HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Peter Tosh

 

Geboren als Winston Hubert McIntosh op 19 oktober 1944 Westmoreland, Jamaica, overleden 11 september 1987 Kingston, Jamaica. Geen van de reggae zangers uit de midden jaren zestig kwam zo sterk op als Peter Tosh. Hij is met recht van spreken: ‘The Thoughest’ Hij verzorgde de spreekwoordelijke bijt bij Bob Marley in de originele Wailers en het was Peter die het Rude Boy image uit het Skatijdperk het meeste trouw is gebleven.

         

File written by Adobe Photoshop® 4.0

 

Peter was de eerste die zich los weekte van de Doo-wahs en oooh’s en aah’s bij de eerste Wailers platen zoals ‘Hoot Nanny Hoo’, ‘Shame And Scandal’, en ‘Maga Dog’. Hij maakte ook platen met Rita Marley. De Wailers waren in 1966 een losse band, waarbij Bob voor werk naar Amerika vertrok en Peter en Nevile ‘Bunny Wailer’ Livingstone samen en apart platen opnamen. Peter zat ook een tijdje in de bak, waarschijnlijk voor het bezit van marihuana. Wanneer hij niet aan het werk was met de Wailers nam hij solo materiaal op (’Maga Dog’, nog een keertje, en ‘’Leave My Business’) samen met producer Joe Gibbs, waarbij hij zijn furieuze stijl steeds behoud. Wanneer de Wailers werkten met Leslie Kong in 1966 was Peter nog op de voorgrond met nummers als ‘Soon Come’ en ‘Stop That Train’ maar bij de Lee Perry Sessions was hij gereduceerd tot het maken van harmonietje, maar wel sterk op drie krachtige songs ‘400 Years’, ‘No Sympathy’ en ‘Downpresser’. Alle drie ook persoonlijke favorieten waar de strijd tegen onderdrukking afdruipt.    

       

 

 

Toen de Wailers, Perry verlieten (er gaan verschillende verhalen de ronde, waarschijnlijk geld) en naar Island Records trokken, was het gedaan met Peter Tosh. Island waardeerde meer Marley’s cooler, meer sympathieke stijlen ondanks bijdragen aan ‘Get Up Stand Up’ to Burnin’ de bands tweede plaat voor dat label. Zowel Peter Tosh als Bunny Wailer verlieten de groep in 1973. Tosh ging zich concentreren op zijn eigen label Intel Diplo HIM (vertaald: Intelligente Diplomaat van Zijn Koninklijke Hoogheid) en tekende bij Virgin Records in 1976.            

 

   

 

De persoon Mick Jagger van het Rolling Stones Records Label waarbij hij zich aansloot in 1978, gaf hem bijna een grote hit met een cover van de Temptations ‘Don’t Look Back’, hoewel reggaefans, klaagden dat Mick Jagger stem harder was dan die van Tosh in de mix. Bush Doctor voor hetzelfde label verkocht nog goed, maar met Mystic Man en Wanted, Dread & Alive ging het wat slechter. Hij bracht daarna drie albums uit bij EMI, Mama Africa, Captured Live vergeet vooral niet het nummer Buk-In-Ham palace , ik zeg waanzinnig, waarbij laatste No Nuclear War, de beste was sinds Legalize It (met het o.a. fantastische ‘Igziabeher’). Het album won de eerste Grammy Award voor het beste reggae album in maart 1988.

Helaas was Peter Tosh toen al overleden. Neergeschoten bij een overval in zijn woning te Kingston.

         

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
Created by AccuSoft Corp.

 

 

Luistertips:

 

Maga Dog

Legalize It

Igziabeher

Johnny B. Goode

 

 

Discography

 

Peter Tosh Mausoleum