HOME

 

Roots Reggae


Rupie Edwards

Dank John, ik was zelf even met andere zaken bezig maar ben weer terug. Nadat John  wat reggaepoets/dichters besproken heeft wordt het weer eens tijd voor een producer. Ik weet niet of je het herkent maar wanneer je met reggae in aanraking komt dan komen ‘toevallig’ op één of andere manier altijd weer dezelfde producers in beeld. Natuurlijk zijn dat de perries, Clemment Dodds, en de Bunny Lees van deze wereld. Maar in mijn geval huurde ik vroeger in de bibliotheek toevallig vaker dan gemiddeld een plaat met als producer Rupie Edwards. Dus het wordt tijd hem te bespreken. Jammer mis die tijd van de bibliotheek wel. Was lekker ongedwongen. Nu heb ik wensenlijsten met labels, versies en matrixnummers. Ergens is het mis gegaan. Maar goed op naar Rupie.

 

Rupie Edwards (Rupert Lloyd Edwards)  geboren op 4 juli 1945 Goshen. Trekt met zijn familie op 13 jarige leeftijd naar Kingston. Zijn eerste stappen zijn het opzetten van een schoolband. Hij zingt en brengt in 1962 ‘Guilty Convict/Jus because’ uit. De song is geproduceerd door litte Wonder Smith (van Little Wonder Music Store in Kingston). De single is uitgebracht op Melodisc in Engeland. Hij krijgt 15 pond voor die sessie.

 

Samen met Junior Menz vormt hij daarna eerst the Ambassadors, nadat Dobby Dobson er bij komt, trio’s waren tegen het einde van de jaren zestig meer in trek dan duo’s, noemen ze zichzelf rond 1968 The Virtues. Met nummers als ‘High Tide’ (instrumentaal vormgegeven door Val Bennett en The Bunny Lee All Stars) en ‘Sweet Nanny’. The Virtues bestonden al eerder maar waren toen een tourings/begeleidingsband van producer Harry J. Gelijktijdig begint hij ook met zelfproducties en produceert hij The mediators (aka The Itals met JahLloyd) en The Concords (Gregory Isaacs en de onbekende Penroe Bramwell).

 

 

Vanaf 1968 produceert hij steeds meer wat  hem tot één van de eerste tweede generatie producers maakt. Hij richt kort daarna zijn eigen label Success op. Natuurlijk mag de bijbehorende platenwinkel niet ontbreken. Deze was te vinden op 136 ½ Orange Street. Er wordt gefluisterd dat Rupie de eerste was die de version op de b kant van een single introduceerde. Dit bij een groep genaamd The Saints in 1969.

 

De periode tot 1970 kenmerkt zich door veel instrumentaal geweld met namen als Tommy MC Cook, Winston Wright, Tyrone Downie, Vin Gordon, Marques, Carl Bryan en veel zelfproducties. Voorbeelden van songs uit die tijd van de eerder genoemde bands zijn ‘Look When You Go To A Party’,Who A Bust Style’, ‘Don't Let Me Suffer’, ‘Everytime’, ‘Mother Cubba en met Dobby DobsonThat wonderful sound’ en ‘Your New Love’. LP/CD´s die een goed beeld van deze periode geven zijn Success Archives Vol.8 en Pure Gold (beiden Success label).

 

Hij maakt in Jamaica eind jaren zestig naam als producer. Tevens omdat zijn singles uitgebracht worden door Pama in Engeland. En daar zit het geld. Er komen dus veel artiesten langs, die te verdelen zijn in de reeds gevestigde namen en diegene die hun carrière bij hem begonnen zijn. Laten we beginnen met de gevestigde namen. Erroll Dunkely neemt het sublieme ‘Three In One’ in 1969 op. Daarnaast worden ook de klassieker ‘Darling Ooh’ met Rupie Edwards op vinyl vastgelegd. Joe Higgs met ‘Burning Fire’, The EthiopiansPray Mama Pray Papa’ en ‘Buy You A Ring’, Bob Andy met ‘The Way I Feel’, John met ‘Holt Fat Girl Sexy Girl’ en ‘Man & Woman’ en ‘That Loving Feel’ van de The Heptones. De LP  Rupie Gems uit 1974 op het Catus label is een LP die een aantal werken uit deze periode verzamelt. Vermoedelijk staan de Trojan verzamelaars vol met dit soort werk omdat hij vanaf 1970 veel op het Big label uitbrengt wat van Trojan is.

 

Rupie EdwardsRupie Edwards

 

 

Het begin jaren 70-tig werk lijkt veel op het werk van Lee Perry maar dit komt omdat ze van dezelfde sessiemuzikanten gebruik maken. Rupie heeft ook nog een ander label namelijk opportunity. Hier verschijnen ook songs op die niet in Engeland uitkomen.

 

Rupie Edwards Rupie Edwards

 

Wat ook interessant is dat hij voor een aantal artiesten een bepalende producer is geweest. Voor de Mighty Diamond, Gregory Isaacs, Johnny Clarke en Sugar Minott toen hij nog bij de The African Brothers zat. Gregory Isaacs heeftToo Late’ en ‘Each Day’ aan hem te danken, The DiamonsGirl You Are Too Young’, Johnny Clarke de kraker 'Everyday Wondering' en The African BrothersMystery Of Nature’. Al deze songs hebben deze artiesten (in Engeland) op de kaart gezet of ze laten debuteren.

