HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

 

Linval Thompson

 

Linval Thompson is geboren in 1959 te Kingston Jamaica, maar groeide op in Queens New York. Op 16-jarige leeftijd nam hij ‘No Other Woman’ op. Bij de terugkomst naar Jamaica begon hij platen op te nemen voor Phil Pratt. Na een introductie bij zijn ‘oude’ vriend Johnny Clarke nam hij een dub plaat op met Tippertone. Terug naar New York pakte hij zijn studie techniek weer op maar werd al snel weer de muziekbusiness in getrokken. Door een gebrek aan reggaeplaten in de USA, begon hij een zaakje met de nieuwste reggae rhythms.

 

 

Na dit succes vertrok hij weer naar Jamaica en nam hij 'Kung Fu Fighting' op met de manische producer Lee Perry. Door de goede verkoopresultaten van Don’t Cut Off Your Dreadlocks (Third World 1976) geproduceerd door Bunny Lee, kwam de plaat ook uit in de UK. Nu begon Thompson ook eigen werk te produceren en een contract met Trojan Records zorgde ervoor dat I love Marijana (Trojan 1978} en de dub versie Negrea Love Dub met goed resultaat uitkwamen in de UK. Zijn reputatie als producer steeg en al snel ging hij produceren voor, daar komen ze: Dennis Brown, Freddie McGregor, Barrington Levy, Eek-A-Mouse, Gregory Isaacs, The Wailing Souls, Triston Palma, Cornell Campbell, Johnny Osbourne, Viceroys, Tapper Zukie, Trinity, Ranking Dread en Roman Stewart.

 

 

 

 

Het in Nederland gestationeerde label Majestic Reggae (Munich Records) bracht Linval Thompson weer bekend onder de reggaelovers door Jah Jah Dreader Than Dread in 1997 een verzamel album uit te brengen. Tot vandaag de dag is men druk bezig zijn platen heruit te brengen omdat Labels zoals Abraham (Canada) Esuldon (Frankrijk) en Rhino (UK) zijn platen aan het piraten zijn. Maar misschien is het dan nu ook weer eens tijd om de microfoon op te pakken want zijn briljante derde solo album Six Babylon (net weer eens geluisterd) met vooral 'Don’t Give Up' en inderdaad 'Jah Jah Dreader Than Dread'.

 

En voor Zigi zal het moeilijk worden voor de volgende keer geen album geproduceerd door Linval Thompson te bespreken. Reggaelovers heel veel luistergenot en relax.

 

 

 

Linval Thompson    Six Babylon

   Produced by Brad Osbourne & Linval Thompson

   Recorded at  Channel One

   CLOCKTOWER 1979 

 

Klik hier door de discografie en een uitgebreide biografie.