HOME

 

Roots Reggae

 

Little Roy

Little Roy

 

Terug van weggeweest was wat druk met andere zaken dan mijn hobby. Goed, laten we beginnen. Little Roy (Earl Lowe) werd geboren in 1953 te Witfield Town Jamiaca. Zijn eerste stappen in de muziek industrie zet hij in 1966 wanneer, na de auditie van zijn broer bij Studio One, Jackie Mittoo hem vraagt het nummer van zijn broer ‘ I’am going to cool it‘ te zingen. De song wordt meteen opgenomen maar slaat helaas niet aan bij het publiek. Gelukkig woont in zijn buurt Washington Gardens de performer en producer Prince Buster. Little Roy kent zijn zoon goed. Op die wijze krijgt hij een herkansing. Hij neemt namelijk in 1967 voor Prince Buster de songs ‘Its You I Love en‘Reggae Soul ’op. Prince Buster geeft Earl Lowe ook zijn naam ‘Little Roy’. Little Roy: ‘I have always been of small stature and that was his way to describe me The ‘Roy' part is because he saw that I was a 'royal' youth, an upstanding person’. (Interview Little Roy Le Coliseum Jah Rebel).

 

Little Roy

Daarna komt hij in aanraking met een andere producer genaamd Lloyd "Matador" Daley. Ze nemen in 1969 de song ‘Bongo Nyah’ op. Dit wordt een nummer 1 hit op het eiland. Het is historisch gezien een belangrijk nummer omdat het één van de eerste commercieel succesvolle nummer is welke over de Rastafari beweging gaat. Je moet weten dat Rasta’s in die tijd op Jamaicagediscrimineerd werden . Dus ook het zingen over de beweging. Samen met een vriend, Donovan Carliss genaamd, noemen ze zich de Little Roys. Op het nummer ’Bonga Nyah’ spelen de Hippy Boys de muziek. Deze bezetting was de voorloper van de band The Wailers. Lloyd Daley neemt met Little Roy veel songs op zoals ’Gold Digger’, Selassie wants us back’, ‘Without My Love’, ‘Hard Fighter’, Stony Hill’, ‘Scrooge’, ‘You Come Run Aka Run Come’, ‘Yester Me’, ‘Fight them’, ‘Yesterday Days of Old’, ‘Keep On Trying’. In 1970 neemt Little Roy ‘Don't Cross the Nation’ voor lee Perry op. Daarna in 1971 neemt hij met Leroy Sibbels en Dennis Brown een nummer genaamd ‘Righteous Man’ op. Dit nummer wordt o.a. uitgebracht op het Miftic label.

 

Little Roy Bullwackie Aries

 

Dan in 1972 richt hij samen met Maurice "Scorcher" Jackson, de broer van de bekendere Munchie, het Tafari en ook het Earth label op. De eigen producties op deze labels kan je kwalificeren als kwalitatief hoogstaande roots muziek uit Jamaica. Hoewel het een wat schimmig gebied is, omdat Munchie Jackson er ook bij betrokken is en hij dicht tegen Wackies uit NY aanhangt. Ook is met enige zekerheid te stellen dat er een groot aantal black ark producties op deze labels te vinden zijn. Denk aan nummers als ‘Got to be free’, ‘Free For All’, ‘African Women’, Revolution/Forward On A Yard’ van de Heptones, ‘Want a Wine’ van Leo Graham. Uiteindelijk komen een aantal van die dubs via Munchie bij Lloyd Barnes van Wackies in NY terecht voor het Free For All album. Een aantal nummers op zijn Earth en Tafari labels verschijnen ook op Barnes zijn ‘Aries’ label. Munchie is de connectie tussen wat Little Roy in Jamaica uitbrengt en Lloyd Barnes in NY. Feit is dat Little Roy vanaf 1974 als één van de eerste bij de nieuwe studio van Lee Perry aanklopt en gebruik maakt van de apparatuur en de engineering skills en dat uitbrengt op zijn eigen labels. Op zich is het niet verwonderlijk dat dit gebeurd het is allemaal dezelfde buurt Washington Gardens waar ze wonen.

 

Black Bird Little RoyFree For All Tafari

 

In de periode 1973 tot aan 1977 verschijnen o.a. de volgende nummers op zijn eigen labels ‘Prophesy’, ‘Tribal War’,'Jah Can Count On I’, Black Bird,Boof and Beng’, ‘Christopher Columbus’, Tribalist´,Earth’, ‘Easy Chair’ en ‘Set your love free’. Alle nummers zijn van hoog niveau. Het nummer ‘Tribal War’ verschijnt met twee verschillende dub versies. ‘Jah Count Can I’ verschijnt later ook als 12’’ Disco-Mix. Het Black Ark nummer ‘Tribal War’ wordt een grote hit en vele versies van het nummer volgen. Namen als John Holt, Junior Reid, Freddy McKay. Dillinger, Trinity, en Prince Far I nemen hun versie van het ritme op. In deze periode neemt Little Roy samen met producer Glen Brown het sublieme ‘Father's Call’ op. Daarnaast wordt er nog een obscuur nummer in 1974 opgenomen met de titel ‘Working’ wat op het Progress label verschijnt.

Little Roy Gregory IsaacsBongo Nyah

 

Zijn singels die eerder in Jamaica op de Earth en Tafari labels (en later op Uprising) verschijnen worden in 1974 deels gebundeld en uitgebracht op de Tribal War LP op het Aires label van de in New York wonende Bullwackies en Munchie Jackson. Vermoedelijk staan hier veel nummers op die afkomstig zijn uit de black ark. Geweldige LP maar helaas in zeer gelimiteerde oplage verschenen. Zijn Amerikaanse connectie en handelspartner Munchie Jackson wordt tot overmaat van ramp in 1977 door diens zoon doodgeschoten. Dit heeft enig effect op zijn output in NY.

