HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Prince Jazzbo

 

Luister fragment: Ital Corner

   

 

 

Geboren als Linval Carter in 1950 op Jamaica, Clarendon, West Indies. Prince Jazzbo was niet zo populair als zijn tijdgenoten in de jaren zeventig zoals U-Roy en Big Youth. Maar hij is het toch die zijn charismatige persoonlijke stijl handhaaft en gesteund door zijn label Ujama een goede serie albums afleverd.  

 

kick

 

Zoals vele andere begon Jazzbo op te nemen bij Studio One in de begin jaren zeventig. Uit die tijd komt ook de volgende anekdote: de magere Jazzbo komt van het platteland zo de studio in Kingston inlopen, waar op dat moment Coxsone Dodd op de achtergrond een willekeurige tape draait - Horance Andy met ‘Skylarking’. Jazzbo pakt de microfoon en levert de monsterhit ‘Crabwalking’ af. De volgende 18 maanden blijft de prins bij Dodd maakt een aantal sterke roots nummers: ‘Crime Don’t Pay’, ‘Pepper Rock’, ‘School’, en ‘Imperial I’. Maar het beloofde album met Dodd blijft uit en gedesillusioneerd begint hij voor andere producers op te nemen zoals: Glen Brown en Bunny Lee. Een samenwerking met Lee Perry leidt tot ‘Penny Reel’ en uiteindelijk tot het fantastische album uit 1976 Natty Passing Thru aka Ital Corner waar hij voor in die tijd ongeveer €150,- kreeg. Andere albums uit die tijd zijn Kick Boy Face en Step Forward Youth met I-Roy.

 

 

 

In 1977 lanceert hij zijn Label Ujama en neemt een singel op onder de naam Johnny Cool. Nog zijn alter ego of zijn label zijn ooit commercieel succesvol geweest. Jazzbo komt in de begin jaren tachtig terecht en dus ook in de opkomende dancehall scène. Samen met zijn vrienden DJ pioniers I-Roy, U-Roy en Big Youth, ze hebben talent maar reggae stijlen veranderen snel. Voor mij heeft dit nooit zo kunnen boeien daar de dancehall voor mij een geheel ander ding is en nooit aan de roots kan tornen. Maar Jazzbo besluit dat zijn label een stabiele operatie moet zijn en vanaf 1983 heeft hij ondanks zijn ietwat eigenwijze productie stijl een plaats gevonden tussen grote labels.

 

 

Naast het bieden van een schuilplaats voor oudere DJ’s zoals U-Roy, I-Roy, heeft Ujama zich gespecialiseerd in artiesten die andere labels laten liggen zoals Zebra, Manchez en Horance Ferguson. Maar geen van allen bereikte de status van zijn meest beroemde artiest, Frankie Paul. Dit alles is komt geheel in overeenstemming met de aanpak van Jazzbo, die gesymboliseerd wordt door een ezel! Jazzbo verteld menigeen dat de ezel misschien niet het snelste dier is maar wel goed genoeg was om Jezus te dragen en geen last heeft van autopech. De goedkoop geproduceerde hoezen van Jazzbo zijn dan ook bijna altijd voorzien van een cartooneske ezel die Jazzbo draagt in een paardenrace.  

 

Het is onwaarschijnlijk dat Jazzbo ooit groot nog internationaal succes zal krijgen, toch kreeg zijn carrière in 1991 nog een grote boost wanneer Studio One eindelijk na 18 jaar Choice Of Version uitbracht, gevolgd uitstekende recensies en grote opwinding. Als het in 1973 was uitgebracht had Jazzbo waarschijnlijk een grotere positie gehad dan vandaag, maar dat zal je zal nooit weten….

 

Albums:

 

Kick Boy Face (Third World, 1975)

Step Forward Youth met I-Roy (Live & Love, 1975)

Natty Passing Thru aka Ital Corner (Black Wax ,1976)

Straight To Babylon Chest met Jah Stich (1979)

Get Tonight Brother (Clocktower, 197x)

Pepper Rock (Studio One, 1985)

Head To Head Clash met I-Roy (Ujama, 1990)

Choice Of Version (Studio One, 1991)

 

 

 

Discography