HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Misty In Roots  

Hoi muziekliefhebbers, zo heb ik ze het liefst als ik een reggae bijdrage schrijf. Duidelijke discografie. Niet al te veel LP’s/CD’s en eigenlijk maar één echte klassieker.

 

Misty in Roots

 

Het is Misty in Roots, een reggae band opgericht rond 1974 in Southall, Middlesex. Een beetje een buitenbeentje als je denk aan Engelse Reggae als Aswad, Steel Pulse enzovoort. De genoemde bands spelen reggae maar hebben ook iets van pop in hun style. Misty in Roots echter niet. Hun LP ‘Live at the counter eurovision’ is pure roots reggae, 1 grote spirituele trip. De stem van Walford Tyson is echte sufferers voice (beetje in de style van burning spear), de harmonieën van zijn broer Delvin en gitarist Delbert McKay komen recht uit de hemel.

 

In het begin zijn ze vooral een band die alleen aan live optredens doet. Ze doen van alles benefiet concerten zoals Rock Against Racism en touren als eerste reggae band in landen als Zuid Afrika, Polen en Rusland. Hun eerste LP komt in 1979 uit. Natuurlijk een live LP Live at the counter eurovision (een etnische tegenhanger van het Eurovisiesongfestival). Het is een live registratie van een concert in België. Alle songs zijn killers. Als je van reggae houdt en deze LP niet hebt dan kan je wel ophouden. Goed MIR en hun songs zijn te herkennen door de grote spirualiteit en de sociale bewogenheid. Ze voelen zich dan ook zeer begaan met de punkbeweging en laten bijvoorbeeld de punk band The Ruts op hun label ‘People Unite’ een album opnemen. Na dit live album verschijnt er nog één Misty over Sweden live 1979 (moeilijker aan te komen dan het eerst genoemde live album).

 

Hun eerste studio album is Wise and Follish jazzier en soulfull hoewel de roots reggae nog sterk te herkennen is. Goed voorbeeld is de titelsong, sterke song. Ondanks de dance hall en andere stylen die in Jamaica populair worden blijven ze roots reggae spelen.

 

Misty in Roots Reggae wise

The Counter Eurovision - 31st March/1st April, 1979

De daarop volgende albums Earth en Musi o Tunya  zijn geïnspireerd door hun 9 maanden verblijf in Zimbabwe en Zambia. Het zijn goede lp’s met uitschieters zoals de titeltrack ‘Earth’ en ‘Praises’. De LP ‘Musi o Tunya’ is genoemd naar de Victoria Watervallen. Dit zijn één van de spectaculairste watervallen ter wereld.

In 1987 gaan ze naar West Afrika, waar ook daadwerkelijk hun voorouders vandaan komen. Voor Rasta’s belangrijk omdat de terugkeer naar moederland Afrika centraal staat in hun geloof.

Op het Kaz label komt in 1989 ‘Forward’ uit met nummers zoals ’festa’en ‘feelings’. Het is allemaal niet slecht maar niets tipt aan ’Live at the counter eurovision’. Het lijkt wel of ze er toch beetje bij beetje verder van de sound van hun debuut LP afdrijven. De echte roots feeling is weg. Hoewel het natuurlijk geen misselijke deuntjes zijn.

Een lichtpuntje zijn de sessies met Radio One DJ John Peel’s. Begin 1980’s (tot 1986) treden ze in zijn show op. Vreemd want dat privilege was tot dan toe alleen voorbehouden aan blanke rockbands. Deze sessies zijn uitgebracht. Het is een leuke verzameling klassiek werk. Echter de klassiekers van  Live at the counter eurovision zijn er niet op terug te vinden (op één nummer naSodome & Gomorra’).

Roots Controller komt uit met een beetje aan nieuw materiaal. Alleen de eerste zes tracks, maar daar zitten wel weer classics tussen, ‘How Long Jah’ en het van Lee Perry's Ketch Vampire gejatte ‘True Rasta’. De rest bestaat uit remasters albums Earth en Musi-O-Tunya en het Live at the Counter Eurovision.


Misty in Roots

Misty in Roots is eigenlijk altijd een live band gebleven. Ze bleven altijd optreden ook tijdens en na tegenslagen. In 1982 raakte ze betrokken bij de anti Front actie in Southall. Ze werden vervolgd en hun huis wordt verwoest. Tevens komt de manager bijna om na een aanvaring met de politie. In 1992 verdrinkt de zanger Delvin Tyson na een tournee in Ghana. Laatste keer in Nederland waren ze te zien in 2004 op het Sundance Festival in Eindhoven.

Goed samenvattend kan je stellen dat het een band is die wat mij betreft één klassieker heeft afgeleverd namelijk (zoals bij zoveel reggaeartiesten) hun eerste lp. De rest van de LP’s moet je maar eens aanschaffen als je wat geld over hebt. Maar deze zijn ook best de moeite waard. Hun totale oeuvre blijft echter altijd last houden van het feit dat ze zo verdomd goede eerste LP hebben afgeleverd.

Chao Zigi aka Ziggy

Discografie

 

Live at the Counter Eurovision (People Unite, Kaz/Tanpress 1979)

Misty over sweden (Nacksving 1979)

Wise & Foolish  (labels People Unite, Kaz 1981)

Earth (People Unite, Kaz 1983)

Musi-O-Tunya (People Unite, Kaz 1985)

Forwards (Kaz 1989)

Live at the BBC/The John Peel Sessions (Strange Fruit 1996)

Chronicles (Kaz 1994)

Jah see Jah knows (Recal/snapper 1997)

Roots Controller (Real World, Virgin 2002)