HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

U-roy

   

Ewart Beckford werd geboren in 1942 in Kingston, Jamaica. Hij begon in 1961 als een sound system DJ in bekende clubs als Victoria Pier, Foresters Hall en Emmet Park. Zijn inspiratiebron was de DJ Winston Çount Matchuki, die voor Coxsone Dodd werkte. In 1967 begon hij samen te werken met King Tubby waar hij kennis maakte met dub. Daar ontwikkelde hij zijn eigen geluid. De gaten de Tubby achterliet door vocals weg te dubben werden subliem door U-roy opgepakt om te improviseren. Het effect was ongelooflijk en tilde de platen op naar een nog hoger niveau. In 1969 werd U-roy uitgenodigd om te spelen voor Dodd’s Down Beat sound system. Later begon hij zijn eigen recording carrière en nam twee platen op voor Lee Perry, Earth Rightful Ruler en OK Corral voordat hij naar producer Keith Hudson ging. Hij nam ook platen op voor Duke Reid en zijn record ‘Wake The Town’ werd een enorm succes in Jamaica.

 


Het vervolg ‘Rule The Nation’ en ‘Wear You To The Ball’ stonden 12 weken lang in de charts. U-Roy nam 32 tracks op voor Reid en ging later ook voor andere producers zoals Bunny Lee, Alvin Ranglin en Glen Brown werken. Zijn records bereikten Virgin Record in de UK. Rond 1975 kreeg hij dan eindelijk concurrentie van  andere toaters zoals I-roy (daar heb uhm Zigi) en Big Youth en zelfs van dien aard dat zijn albums ook minder begonnen te worden. In de jaren 80 nam U-roy albums op voor Tapper Zukie en Prince Jazzbo en gaf hij een succesvol concert in Hammersmith Palais in London.

 

Rond 1990 heeft hij ook nog samengewerkt met de Mad Professor en het moet rond die tijd zijn geweest dat wij (Zigi en ik) als jonge reggae-honden naar een concertje optrokken in het LVC. En daar hebben we deze legendarische al wat oudere jaimaicanse toaster mogen aanschouwen en beluisteren en nu nog klinkt af en toe zijn diepe donkere stem mij na in de oren. Jammer Zigi, maar U-roy is en blijft zeker voor mij de absolute top en ik zou zeggen zet bijvoorbeeld U-roy en Friends (With a Flick of my musical wrist 1970-1973) of Version Galore maar eens op en je weet weer wie hier de meeste vibes heeft. Het was ook U-Roy die DJ op de map heeft gezet en die ook een grote invloed heeft gehad op verschillende US rappers, zijn status is dan ook enorm.

 

 

 

U-Roy – Dread In A Babylon

   Produced by Tony Robinson

   Recorded at  Joe Gibbs

   Virgin 1975  * * * *

 

Klik hier voor de discografie en een uitgebreide biografie.