album bracht Lee Perry weer een beetje terug. Met een nieuwe backing band uit New York. Perry beweegt zich hier tussen een punk reggae stijl en lange uitgesponnen grooves.

History, Mystory, Prophesy (Mango, 1984)

Dit is het enige Album van Perry met Island(misschien toch niet waar), nadat hij er van overtuigt was dat Chris Blackwell een vampier is. Dit album is echt verspilde tijd en heeft een sterk poplaagje over zich heen.

Battle Of Armagideon (Millionaire Liquidator) (Trojan, 1986)

Een verzameling van nummers opgenomen in London. Met een volle reggae geluid en Perry’s crytische teksten is het een redelijk tot goed album. Waarbij het nummer ‘I’m A Madman’ eruit springt en refereert naar zijn aparte karakter.

Blood Vapour (La/Unicorn, 1990)

Waarschijnlijk niet eens Perry maar Tubby, rommel!

 

 

 

Hij begint met een paar solo albums met een variatie aan verschillende medewerkers, zoals Adrian Sherwood, Lloyd “bullwackie” Barnes en de Mad Professor. Namen die ook nog zeker de reggaecorner zullen passeren en waarvan de Mad Professor al in het archief is opgenomen. Deze albums zijn eigenlijk ook compleet uit de mainstream van de jamaicaanse muziek gemaakt en hebben de zelfingenomenheid van Perry. We zullen eens een paar albums eruit lichten:

  

             

Bullwackies

 

Adobe ImageReady

 

 

Satan Kicked The Bucket  (Wackies 1988)

Een weird naar niet erg druk om te maken album, met uitschieters!

Satan’s Dub - Lee”Scratch” Perry  Meets Bullwackie (1990)

Goede Dub plaat al hoewel het misschien meer Bullwackies dan Perry

Message From The Yard (Rohit, 1990)

Het enige goede is de hoes, waarschijnlijk uit dezelfde sessie als Satan Kicked The Bucket

Dub Messenger (Tassa, 1990)

Dit album is wel meer echt een Bullwackie!

 

 

Adrian Sherwood

 

 

 

Time Boom X De Devil Dead (U-Sound 1987)

Een sterk album, dat ook zeker op naam komt van Adrian. De productie van Adrian Sherwood is fantastisch. Uitschieters, Jungle" ("what a lot of coughing!"), "Kiss The Champion" en "Allergic To Lies".

From The Secret Laboratory (Mango, 1990)

Dit is weer het eerste meesterwerkje na een lange tijd. Met een klein beetje hulp van zijn protégé Adrian Sherwood weet hij weer een broeierig album te maken. Met een van de uitschieters ‘Seven Devils Dead’. En toch ook nog een beetje Chris Blackwell

 

       

Mad Professor

 

 

 Adobe ImageReady

 

 

Lee “Scratch”Perry Meets The Mad Professor, Volumes 1 & 2 (Ariwa, 1990)

Lee “Scratch”Perry Meets The Mad Professor in Dub, Volumes 1 & 2 (Angella, 1991)

Een goede collecte Mad Professor Dub’s, maar de vraag is of Lee Perry hier zelf aan meegewerkt heeft, ik denk van niet.

 

Mystic Warrior (RAS, 1989)

Mystic Warrior Dub (Jam. Ariwa, 1989 ROIR, 1990)

Uitschieters als 'Pirates', de swingende 'Jazzy Lady', een weirdo versie van Bob Marley's  'Crazy Baldheads', en de hilarische boze '25 Years Ago', waarin Perry mompelt "I've been working in the studio all my life, and I don't have no fucking money..."

 

 

Tegelijkertijd begint zijn oude werk een belangrijke hoeveelheid positieve kritieken te krijgen en cultstatus te ontvangen. Zijn albums krijgen hoge prijzen op de verzamelbeurzen.

Nadat hij jawel in het midden van de jaren tachtig in Nederland te hebben gewoond, verhuist hij naar Londen, met af en toe een optreden. In 1990 verhuist hij naar Zwitserland. Zie ook de hoes van From My Secret Laboratory

   

 

Daarnaast zijn er nog verschillen

de compilaties, check daarvoor maar de eerder genoemde sites. Nu ik zo eens weer door de platen ben heen gelopen moet ik misschien sommige platen toch eens weer wat vaker gaan draaien. Maar voor jullie hier alvast een paar luisterfragmenten:

 

Satan’s dub

25 Years Ago

East of River Nile (Mad Professor)

I’m A Madman

 

Dat was dan Lee Perry in de jaren 80, ik denk dat toch weer even iets van de Megaton-dub nodig heb…….