HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Mike Brooks  

Zoals beloofd bespreek ik nu Mike Brooks. Een goede roots zanger/producer die even ‘hot’ is geweest in reggaeland. Dit mede door de releases van compilaties van het Duitselabel Moll-Selekta en van onze vrienden van Trojan. Er is wel wat ophef over het feit of hij in de Black Ark opgenomen heeft. Voordat ik de biografie bespreek iets over die Perry affaire.

 

Mike Brooks

 

Er is een LP genaamd ‘Solid Ground’ ook te vinden onder de naam ‘Mikey Brooks & Upsetters’. De nummers zoals ‘Changes’en ‘Solid Ground’ hebben de Black Ark sound. Echter ze zijn geproduceerd door Brooks en Morgan. Earl Morgan is van de Heptones en die had de ritmes nog van hun/zijn LP (wel met Perry en de Black Ark) ‘Party time’.  Dus eigenlijk zijn het opnieuw geproduceerde nummers met een ‘voice over’. Op zich niet zo dramatisch. Ritmes meenemen en weer hergebruiken werd en wordt veel vaker gedaan in Jamaica. Tevens wordt achter de nummers niet de claim gezet dat ze door Perry geproduceerd zijn. Hoewel de titel van de LP ‘Mikey Brooks & Upsetters’ wel misleidend is. Tevens willen sommige in-lay’s/hoezen van de compilaties je doen geloven dat het Black Ark versies zijn (nee dus, ik noem het geen versies omdat deze niet door Perry geproduceerd zijn). Goed allemaal geen probleem de stem is er goed ingemixd en ik betrap me erop dat ik het toch (nog steeds) fijne nummers vind.

 

 

Er is me één echt ander geval bekend met ‘voice overs’ dat is Earl Sixteen met Phoenix Of Peace. Alleen wordt die LP wel ten onrechte, zoals John al aangaf, geheel toegeschreven aan Lee Perry en zijn Black Ark. Echter Earl Sixteen zegt het onderstaande in een interview met Dave Katz over de samenwerking met Lee Perry in de Black Ark. ED is Earl "16" Daley.

 

ED: Getting involved, meeting Scratch and all that, and knowing him.

DK: You said you did a few tunes for him?

ED: Yeah, I did a couple. I did one called "What's Happening in the World"..."Do Good," it's called. I did "Cheating", I did "Bird in the Hand", and I did "Freedom", four songs I did.

 

Schijnen trouwens goed tunes te zijn. Oké, we dwalen te ver af over die ‘fuss’ met misbruikte Lee Perry Black Ark ritmes. Nu even over Mike Brooks, geboren in 1953. Hij is op zich wat ondergewaardeerd  in de reggaewereld. In het boek ‘The Rough Guide To Reggae’ werd hij zelfs niet apart vermeld. Zijn voetstappen zijn terug te traceren tot eind jaren 60. In 1969, op zijn 16-de begint hij samen met zijn vriend Jah Lloyd het "Teems" label waarop de hit ‘Shame & Pride’ van de Mighty Diamonds verschijnt. Verder neemt hij in 1972 als artiest in aanbouw zijnde Black Ark studio van Lee Perry het nummer ‘The Earth Is The Fullness’ (en de dub b-kant) op. Mijn inziens het enige geproduceerde Lee Perry nummer uit zijn hele carrière. De vocaal is een goed nummer maar de dub is toch weer van de Master, lekkere vroege Black Ark. Er schijnt ook nog niet uitgebracht materiaal van Dodd en hem te zijn maar dat kan ook een verkoopverhaaltje.

