HOME

 

Roots Reggae 

 

 

 

 

Prince Far I   

Michael James Williams 1944-1983    

 

Het eerste cd-tje wat ik kocht ergens eind jaren 80’ zonder dat ik een cd–speler had was van de Voice of Thunder, Prince Far I. Ik knal hem nu even in mijn cd-speler helpt vast bij het schrijven van zijn biografie.

 

 

Het is een interessante man om te bespreken omdat hij naast de bemoeienissen met toasten binnen reggae zich ook met de punk scène in Engeland bemoeid. Goed Prince Far I dus. Je vraagt je af hoe hij klonk voordat hij de baard in de keel kreeg, maar vast staat dat hij geen doetje was. Hij was een uitsmijter bij Studio One toen op een dag in 1970 DJ King Stitt tijdens een oname niet kwam opdagen. Goed wat Dodd dan altijd deed was op zoek naar een vervanger. Michael James zag zijn kans en viel in. Hij was niet geheel onervaren, hij begon met dj-ing bij de sounds system Sir Mike the Musical Dragon.

 

 

Dodd was tijdens de opname onder de indruk en ze namen de single ‘Queen of the Minstrel’ op. Ook nam hij vanaf dat moment met andere producers songs op. Deze singles verschenen onder de naam King Cry Cry. Deze naam kreeg hij omdat wanneer hij erg kwaad werd hij begon te huilen natuurlijk wel in volle ‘actie’. Het jaar erop had hij een hitje met ‘I had a Talk’ geproduceerd door Bunny Lee. Dit was het A kantje van de in Engeland uitgekomen single. Op de B zijde stond de toen nog onbekende Burning Spear met een song.

 

Daarna maakt hij nog een aantal songs onder zijn King Cry Cry naam zoals ‘The Great Booga Wooga’ en ‘Spring Fever’. Maar hij had zijn draai nog niet gevonden.

 

De Producer Enos McLeod gaf aan dat hij zijn naam moest veranderen in Prince Far I. Het eerste nummer ‘Let Jah Arise’ was geen hit. Een klein hitje volgde wel met de door Dodd geproduceerde ‘Natty Farmyard’ (een dj versie van Larry Marshal zijn ‘Mean Girl’) Hij werkt nog even met Alvin Ranglin maar het succes komt pas met zijn debuut LP ´Psalm for I´. Hij heeft zijn draai gevonden met een zware reggae beat, zijn diepe stem en de wijsheid van de bijbel in zijn songs. Dit resulteert in dat het oude testament tot aan de apocalyps je kamer binnendreunt. In dit geval gaat het om 9 psalmen en het ‘Onze vader’ die terug te vinden zijn op zijn debuut LP. Oké lekker nu heeft hij zijn draai gevonden, onze Chanter is eindelijk los. Klaar om de Wicked Man op te sporen en down te hunten.   

 

 

Na deze LP, trouwens geproduceerd door Lloydie Slim, volgt snel de singel ´Zion Call´. En in 1977 is er de singel ´Heavy Manners´ geproduceerd door Joe Gibbs. Het goede ritme gejat van ´Su Su Pon Rasta´ van Naggo Morris. De single was een statement tegen de regering en tegen de jeugd die het geweld op het eiland voortzette. Als reactie hierop komt uit het kamp van Bunny Lee en Clive Chin, Lord Stitch met zijn singel ´Crazy Joe’ (de titel zegt genoeg).  Er waren namelijk ook artiesten die de jeugd steunden. Stitch stelde voor dat Prince Far I en zijn ‘baldhead followers would be cashed out of town’. Het tegendeel gebeurde. Met zijn nieuwe album ‘Under Heavy Manners’ vol van strakke ritmes van Roots Radics en de rasta/anti politieke teksten leverde hij en Gibbs een zeer goede LP af.

 

 

De LP ‘Under heavy manners’ met de voorspelende zwarte profetieën sloeg aan en werd een cult LP in Engeland en Europa. In 1978 tekent hij een deal met front line (virgin records). Het eerste album is ‘Message from the King’. Het album is net zo sterk als zijn voorgangers en heeft klassieke songs zoals de titel song, ‘Commandment of drugs’ en ‘Blackman Land’.  Later in het jaar werd ‘Long life ‘gelanceerd. Ook een sterk album.  

