HOME

 

Ska

 

 

 

 

Reggae-WiseSpecial”

Het officieuze persbericht:

'Sir Coxsone' Dodd is daad

Famed music pioneer collapses at Studio One; Played major role in launching Jamaica's popular music

Belford Henry, Observer writer

Wednesday, May 05, 2004

 

 

Zijn dood is een groot verlies voor zijn familie en Jamaica en de reggae. Enkele dagen voor zijn dood werd er nog een straat naar hem vernoemd. De Brentley Road de straat in Kingston waar Studio One is gevestigd werd in het bijzijn van de burgemeester en de minister-president omgedoopt in Studio One Boulevard.

 

Compressed with JPEG Optimizer 4.00, www.xat.com

Sir Coxsone Dodd voor zijn muziekwinkel

 

 

Deze site is dus eigenlijk te klein om de man helemaal te beschrijven. Maar ik ga een poging wagen. Zijn betekenis voor de reggae is legendarisch. Een greep uit de kranten:

 

De Standaard van 7 mei 2004: BRUSSEL - Zonder Clement Coxsone Dodd, die dinsdag op 72-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval, was er misschien geen Lee Perry geweest, geen Bob Marley, geen reggae. En dus geen dub, en geen techno en geen house. Trouw: De nestor van ska en reggae, Clement Dodd, stierf onlangs. Maar er zijn uitmuntende Studio One-compilaties op de markt.

Trouw Maandag 17 mei 2004 Clement 'Coxsone' Dodd, Co-oprichter van opname studio annex reggaelabel Studio One, overleed dinsdag vier mei op 72-jarige leeftijd in zijn studio in Kingston, Jamaica aan een hartaanval.

En Lee Perry even aan het woord: “I think Coxsone deserves some respect, he deserves a statue. Remember he was the first one that started the electric bass in recording in Jamaican music. We always used that big, wooden filled bass; because that is the first bass and everything that is new and different is original”.

 

Clement ‘Sir Coxsone’ Dodd heeft met alle grootte muzikale talenten gewerkt, van de Skatalites tot The Heptones van Dennis Brown tot Burning Spear van Lee Perry tot Bob Marley. Elke artiest uit de jaren zestig en zeventig is bij Coxsone Dodd langs geweest.

 

 

Het begon allemaal door de Amerikaanse jazz en r&b hits. Dodd importeerde singles uit Amerika om die op zijn soundsystem als eerste te kunnen draaien. Hiermee hoopte hij concurrent Duke Reid (van het Treasure Isle label) voor te blijven. Dit ging vaak ook gepaard met geweld waarbij menig soundsystem niet gespaard bleef. Coxsone ging dan uiteindelijk een eigen studio bouwen en nam een belangrijke beslissing door met sessie-muzikanten te gaan werken (de Skatalites). Hier ontstond ook de fameuze Ska toen Johnny Moore bassist Cluet Johnson en gitarist Ernest Ranglin uitnodigden om de downbeat te gaan maken. Nadruk te gaan leggen op de eerste en derde tel dan het gebruikelijke in de r&b op de tweede en de vierde tel.

 

 

 

Duke Reid is toch ook altijd belangrijk geweest voor Dodd omdat concurrente kwaliteit verhoogd (niet waar Ziggi?). Duke Reid ging dan ook meer naar de Rocksteady (een vertraagde ska), die met zijn studioband de Supersonics van de voormalige Skatalites Saxofonist Tommy McCook de dominerende kracht was in de rocksteady dynastie. Daarnaast kreeg hij ook de medewerking van toetsenist Jackie Mittoo en zanger/bassist Leroy Sibbles. en dat was zijn beste zet ooit. Deze twee muzikanten zijn zeker verantwoordelijk voor elk oorspronkelijk reggae rhythm dat er is.

 

 

Mittoo en Coxsone waren alle twee workalcoholics. Vijf jaar lang werd er van s'ochtend tot s’middags nummer opgenomen en s'avonds gedraaid in op de soundsystems om ze uit te testen. Daarna de nummers herschrijven en zanglijnen toevoegen die dan ook s'avonds werden opgenomen. Dan had je de beroemde auditie op de zondag. Soms stonden er twee honderd mensen in de tuin van Coxsone met bijvoorbeeld Bob Marley (simmer down), Horance Andy, Leroy Sibbels (heptones) om liedjes te schrijven die goed genoeg waren om op te nemen. En bij Coxsone mocht je ganja-roken wat niet mocht bij Duke Reid of Prince Buster.

 

Sir Coxsone Dodd en U-Roy  

 

Zelfs de dub heeft zijn oorsprong in studio One liggen. Daar waar de eerste B-kantjes van singels (de instrumentale versie) gebruikt werden bij de soundsystems om er over heen te praten (toasten) zijn ze later uit gegroeid tot volwaardige dub-singles. Tracks waar Lee Perry, King Tubby, Keith Hudson groot mee zijn geworden. Ook van Rasta/Rootsreggae was hij niet vies. Clement Dodd behandelde iedereen gelijk, dus ook de rasta’s. Hij nam muziek op van Count Ossie met zijn percussiegroep en nyabighi-drums, daar waar andere producers geen heil zagen in de diep spirituele chants van de Rasta's. Nee, Coxsone Dodd is een grootheid.

 

   

Gelukkig gaat zijn nalatenschap niet snel verloren want zijn vrouw Norma en dochter Carol zullen samen met het Londonse Soul-Jazz label er voor zorgen dat niet gebeurt. Zodat we we elke dag kunnen genieten van de vibes uit Studio One.

 

SoulJazz Records