HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

Max Romeo

 

Max Romeo (Maxwell Smith, November 22 1947 St D'Acre, Jam) een man met vele kanten. Hij was de ondeugende met zijn hit ‘wet dreams’, de zoete romanticus met het trio the emotions, de politiekbewuste met ‘No Joshua No’ maar vooral de spirituele met ‘War in a Babylon’.

 

Max Romeo

 

Max Romeo werkt op een suikerplantage wanneer hij op zijn 18de een talentenjacht won. Dit gaf hem inspiratie en hij vertrekt naar Kingston. Met Kenneth Knight and Lloyd Shakespeare vormt hij daar het trio the Emotions. Hun 1966 debuutsingle, ‘(Buy You) A Rainbow’ was gelijk een hit en de daarop volgende twee jaar bleven ze hitjes scoren.

 

Pama A Dream Max Romeo

 

In 1968 gaat hij solo maar na wat mislukte hits opgenomen te hebben voor Bunny Lee gaat hij weer terug naar the Emotions. Tegelijkertijd start hij de Hippy boys op dat later de Upsetters (studioband Lee Perry) werd en uiteindelijk uitmondde in de Wailers (begeleidingsband Bob Marley). Daarnaast was hij een soort vertegenwoordiger voor Lee Perry. Tja je leest het goed een buitendienstmedewerker.

 

One horse Race Max RomeoIsland in the sun Max RomeoOne Horse Race 2 Max Romeo

 

Later in het jaar, schrijft Romeo de teksten voor Derrick Morgan's ‘Hold You Jack’ en geeft ze aan Lee "Scratch" Perry. Nadat een aantal zangers waaronder Morgan zelf er niet veel van bakken. Nodigt Perry, Max uit. Het resultaat is de singel ‘Wet Dream’. In de Engelse chart doet hij het goed en de verkopen worden zelfs nog gestimuleerd doordat de single in de censuur wordt gedaan. Max gaf nog aan dat de single ging over een lekkend dak boven zijn bed, dat werd echter niet geloofd. De LP ‘A Dream’ geproduceerd door Bunny Lee volgt. De LP geeft een goed tijdsbeeld van de ritmes eind jaren 60 begin jaren 70.

 

Max Romeo Impact  In 1970 met de opkomst van reggae op Jamaica probeert ook Max Romeo een label en sound system genaamd Romax op te zetten. Dit is echter geen succes (vele jaren later heeft hij wel zijn eigen label Charmax genaamd). Het gaat met hem voor de wind en neemt voor veel producers hits op. Een voorbeeld zijn uitstekende singles met producer Niney Holness, "Beardman Feast," "The Coming of Jah," en "Babylon Burning," de laatste was mede geschreven door Lee Perry.  

 

 

Black World Max Romeo Reggae Wise CopyrightVan 1972 tot en met 1975 is Romeo politiek zeer actief en steunt hij de PNP in hun politieke campagne. Let the Power Fall verschijnt ook in die periode en is dus ook politieker getint dan zijn voorganger. Een hoogte punt in deze periode is de ‘on I’ wat het lijflied van de campagne gekozen wordt. In 1975 wordt hij wat rustiger en beschouwend en neemt hij Revelation Time op. Deze verschijnt in Jamaica op het Black World Label en in Engeland op Tropical Sound Tracs. De door Clive Hunt geproduceerde LP is deels opgenomen in de Black Ark van Lee Perry. Een sterk album en wat mij betreft zijn beste. Er is geen zwak nummer op te vinden. De LP die daarop volgt is wel door Lee Perry geproduceerd en heet War ina Babylon en wordt gezien als dé LP van Max Romeo en tevens één van de beste van Lee Perry. De LP heeft volgens mij maar drie klassieke singles ‘Chase the Devil’, ‘Norman’ en ‘One step Forward’. De samenwerking stopt en de daarop volgende zelf geproduceerde LP Reconstruccion is aardig maar meer ook niet. Romeo heeft wel het goede stemgeluid en de melodieĎn zijn ook niet slecht maar ik mis sterke ritmes.

 

 

Max RomeoIn 1978 verhuist Max Romeo (die genoeg heeft van de politiek op Jamaica) naar New York waar hij meeschrijft aan de Musical +Reggae. Hij neemt er ook in 1979's I Love My Music en 1980’s Rondos op. Tevens werkt hij met de Rollings Stones samen op hun LP Emotional Rescue. Twee jaar later flopt zijn LP Holding Out My Love to You. Deze is mede geproduceerd is door Keith Richard.          

