HOME

 

Roots Reggae

 

 

Ricky Grant  

 

Ricky grant

 

Ricky Grant, het was moeilijk om wat info over hem te vinden. Best vreemd want hij was toch één van de bekendere paarden uit de stal van Augustus Pablo. Tevens heeft hij twee LP’s opgenomen (één meer dan de meeste obscure reggae artiesten) en bij de bekende Gaylads gezeten.

 

Oké, ik ga toch maar een poging wagen. Ricky Grant heet officieel Ricardo Grant. Eind jaren 60’ duikt Ricky Grant voor het eerst op. Dit als lid van The Afrotones met wie hij voor producer Sonia Pottinger nummers als ‘All For one’ en ‘If I'm In A Corner’ opneemt. In de Afrotones zitten ook Delroy Williams en George Allison. Rond 1969 nemen ze de songs ‘Freedom Sound’ en Things I Love op voor Harry J. ‘Freedom Sound’ en ‘All For one’ neemt Ricky Grant later ook weer op, ditmaal solo met Augustus Pablo als producer.

 

Ricky grant pverty peopleRicky Grant

 

Ricky Grant gaat na de The Afrotones bij de Gaylads zingen. Gaylads aka Gaylord en later The Gayladds was een succesvol trio dat sinds 1963 aan de weg timmerde. De oorspronkelijke bezetting bestond uit Delano Stewart, B. B. Seaton en Maurice Roberts. Eind jaren zestig verlaat Delano Stewart the Gaylads en deze plek wordt afwisselend opgevuld door ex-Paragon

 Howard Barrett of Ricky Grant. Dit duurt tot en met 1971.

 

Eigenlijk verdwijnt Ricky Grant hierna uit het zicht er is weinig bekend wat hij doet. In de periode 1974-1976 staat hij echter zo nu en dan weer op de LP hoezen vermeld. Nu als de tweede stem of als drummer.

 

Ricky Grant I love Jah  Rastafari

 

Eind jaren 70’ wanneer Augustus Pablo zich steeds meer als talentscout/producer begint op te werpen zit Ricky Grant ook bij deze groep van talenten zoals de geweldige Hugh Mundell, TeTrack, Norris Reid, Delroy Williams en anderen. Deze samenwerking met Pablo resulteert in zijn eerste LP I Love Jah Rastafari. Opgenomen rond 1978/79. Op basis van het matrixnummer is de LP in 1981/82 verschenen maar het label zegt 1978.

Doet er niet toe ik denk dat I Love Jah Rastafari zijn solo debuut opnames zijn. Dubs lijken ook ouder dan die op LP Poverty people maar dat zegt inderdaad niets.

 

Waar was ik gebleven. Ja, I Love Jah Rastafari is een goede LP. Als je hem net hebt dan moet je even wennen. Ricky Grant is niet iemand die gelijk het huis binnenstapt maar via de achterdeur op de koffie komt. Even luisteren en daarna groeit de LP uit van een ruime voldoende naar een klassieker. De dubs zijn ook goed.

Aan te raden nummers zijn ‘Check it out’ (dready), ’Far Far away’ (zijn klassieker en tja dat is het ook), ‘Time is the master’ (om het orgeltje en de uithalen met zijn stem) en alle dubversies.

 

Ricky Grant poverty people

 

 

In 1979 doen Ricky Grant en Roman Stewart het nummer ‘Peace Talk’ wat verschijnt als 12’’ op het Corona label van producer (lees geldschieter) Byron Whitely uit New York. Zeer goed nummer overigens. Ook in 1979 komt in Jamaica zijn tweede LP Poverty People uit. Dit zonder hoes en op het label Hungry Town. De LP komt ook uit op (daar heb je hem weer) obscure label Island in the sun. In 1981 verschijnt deze rerelease. Maar een verdomd mooie hoes zoals je ziet. Aan te raden nummers zijn ‘I chose Far i (versie van zijn klassieker ‘Far Far Away’ en net zo goed), ‘All for one’ (voor de tweede stem en het ritme),  Who Art babylon’ (om de tekst en de fluit) en natuurlijk het nummer ‘Poverty People’ omdat het zijn tweede klassieker is en wellicht zijn beste nummer. Een ander nummer van hem ‘Freedom Sounds’ verschijnt naast 7’’ ook op de beruchte compilatie Rockers All Star Explosion.

 

Al zijn twee LP’s, onafhankelijk van het label en uitgebrachte datum, zijn zeldzaam. Echter op dit moment is I Love Jah Rastafari te verkrijgen als repress. Wel limited edition. Tenminste dat zeggen ze en toch is deze repress nu al weer driekwart jaar te verkrijgen. Ik zou hem snel kopen als je geïnteresseerd ben.

 

Op naar de afsluiter. Het blijft een raadsel waarom er niet meer bekend is over deze man en waarom hij niet op cd is uitgebracht.

 

Wij hebben een poging gewaagd iets te roepen over hem. Tot uw dienst.

Chao palapapou, Zigi aka Ziggy

 

Discografie

 

- I Love Jah Rastafari (Carron 1978?, Message 1982)

- Poverty People (Hungry town 1979, Island in the Sun 1981)