Ook was hij in de weer met DJ’s als I Roy en U Roy maar vooral ook met Shorty the president, Jah Woosh en Dennis Alcapone die in "1971-72" de gouden cup won. In het leven geroepen door Record Retailer. Record Retailer was een muziekblad van Rupie Edwards. Er waren namelijk nog geen prijzen voor DJ’s dus verzon Rupie er één.

Wat verder leuk om te vermelden is dat Junior Delgado twee singels met Rupie opnam ‘Rasta Dreadlocks’ en ‘Run Baldhead’, onder de naam The Heaven Singers. Ook kwamen de The Kingstonians langs om het nummer ‘You Can’t Wine op te nemen en ten slotte wil ik B B Seaton met ‘I Want Justice’ nog noemen.

 

 

Natuurlijk kan Dub niet ontbreken. In 1974 voegen Bruce White and Tony Cousins het Cactus label toe aan de Creole familie (hun label/recordcompany). ‘Irie Feeling’ verschijnt op dit label en is succesvol in de charts. Het nummer is een dub versie van Johnnie Clarke zijn hit ‘Everyday Wandering’. Rupie is druk in de weer met versies. Het Yamaha Skank album uit 1974 is hlemaal opgebouwd rondom het ritme ‘My conversation’ van Slim Smith!

 

In 1975 verschijnt de LP Ire Feelings. Niet te verwarren met de door Trojan uitgebrachte Ire Feelings - Chapter and Version. Die laatste is een afschuwelijke CD. Zoveel versies van één nummer kan een normaal mens niet aan. Als je er wat objectiever naar kijkt zitten er goede versies tussen. Echter de andere CD door Trojan uitgebracht en opgebouwd rondom één versie is Let there be version. Deze is net iets minder vervelend.

 

 

Gelukkig verschijnen er ook twee goede Dub albums op het Cactus label. In 1975 komt Dub Basket uit en in 1976 komt de opvolger Dub Basket Chapter II uit. Beide goede kale dub, opgebouwd uit vooral de drum en bass en steunt minder op special mixing effects. Logisch dat op beide LP’s zijn beste ritmes worden gebruikt.

 

In 1975 komt hij ook in de Black Ark van Perry terecht waar hij ‘Baby it’s you’ opneemt en deze op 12’’ Succes uitbrengt. ‘Baby Dub’ komt uit op een 7’’ van het obscure REAS label. ‘Prayer Dub’ is de dub van ‘Say a Prayer’ en is op dezelfde 7’’ te vinden. ‘Three pan a murder’ is op het zelfde ritme vormgegeven als ‘Say a Prayer’. Ook ‘Three pan a murder’ is uitgebracht op REAS maar ook op Cactus. Een ander nummer ook uit de black ark is ‘Oh Black People’ wat een juweeltje is. Ik heb hem alleen gezien als een blank Success label 12’’ op e-bay. Staat verder een goede black ark dub en een toast van volgens mij op het ‘three pan a murder’ ritme. Maar als je hem koopt dan biedt de verkoper een maand later weer een exemplaar aan. Lijkt wel alsof hij ze perst. Maar wel kopen, niets is oneindig.

 

In 1976 komt de goede LP Jamaica Serenade uit op het Cactus label met deels de hierboven besproken black ark producties en de keiharde titelsong ‘Jamaican Serenade’. Er is een geweldige versie van dit nummer op een 7’’ op het Hiori label te vinden genaamd ‘Natty Plant It ‘. Ik heb niet alle LP’s van Rupie Edwards besproken maar er zijn er een groot aantal uitgekomen. Vaak verzamelwerk van zijn 7’’.

 

Afsluitend, de belangrijkste bijdrage van Rupie Edwards aan de reggae lijkt zich rond de eind jaren zestig begin jaren zeventig te concentreren. Reggae begon net te ontstaan en Rupie Edwards was de voorloper van een nieuwe groep opkomende en innovatieve producers.

 

Tegenwoordig verkoopt hij gospel muziek in Dalston, Ridley Road, Londen. Het schijnt een bijzondere aimabele man te zijn.

 

Zigi

 

Success Archives - Vol. 1 Rupie Edwards Music for lover part 2 Rupie Edwards

 

Discografie:

 

- Yamaha Skank (Success 1974) aka Let There Be Version (Trojan 1990)

- Hit Picks (Horse 1974)

- Rupie Gems (Cactus 1974)

- Ire Feelings (Cactus 1975)

- Dub Basket (Cactus 1975) aka Dub Classic (Success 1977)

- Pure Gold (Success 1976?) aka Success Archives Vol.3

- Dub Basket II (Cactus 1976)

- Rupies Gems Chapter II (Cactus 1976)

- Jamaica Serenade (Cactus 1976)

- House Of Lovers (Success 1976?)

- Lover Roots (Success 1976?)

- Pleasure and Pain (Success 1977?)

- Ire Feelings, Chapter & Version (Trojan 1985)

- House of Lovers vol 2 (Success 1998)

- Rupie's Scorchers (Trybute 2002) aka Success Archives Vol.1 (Success)

- Success Archives Vol.5 (Success 2006)

- Success Archives Volume 8 (Success 2007)

- Bible Music Citation (Success 2007)