HOME

 

Dancehall

 

 

Lone Ranger

 

Geboren als Anthony Waldron in Kingston Jamaica. Zijn naam is natuurlijk geleend van de bekende gelijknamige Western TV held. Hij immigreerde naar de UK begin jaren 60 en keerde weer terug naar Jamaica in 1971. In 1974 werkte hij als DJ bij een sound systeem in Dunkrik. De reggae muziek op Jamaica was toen zoals we weten veel gebaseerd op culturele thema’s en er was toen, voor de Lone Ranger meer interessantere stroming aan de gang, die Rub-a-Dub style werd genoemd. Het was ook de periode dat de DJ muziek zijn grootste stap vooruit maakte op de jamaicaanse muziek markt.

 

De Lone Ranger was een van de laat jaren zeventig DJ’s met de meest inventieve lyrics, die een belangerijke invloed heeft gehad op de latere britsche school van MC’s. Hij was de voorloper voordat Yellowman de jaren tachtig ging domineren met zijn Dancehall en komt uit de generatie, Welton Irie, Ranking Joe, Nigger Kojak, Mickey Dread, Clint Eastwood en Ranking Toyan. Eigenlijk de overgang van de meer ‘culture’ chants van de midden jaren zeventig, zoals van bijvoorbeeld Big Youth, naar de Dancehall.

 

 

Hij is, zoals vele andere, zijn carriŹre begonnen bij Studio One. Hij werkte eerst samen met Welton Irie, maar begon al snel solo te werken met een paar klassieke Studio One ritmes en was daarna eigenlijk niet meer te stoppen.

 

 

Zijn versie van Slim Smith’s ‘Rougher Yet’ getiteld: ‘Love Bump’, was een groot succes. Zo ook zijn versie van Smith’s ‘Never Let Go’, getiteld ‘The Answer’ die bekender werd dan het origineel (dit werd nog bevestigd door de populaire Channel One opname door de U-Roy apostel, Ranking Trevor, genaamd ‘Answer Me Qustion’). Andere kleine successen deed hij op met ‘Screw Gone A North Coast’ (van Horance Andy’s ‘Skylarking’), ‘Three Miles Skank (The Sound Dimensions, ‘Full Up’) en samen met Welton Irie, ‘Chase Them Crazy’ (Horance Andy’s, ‘Mr Bassie’).

Maar zijn echte doorbraak kwam dus in 1980. Als top DJ voor Kingston’s Virgo Sound, deed hij optredens in de dancehalls en Virgo Hi Fi werd gekozen als de top sound van 1980. Hij veranderde van producer en zijn opnames voor Alvin ‘GG’ Ranglin bevestigde zijn legendarische status en gaf hem zijn grootste hit (het was een zowel op Jamaica en UK reggae chart nummer 1): ‘Barnabas Collins’. De tekst was geēnspireerd op een vampier uit een Amerikaanse televisie show, genaamd ‘The Dark Shadows’ en had de toen bekende regel tekst:

 

‘Gal, out the candle, lock your door tight

Turn ya neck pon your right angle

Hedem the best in the business

Chew ya neck like a Wringley’s’

 

 

Zijn latere werk voor Winston Riley en Channel One, met de memorabele ‘M16’, was even populair. Zijn tour door de UK bevestigde wederom dat hij net zo goed op podium kon presteren als in de studio. Het succes van de nieuwe hits van Brentford Road (Studio One) – ‘Natty Chalwa’ (The Gladiators, ‘Roots Natty Roots’) en ‘Tribute to Bob Marley (Derrick Harriot’s, ‘Solomon’) gaf de studio nog meer erkenning en hiermee ook zelfs met de nieuwe stijl van mixen mee kon gaan.

 

Ander belangrijke hits van de Lone Ranger zijn, ‘Fort X’ (voor Ranglin), met zijn western thema, ‘Rose Marie’ (voor Winston Riley’s , Techniques Label) en ‘Fist Days Done’ (voor Channel One), ‘Trod On’ (voor Ossie Thomas’s Black Solidarity) en ‘Tribute To All Mothers’ (voor het US Absissa label, maar wel over het Sly&Robbie ritme op Dennis Brown’s ‘Hold On To What You’ve Got’ hit).

 

 

 

Zoals genoemd, bij het verschijnen van andere DJ’s, Yellowman, Brigadier Jerry, Josey Wales, Charlie Chaplin etc. keerde zijn populariteit. Na zijn grote hoeveelheid aan activiteit, werd zijn tempo gedurende midden jaren tachtig, langzamer. Hij maakte nog een album in 1984 voor Winston Riley Dee Jay Daddy, gevolgd door Learn to Drive voor Bebo Phillips in 1985.

 

 

Zeker voor de liefhebbers van de Dancehall is deze jongen een must. Ikzelf heb Rosemarie op het Techniques label en moet zeggen als toch meer een liefhebber van de mid jaren 70 DJ’s, maar dat deze plaat mij zeker kan bekoren. Omdat de plaat een hele relaxte vibe heeft, en de ritmes natuurlijk uitstekend zijn. Er zijn zeker ook nog Rub-A-Dub styl te horen. Zijn toasting doet me ook een beetje denken aan de nog veel latere Shaggy.

 

 

Zijn repertoire van vreemde  geluiden, ‘oinks’, ‘bims’ en ‘ribbits’, werd veel geimmiteerd. Lone Ranger nam niet heel veel op, maar zoals zoveel andere DJ’s soms nog wel een paar eigen producties. Wat hij gepresteerd heeft was met grote stijl, klasse en altijd met een grote hoeveelheid humor.

 

 

Albums:

 

1979 On The Other Side Of Dub

Label : Studio One 1979; Heartbeat 1991

Produced by Coxsone

 

1980 Barnabas In Collins Wood

Label : Thrill Seekers ;GG

Produced and Arranged by Leon & Chester Synmoie

Recorded at Channel One

 

1980 M-16

Label : J&L

Produced by Alvin Ranglin

 

1981 Rosemarie

Label : Techniques; Black Joy UK

Produced by Winston Riley

Recorded at Channel One

Mixed by Solgie & Maxie

 

1981 Hi-Ho Silver, Away!

Label : Greensleeves

Produced by Lone Ranger & Clive Jarrett

 

1982 Badda Dan Dem

Label : Studio One

Produced by Coxsone

Recorded at Studio One

Mixed by CS Dodd at Studio One

Engineered By CS Dodd

 

1984 D.J. Daddy

Label : Techniques

Produced by Winston Riley

 

1985 Learn To Drive (compilation)

Label : Bebo's

Compilation of Clive Jarrett productions, produced by Clive Jarrett & Bebo Phillips

 

1994 Collections (compilation)

Label : Grapevine / RAS

Compilation of Coxsone productions 1985-1989

 

2002 Top Of The Class

Label : Studio One USA

Produced by Coxsone

Musicians - Sound Dimensions, Soul Defenders, Brentford Rd. All Stars, Studio One All Stars

 

2004 Dub Salvador Vol.1&2 (compilation, mixed)

Label : T.I.M.E.C.

Mixed by Grant Phabao

 

2004 Kulchaklash w/Grant Phabao

Label : T.I.M.E.C.

Produced by Grant Phabao & Lone Ranger

 

 

 

Check voor extra info:

 

http://www.djouls.com/loneranger/index.html

http://reggaediscographies.free.fr/LoneRanger.htm