 

In 1978 richt hij ook zijn eigen label in Jamaica op getiteld Cry Tuff, de subtitel van het label hoe toepasselijk is Wisdom Man. Een single die op dat label uitgebracht werd was ‘No more war’ een versie van Little Roy’s (tja die is er ook nog naast U Roy en I Roy) ‘Tribal War’ zijn klassieker met Lee Perry. Het Cry Tuff label zorgde voor de output in Jamaica terwijl het Hit Run label (van Adrian Sherwood) voor de output in Engeland zorgt. Door deze opzet gebeurde er iets opmerkelijks. Er was een leerling/meester verhouding tussen Adrian Sherwood en Prince Far I en tussen de Dub Syndicate en de Arabs/Roots Radics. De ritmes werden ontwikkeld in Jamaica door Style Scott & Co en de mixen en overdubs werden in Londen gedaan. Van deze constructie werd door Adrian Sherwood veelvuldig gebruik gemaakt. Nu met albums uit op Trojan en Virgin duikt Prince Far I steeds meer op in Londen en maakt deel uit van het geflirt tussen reggae en punk eind jaren zeventig (vooral met de Cry Tuff Dub Encounter serie).

 

In 1979 zou de LP ‘Health and Strenght’ worden uitgebracht maar de Master tapes waren gestolen (geen marketingtruc). De opnames zouden in 1998 weer opduiken. Dit was dus 19 jaar later! Een oud werknemer kwam thuis een cassettebandje tegen met de sessies die hij gekopieerd had net voordat de Master tapes verdwenen waren.  Maar goed in plaats van deze goede LP komt ‘Livity’ uit. Toch van mindere kwaliteit.

In de tussentijd kwam ook (1976-1979) een serie dub albums uit ‘Cry Tuff Dub Encounter’ origineel uitgebracht op zijn Label Cry Tuff. Sherwood had geen inbreng in ‘Cry Tuff Dub Encounter part II’ en sloeg geïrriteerd terug met de LP ‘Dub of Africa’.  Prince Far I was niet content bij Virgin en gaat naar Trojan waar hij ‘Free from Sin’ uitbrengt. Zijn andere Trojan albums ‘Jamaican Heroes’ en ‘Voice Of Thunder’ zijn ook van goede kwaliteit. Hij treedt ook veel op in Engeland met zijn Roots Encounter U.K. tour en is daar zeer populair. Tijdens de optredens loopt hij als het ware te preken en heeft bijpassende bijbelse kleding aan.

In 1982 werkt hij samen met de Britse band Sons of Arqa  wat resulteert in de ‘Wadada Magic’ singel. Later gaan ze samen optreden en komt het album ‘The Musical Revue’ uit. Prince Far I gaat terug naar Jamaica en zijn laatste album is een feit, ‘Musical History’. Niet zijn beste werk.

De man wordt thuis op september 15, 1983, neergeschoten tijdens een overval. 

Prince Far I, a man to grace any style with wisdom, a chanter to quake the walls of the city, a preacher to strike fear in the weakheart, humble in the garden and pround in the city, Ja die hebben we ook verloren. Greetz Zigi.

Hmmm, ik zou zeggen pik een album uit.

Discographie
-  Psalms For I (Carib Gems 1976)
- Under Heavy Manners (Joe Gibbs 1977)
- Message From The King (Front Line 1978)
- Long Life (Front Line 1978)
- Cry Tuff Dub Encounter (Cry Tuff/ Hit Run 1978 RioR)
- Free From Sin (Trojan 1978)
- Cry Tuff Dub Encounter, Part 2 (Cry Tuff/ Front Line 1979)

- Dub to Africa (Hitrun 1979)

- Meets various Artists (Pre 1980)
- Jamaican Heroes (Trojan 1980)
- Showcase In A Suitcase (Pre 1980)
- Cry Tuff Dub Encounter, Part 3 (Cry Tuff / Daddy Kool 1979)
- Livity (Pre 1979)
- Cry Tuff Dub Encounter, Part 4 (Cry Tuff / Trojan 1981)
- Voice Of Thunder (Trojan 1981)
- Musical History (Trojan 1983)
- Umkhonto We Sizwe - Spear Of The Nation (Tamoki Wambesi /Greensleeves

  1983/1990)

- Spear Of The Nation (Kingdom 1984)
- Together with the Suns Of Arqa: The Musical Revue (ROIR/Arka
1989,

   1983 live recording- voorheen alleen op cassette)
- Black Man Land (Front Line 1990)
- Dubwise (Front Line 1990)

- Cry Freedom Dub (Tamoki-Wambesi 1994)

- In The House Of Vocal & Dub – (Graylan 1995)

- DJ Originators Head To Head Volume Two Prince Far I & Trinity (Rocky one 1996)

- Health & Strength (Pressure Sounds 1998)

- Megabit 25, 1922-Dub (Tamoki-Wambesi 1998)

- Ten Commandments (Rhino 1999)

- The Golden Years 1977-1983 (Cult Records 1999)

 

Kijk ook op: www.princefari.com (vooral luisteren ;)