 

 

Hij werkt wel samen met de producers Alvin Ranglin , Joe Gibbs en Prince Far I. Zijn Studio waar hij werkt is Channel One. Hier neemt hij met de backing/dub band the Revolutionaries op. Ten tijde zijn daar ook Leroy Smart, Al Campbell en Earth & Stone aanwezig en allen maken ze gebruik van de sterke ritmes van Sly & Robbie van de Revolutionairies. In 1975 komt zijn song de ‘Rum Drinker’ op zijn Harvest label uit (ik zag het ook een latere versie op On U Sound). Snel volgen daarna zijn LP’s Rum Drinker (vermoedelijk 1975 opgenomen, in 1986 uitgekomen en er zijn 1.000 van geperst) en ‘What A Gathering’ (1976) Rum Drinker is vrij constant van kwaliteit met uitzondering van ‘Man to Man’ en ‘Money in Pocket’. Deze (cover)songs voegen weinig toe hoewel ze niet echt slecht zijn. What A Gathering’ is geproduceerd door Jah Loyd. Zelf produceert hij o.a. Bim Sherman, Blacka Morwell, Pat Kelly, Hortense Ellis, Gladdy Anderson and Bobby Melody.

 

Zijn LP’s en werk als producers zijn nu in vogelvlucht besproken. Echter wat interessant is zijn de compilaties die onlangs in 2000 zijn uitgebracht. Al deze onderstaande compilaties geven een goed beeld (misschien op de Trojan Living My Culture cd 2 na) van Mike Brooks. Het is een goede rootszanger en iedere reggaefan moet iets van hem hebben. Songs om niet te vergeten zijn: ‘Money is not All’, ‘Sitting and Waiting’, ‘Living my Culture’, ‘Money’, ‘Jah is my Light’, ‘Ship Sails’ ‘What A gathering’

en ‘Who have Eyes to see’. De beste song die ik tot nu van hem heb gehoord is ‘No Brother Man’. Het origineel is uit de jaren zestig.

 

Compilaties

Just The Vibes (Mike Brooks & Various Artists - 1976-83)

The Classical Anthology (Mike Brooks & Friends - 1972-85)

The Earth Is The Fullness (1972-81)

 

MIKE BROOKS ALL STARS Stamper Doctor Dub Zone TeamsClick here & scroll down for our review (album cover)

 

Er zijn zat reviews van deze albums op het net te vinden, bekijk ze. Hou wel in het achterhoofd wat ik over zijn samenwerking met Perry gezegd heb. Wel wil ik het Dub album ‘Mike Brooks All Stars - Stamper Doctor Dub Zone’ op het Teams label (zo heet teems nu blijkbaar) eruit lichten. Het is een goed dub album wat teruggrijpt op roots.

 

Goed de man waarvan ik dacht dat hij vooral met dancehall bezig was blijkt dus een rootszanger. Thank God (of Jah zoals je wilt) voor de compilaties. Vandaag de dag heeft hij een Studio in Londen en is nog steeds volop bezig. Hij legt zelf de laatste tijd ook weer nadruk qua releases op het roots gedeelte uit zijn carrière.  Chao Popau Zigi

 

Albums

Rum Drinker (Duke Reid #DR 1003 1986 /I-Sound/Nocturne/Rough Trade)

What A Gathering (Burning Sound #BS 1026 1976)

True Love (Harvest 1977)

One Love (Vista #VSLP 4036 1983)

Trying To Conquer (1999 #CRLP120 Jet Star/Charm)

Need Love (Teams 2004)

Hard Core Lover (Teams)

 

 

Ik vermoed dat er nog meer albums zijn. Op zijn label Teams verschijnt nog steeds 10’’ en 12’’ met veel Roots reggae. LP’s van dit label kunnen ook kunnen ook Dancehall zijn.

 

Compilaties

Book Of Revelation (Nocturne/I Sound)

Just The Vibes (Möll Selekta)

Solid Ground/Mikey Brooks & Upsetters 1976 (Tabou 1)

The Classical Anthology (Musidisc/M10)

The Earth Is The Fullness (Möll Selekta)

The Good Old Days Of The 70s (Teem)

Living My Culture (Trojan)

Respect Due (Good Times GTLP001)

Mike Brooks - Break Free: Singing On Classic Tracks From Treasure Isle (Teams)

Fragile Shoreline (Cassette not LP)

Sacred Voyage (Cassette not LP)