HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

Prince Lincoln (The Royal Rasses)

 

 

Prince Lincoln Thompson, bekend als Sax (door zijn liefde voor (rode) sokken of ‘sax’ in het patois), is een Jamaicaanse zanger, muzikant en songwriter van de reggae band The Royal Rasses en een lid van de Rastafari-beweging. Hij werd geboren 18 juni 1949 in de westzijde van Kingston, Jamaica en stierf aan kanker in Londen op 23 januari 1999, vijf maanden voor zijn 50e verjaardag. Hij was bekend om zijn hoge falsetstem zangstem, die zeer verschilde van zijn gesproken stem. Ik leerde hem kennen door de lp Experience, niet zijn beste werk zoals je straks zal lezen.

 

 

Hij begon zijn carrière als een harmonie zanger samen met Cedric Myton van The Congos en Devon Russel en een wisselt vierde bandlid in 1967 in een band genaamd The Tartans. Deze band werd vervolgens (door verschillende muzikale opvattingen) gesplitst in 1969. Ze hadden met ‘Dance All Night’ op het Merritone Records label/Federal Records een grote Rocksteady hit en nummers als ‘Lonely Heartaches' en ‘Let’s Have Some Fun’. In 1971 werd hij door Pablo Black geintroduceerd bij Coxsone Dodd en nam drie nummers met hem op in de Studio One genaamd, ‘Daughters of Zion’, ‘True Experience’ en ‘Live Up To Your Name’. In 1974 nam hij Humanity met Cedric Myton, Clinton Hall (Johnny Cool) en Keith Peterkin (Cap) op en zette met die drie ook het God Sent label op. Ook zong hij harmonie met Jennifer Lara. Hij had hit singles met ‘Love the way it should be’ aka ‘Humanity’  en ‘Kingston 11’  in zowel Jamaica als in de UK.

 

 

Hij verkocht slechts een klein aantal records totdat hij in 1978 werd ondertekend door Mo Claridge, die op dat moment Ballistische Records leidde, een Londense zijtak van United Artists. De single ‘Unconventional people’ werd uitgebracht als een 12" single in maart 1979 met wederom Humanity in mei. Met oa. de track ‘San Salvador’ een veel gevraagde dub-plate. Het album was opgezette in full colour (en een hele dure) hoes met lyrics en de Europese tour van 1979. Het album werd samen met Junior Murvin’s ‘Police and Thieves’ een van de meest gedraaide platen in de zomer van 1979. The groep stond op het punt om groot door te breken met Lincoln's bedachtzame en sterk opgezette nummers, maar het mocht niet zo zijn. In die zelfde zomer namen The Royal Rasses ook een tweede Prince Lincoln album op, Experience, dit keer zonder Cedric Myton. Dit album bevatte meer dan alleen de traditionele drum en bas geluiden van de meeste reggaeplaten. De band herdoopte zichzelf de Rasses om verwarring met collega-reggae band The Royals te voorkomen. Dit album had bij lange na niet de klasse van Humanity (alhoewel ‘Slave Driver’ en ‘You Gotta Have Love’ kwaliteit bezitten). De ‘inter-reg’ of crossover muziek, zoals The Prince deze plaat noemt, sloeg zowel bij het reggae- als poppubliek niet aan. En nog een weetje, de tekst van ‘Walk in Jah light’ en ‘Thanksgiving’ zijn gebruikt om de doctrine van de fysische onstrefelijkheid van de Rastafari beweging uit te drukken.

 

 

Ze kwamen met nog een album genaamd Narural Wild in de zomer van 1980. Deze keer werd de muziek opgenomen in Londen. Het besluit van Prince Lincoln de Engelse rock muzikant Joe Jackson uit te nodigen was omstreden en het album werd een commerciële flop en het einde van Ballistic Records.

 

 

Thompson keerde terug naar Jamaica voor het opnieuw opstarten van de God Sent label met de hulp van het Duitse bedrijf Juicy Peeple  en het produceren zijn vierde album Ride With The Rasses in 1982. Deze muziek werd opgenomen in de Tuff Gong en Channel One studio, maar ook hier was geen commercieel succes (oa. door de opkomende Dancehall). Rond deze tijd verhuisde hij en zijn gezin naar Tottenham, Londen, waar hij een Ital winkel opende genaamd The Rasses Fish and Grocery Store. In september 1983 nam hij Rootsman Blues aka Unite The World in de Addis Abeba studio op in Londen. Het werd uitgegeven door Target Records met slechts drie muzikanten per spoor, waarbij de muziek de kwaliteit kreeg van intieme kamermuziek.

 

 

In de jaren ’90 bracht hij nog een paar singles uit op het God Sent label met toch wel wat succes zoals 'They Don't Know Jah'. Hij geeft een laatste album uit 21ste century op een klein label (1-5 South Records) in 1997 en is opgenomen nadat iemand uit de Verenigde Staten zijn muziek in zijn winkel hoorde en sponsor werd. Dit laatste album was ook opgenomen in Londen met tracks als ‘Hear Our Cry' en 'Hard Times Come Again'. Dit album had weer het niveau van The Prince en hij was ook alweer bezig met een nieuw project samen met zijn oude partner Devon Russel maar helaas longkanker voorkwam een nieuw album. Een gemis want deze man was een van de weinigen met een visie, song en teksten schrijf kwaliteiten die zo nodig zijn voor de muziek. Hij heeft een paar wonderschone nummers geschreven en die zijn dus zeker de moeite waard. Jammer, hij heeft een paar 'rare' keuzes gemaakt, maar dat typeerd deze zanger dan ook wel. Ja, over zijn stem valt te twisten. Ik heb zelf bij een aantal nummers dit helemaal op zijn plaats valt zoals bijvoorbeeld (let ook op de dub):

 

 

 

Discografie

 

ALBUMS

-Humanity als The Royal Rasses (Ballistic Records UAG30227 1979)

-Experience als The Rasses (Ballistic Records UAG30259 1979)

-Natural Wild als Lincoln Thompson and the Rasses (met Joe Jackson op drie nummers) (United ArtistsUAG30309 1980)

-Ride With The Rasses als Prince Lincoln Thompson and the Royal Rasses (God Sent Records GDS1 1982)

-Roots Man Blues als Prince Lincoln and the Royal Rasses (Target Records TAR003 1983)

-21st Century als Prince Lincoln & the Royal Rasses (1-5 South Records 15STH LP/CDA01 1996)

 

DUB ALBUMS

-Harder Na Rass als Rasses Band (Warrior WARLP 2002) 1979 Dub mix van Experience (Jammy mix).

-Harder Na Rass als Rasses Band (Ballistic LBR 1031 1979) Dub mix of Experience (Jammy mix).

-God Sent Dub als Royal (Rasses PRE-1 1980) Dub mix of Natural Wild

 

Exculsieve 12" SINGLES

-I Man Feel It als Prince Lincoln & the Soul Rebels (MSR DA1, 1980)

-They Don't Know Jah als Prince Lincoln &the Royal Rasses (God Sent GDS91, 1990)

-Rising In Love als Rasses (Blank stamped Rasses1, 1990)

 

Exclusieve 7" SINGLES

-Daughters Of Zion als Prince Lincoln (Studio One JA recorded 1971 Matrix SC 163)

-Live Up To Your Name als Prince Lincoln (Studio One JA recorded 1971 Matrix FCD7809)

-True Experience als Prince Lincoln (Studio One JA recorded 1971 Matrix FCD7834)

-'Little Joe' van Prince Jazzbo op Bongo Man eigenlijk ‘Live Up To Your Name’ (Vinyl matrix FCD 7809-A)