Tussen 1976 -1979 neemt Little Roy de nummers ´Satan Pickney´ en ‘Christopher Columbus´ met nu Sylvan Morris als engineer op en brengt het uit op het Uprising label. In 1978 verschijnt hij met een aantal songs op een album van Fred Locks. Het album heet Love & Harmony (zie ook het album Nebuchadnezzar King Of Babylon) en is uitgebracht op Form label. Hierop staan de nummers ‘Dread Morning en ‘Touch not my Locks’. De laatste song verschijnt ook als 12’’ op het Revelations label samen met een remake van het nummer ‘Earth’. Ook verschijnt in 1978 op de Amerikaanse versie van het Tafari label een 12’’ met het nummer ‘Rat Trap’. Goede lange uitvoering welke in de UK op DEB verschijnt. De nummers zijn van gemiddeld tot goed niveau. Voor producer Herman Chin-Loy neemt hij eind 70’ ‘Long Time Rock Steady’ en ‘Skanking on the Banking’ voor het Selection Exclusive label op. Het zijn oude Studio One ritmes met een vleugje  dancehall.

In 1979 verschijnt het nummer ‘Forces’ opgenomen in Channel One en uitgebracht op het African Museum Label van Gregory Isaacs. Daarnaast  brengen in 1980 The Twelve Tribes Of Israel in gelimiteerde oplage hun Showcase album met verschillende artiesten uit. Het is een klassieker. Echter met weinig internationaal bekende artiesten. Maar Little Roy als aanhanger van de Twelve tribe of Israel stroming geeft wel acte de presence met twee nummers ‘New Song’ en ‘My Religion’. Net als de hele LP zijn dit klassieke opnames.

 

Tafari Jah can count on I Little RoyRat Trap Little Roy

   

  In 1981 komt Colombus Ship (aka Bongo Nyah) uit welke is opgenomen in Channel One en is gemixt door Scientist. Artistiek van redelijk niveau. De Tafari pressing verschilt van die van Copasetic. Het commerciële succes valt Little Roy tegen en in 1982 verlaat hij Jamaica en verhuist naar de US. Daarna blijft het even stil tot dat hij in ‘Prophecy’ in 1989 een goede collectie van zijn oud werk uitbrengt.In 1990 verschijntVictory Dance’ een LP welke is samengesteld uit versies van het nummer ‘Prophesy’ opgenomen door verschillende artiesten zoals Tony Tuff, Anthony Johnson, Mikey General etc. Er zit een dancehall saus over alle nummers. In 1991 volgt ‘Live On’ deze LP wordt goed onthaald door fans en pers. In 92/93 gaat hij op tournee met Gregory Isaacs. Samen nemen ze ook een LP op met de toepasselijke naam Gregory Isaacs meets Little Roy. Deze LP wordt in 1996 uitgebracht op het Shumba label. In 1994 gaat Little Roy in de UK wonen en klopt Adrian Sherwood van On U Sound op zijn deur. Dit resulteert in 1996 in de LP Longtime. Redelijk tot goed gelukte LP/CD met qua muziek een duidelijke On U Sound handtekening. Op zich een gelukte samenwerking. De cd More from a little komt in 1999 ook met de hulp van Adrian Sherwood tot stand en wordt opgenomen in de Brixtons Lion studio. Het zijn roots nummers met als uitschieters ‘Watch your Back’, ‘False Teachers’, ‘Soldier’ en ‘Oil’. In 1999 en 2000 wordt op TwinkleStepping in Royalty’ en ‘It’s only for a while’ uitgebracht. Beiden geproduceerd door Norman Grant. Geen slecht werk.

 

Little Roy Gregory IsaacsColumbus Ship Little Roy

 

In de tussentijd komen nog twee belangrijke verzamelwerken uit in 1995 Tafari Earth Uprising (de drie labels) en in 1999 Packin House. Beide CD’s uitgebracht door Pressure Sounds. Hierop staat het belangrijkste werk van wat er op zijn eigen labels in de 70’s is uitgebracht. Onmisbaar en hoort in elke collectie thuis.

Zijn laatste CD uit 2005  Children of the Most High’ staat ook uit roots nummers en bevat remakes van ‘Bongo Nyah’, ‘Christopher Columbus’ en een George Harrison nummer namelijk ‘My Sweet Lord’. ‘Fast Talk" is met Willie Williams geschreven.  In 2005 verschijnt de singel ‘Only Jah’ (Slaving ritme) op het Heartical Label. De songs ‘Remember Jahook op Heartical en ‘Caution’ met Mad Professor duiken in 2009 op.

 

Wat kan je concluderen. Little Roy heeft geweldige jaren zeventig Roots Reggae gemaakt en is deze Roots tot op de dag van vandaag trouw gebleven. Alleen klinkt het tegenwoordig toch anders zei de 'oude' man.

 

Fijne Kerstdagen 2009

Ziggi

 

Discografie

 

-        Tribal War (Aries 1975)

-        Columbus Ship (Tafari/Copasetic 1981) Bongo Nyah (Top Ranking 1981)

-        Prohpesy (Tafari 1989)

-        Victory Dance various artists (Jah Life 1990)

-        Live On (Tafari 1991)

-        Tafari Earth Uprising (Pressure Sounds 1995)

-        Longtime (On U Sounds 1996)

-        Gregory Isaacs meets Little Roy (Shumba 1996)

-        More From A Little (Lion Inc 1999)

-        Little Roy & Friends 'Packin House' (Pressure Sounds 1999)

-        Children of the Most High (Pharos 2005)