HOME

 

Roots Reggae 

 

 

 

 

Mad Professor  

         

Geboren als Neil Fraser in Guyana en opgegroeid in Engeland bouwt hij op achtjarige leeftijd zijn eerste radio. Inmiddels behoort hij bij de langst levende studiolabels van de UK samen met Fashion. Zijn eerste opnames kunnen gevonden worden op The Early Sessions album. In 1982 werkt hij aan zijn eerste acht-track en opvolgend aan de zestien-track opname apparatuur. Zich de Mad Professor noemend en zijn band de Sane Inmates begint Fraser snel herkenbaar te worden door zijn excentrieke en aandachtvragende vragende platen.

 

 

 

Zijn Dub me Crazy serie, gaf hem zelfs gehoor in de alternatieve rock scène, waar de legendarische John Peel regelmatige zijn platen draaide. Vroege albums met Tony Benjamin, Sergeant Pepper en Ranking Ann verkochten niet erg goed in op de reggae markt, maar zijn zeker opvallend te noemen.  In 1984 ging Fraser samenwerken met Sandra Cross, een lovers rock zangeres. Haar Country Live  was een kleine commerciële doorbraak. Andere albums met de jamaicaanse zanger Johnny Clarke en de DJ’s Peter Culture en Pato Banton (je kent hem wel van ‘Baby Come Back’ met UB40) gaven hem verdere aandacht. De open-minded Fraser begon te werken met UK Indie bands en de sound system legend Jah Shaka.

 

 

 

 

Het debuut album Sign Of The Times (1986) DJ Macka B uit Wolverhampton is nog steeds het sterkste album van Ariwa en is misschien ook wel het meest effectieve roots statement opgenomen in de UK, met twee consoles op een 24-track. Hij scoorde nog met een paar mooie lovers-rock platen van oa John Mclean 'If I Give My Heart To You’ (1988, eigelijk geproduceerd door Captain Sinbad wel door Ariwa), Sandra Cross ‘My Best Friend’s Man’en Kofi met ‘I’m In Love With A Dreadlocks’ (1989). Fraser trok ook een jamaicaanse zwaargewichten aan inclusief Bob Andy, Lee Perry (dub take the voodoo out of reggae, 1996) en Faybiene Miranda. Hij verwaarloosde nog steeds niet zijn excentrieke stijl met vreemde geluiden zoals bij de ‘Doppler Effect’ en ‘Echoes Of Deaf Journalists’. Van al zijn productiewerk zijn nog zijn remixen van Massive’s Attack Album Protection nog noemswaardig. Hij verbond daar op een unieke wijze (niet eerde gedaan) reggae en dub met trip-hop en trance. Het album No Protection  brak de trip-hop terug naar zijn roots. Bass lines zweefden langs percussie, terwijl de vocalen van Horance Andy, Tracy Thorn (Everything But the Girl) en Tricky getrokken werden in glorieuze echo’s van reverb. Alhoewel hij nu niet meer de charts raakt (Hij is weggebleven van guns’n’sex sound van ragga) krijg hij nog steeds veel respect en wordt nog wel eens gebeld door de Beastie Boys, en natuurlijk gebruikt hij nog steeds zijn oude mixtafel met zijn eigen vibe.  Uit mijn eigen collecte kan ik nog aanraden Schizofrenic Dub, Dub Me Crazy Pt 6 (1986) Sience and the Witchdoctor, Dub Me Crazy Pt 9 (1989) Ikzelf ben hem een beetje kwijt geraakt met albums zoals met Puls der Zeit. Maar misschien zijn er her en der nog Reggaelovers te vinden die mij nog een goed album uit de laatste jaren kan aanraden.

 

Even een paar hoogte punten uit zijn grote oeuvre op een rijtje:

 

Created by fCoder PicObject graphic engine

 

 

Dub Me Crazy (Ariwa 1982)

Negus Roots Meets The Mad Professor (Negus Roots 1984) geen afbeelding

Professor Captures Pato Banton (Ariwa 1985)

The Adventures Of A Dub Sampler (Ariwa 1987)

Dub Tek The Voodoo (Ariwa 1996)

 

 

 

 

Producties:

Sign Of The Times Macka B

No Protection – Massive Attack