 

 

 

I love my MusicHolding Out My Love to You wordt vaak in één adem genoemd met I love my Music. Dit is onterecht alleen al omdat I love my Music bijvoorbeeld opgenomen is voor Wackies. Toch niet het meest slechte. Maar goed inderdaad dat zegt nog niets. I love my Music laat een Max Romeo zien als een oude wijze man die mistanden aan de kaak stelt maar eigenlijk weet dat het enige wat je er tegen kan doen is zingen en hopen dat het beter wordt. Qua ritme zijn het sterke ritmes. Niet zwaar maar zeker ook niet licht. Perfect, genuanceerd, zoals bij de teksten van deze LP past. Laat je niet in de war brengen door de suffe afbeelding op de hoes. Er zijn vermoedelijk nog twee andere LP’s met Lloyd Barnes (Bullwackie) gemaakt namelijk Mek Wi Rock en One Horse Race. Deze LP’s zijn vrij obscuur. De laatste is op het obscure Island in the sun label verschenen. One Horse Race is minder sterk dan I Love My Music. Tevens is de LP niet een puur Wackies product. De ritmes zijn opgenomen in Channel One en gemixed in New York bij Wackies. Goede nummers zijn ‘Enough of this Madness’, Birth of Reggae Music’, ‘Touch me Baby’ en ‘Iron Lady’ (met een Mad Professor dub, qua effecten dan).

 

De in 1984's uitgebrachte Max Romeo Meets Owen Gray at King Tubby’s Studio is een goede LP met muziek uit de jaren 70. Daarna verdwijnt Max Romeo van het toneel. Hij heeft geen zin om terug te keren naar jamaica waar weer verkiezingen zijn en het dodenaantal al weer tot 800 opgelopen is.

Hij wacht op nog één kans om trug te keren op het grote toneel en die krijgt hij met Jah Shaka en zijn Sound System in Engeland. Jah Shaka is de enige grote naam die op dat moment roots reggae speelt in GB. Samen nemen ze een aantal sterke nummers op. Echter je moet ze wel met een vergrootglas zoeken. Hij heeft twee LP’s afgeleverd met Shaka nl. Far I Captain of My Ship and Our Rights. Maar oké met Shaka is hij weer terug en zingt zijn roots. 1995's Cross or the Gun geproduceerd door Tapper Zukie schijnt (ik ken hem nog niet) een aardige LP te zijn. En geloof me Tapper Zukie moet je altijd de voordeel van de twijfel geven.

 

JOHOSAPHATT THE LOST VALLEY - MAX ROMEO Rare ROOTS REGGAE

 

Oké samenvattend er komt nog veel materiaal van hem uit (vooral op zijn eigen label Charmax) en hij toert ook nog. Zoek hem op in de platen/cdbakken of ga eens naar een concert van hem. Je wordt niet snel teleurgesteld.

 

I love my Music - Zigi

 

 

Discografie

- A Dream (Pama 1970, Charmax)

- Let The Power Fall (Dynamic, Pama 1972)

- Every Man ought to know (Impact /count shelly 1973)  

- Revelation Time [aka Open The Iron Gate] (Black World, Tropical Sound Trac 1975, Different en UA 1978/Liberty 1979,Charmax)

- War Ina Babylon (aka It Sipple Out Deh) (Federal, Island 1976 Charmax)  

- Warning Warning (Jam Sound 1977)

- Reconstruction (Dynamic, Island 1978)

- Max Romeo Sings Hits Of Bob Marley

- Holding Out My Love To You (56 hope road/Tuff Gong, Celluloid 1981, Shanachie 1989)

- I Love My Music (Solid Groove 1982)  

- Rondos (King Kong zal misschien Kingdom zijn ‘vermoedelijk’ 1980-1983)  

- Mek Wi Rock (Woorell 1983)

 

- Max Romeo Meets Owen Gray at King Tubby's Studio (Culture Press 1984)

- One Horse Race (Island in the sun 1985)

- Freedom Street (label Island in the Sun ‘vermoedelijk’ 1985/1986)  

- Fari Captain of My Ship (Jah Shaka 1988)

- Far-I Ship Dub (Jah Shaka 1988)  

- Our Right (Shaka 1988)  
- Cross or the Gun (Tappa 1988)

- Max Romeo & The upsetters Transition (Rohit 1989, NEC Avenue 1989, Sankofa Blackstar 2000)  

- On the beach (Lagoon/Culture Press 1993)  

- Wet Dream (Crocodisc/Esoldun 1993)

- MCCabee Version (Sonic Sound 1995)

- Selassie I Forever (Jetstar,Mafia & Fluxy 1998)

- The Many Moods of Max Romeo (Jamacian Gold 1999)

- Love message (Roots & Culture, Charmax,Warriors 1999)

- Something is wrong (Orchard Records,Warriors 1999)

- Open The Iron Gate 1973-1977 (Blood & Fire 1999)

- The Many Moods Of Max Romeo 1967-1971 (Trojan 1999)

- Sings Bob Marley In Dancehall (Rhino 1999)

- Holy Zion (Burningbusch,Fuel 2000)

- In This Time  (Satta/Jet Star 2000)

- Pray For Me - The Best Of Max Romeo 1967-1973 (Trojan 2000)

- Collision (Charmax 2001)

- Perillous Times 1974-1999 (Charmax/Mediacom 2001)

- The Coming Of Jah - Anthology 1967-1976 (Trojan 2002)

- Ultimate Collection by Max Romeo (Universal/Island 2003)

- Wet Dream the best Of Max Romeo (Trojan 2004)

- A Little Time For Jah (Charmax/Mediacom 2004)

- Pocomania Songs (Ariwa, Nocturne 2006)

- Many Moods Of Max Romeo 1969-1973 (Charmax 2006)