HOME

 

Roots Reggae

 

 

 

 

Zap Pow werd gevormd in de begin jaren zeventig, de naam is een afgeleidde uit de stripboeken van destijds. De groep bevatte leden van de sommige beste muzikanten uit Jamaica. Zoals Max Edwards (drummer en zanger), Mike Williams (bas en zanger, oprichter), Dwight Pinkney (gitaar en zanger, oprichter), Beres Hammond (zanger) en een blazers sectie met Glen DaCosta (tenor saxofoon), Joe McCormack (trombone), en David Madden (trompet en zanger, oprichter). Later kwam daar ook nog Danny McFarlane (orgel) bij. Hun muziek kan dan ook getypeerd worden als een een jazzy, soul achtige reggae. In 1971 namen ze hun debuut album met ‘Mystic Mood’ gevolgd door de populaire ‘Breaking Down The Barries’, ‘Nice Nice Time’ en het internationale succesvolle ‘This is Reggae Music’.

 

Revolutionary, Revolution

 

Deze hits kwamen alleen op een album dat uitgebracht werd in Jamaica, genaamd Revolutionay. In 1976 nam de groep ‘Jungle Beat’ en ‘Sweet Loving Love’ op in Harry’s J Dynamic Studio. Zap Pow Now bevatte een aparte hoes met de buitenkant van een doosje lucifers op de cover en had goede verkopen zowel op de Jamaicaanse alswel op de Engelse markt. Het succes inspireerde natuurlijk Trojan om hun debuut her uit te brengen met als extra nummers ‘Money’, ‘Crazy Woman’, ’Wild Honey’ en een versie van Harold Melvin And The Bluenotes ‘If You Don’t Know Me By Now’. Trojan bracht dat laatste nummer ook als single uit, wat een kleine hit opleverde. Ze hadden ook nog een klein succesje met de single ‘Last War’ en ‘The System’ (Aquarius label) in 1978.

 

Zap Pow Now, binnenhoes

 

In 1980 verliet Beres Hammand de groep om een (succesvolle) solo carriŹre te voor te zetten. Hij had al in 1976 zijn debuut album Soul Reggae uitgebracht. Het album bevatte het nummer 'One Step Ahead' die vier maanden nummer een stond in de Jamaicaanse hitlijsten. Voor meer info, klik hier. Zijn platen kom je nu nog steeds veel tegen in de tweedehands platenwinkeltjes. Ik zelf ben nooit zo’n fan geweest van Beres Hammond, mij iets te vocaal. Zap Pow heeft om die zelfde reden mij echt nooit aangetrokken. Alhoewel ze zeker thuis horen in het roots reggae genre (zelfs met hun jazzy-invloeden).

 

Zap Pow, Zap Pow Rules

 

Dus toen de groep uit elkaar ging kwam de gitaar van Pinkney terug in vele muzikale sessies waaronder die met de Roots Radics oa. Scientist Meets The Space Invaders (Greensleeves 1981), en in de Penthouse studio’s van producer Donovan Germain. Dwight Pinkney was zijn muziekale carriŹre begonnen in de midden jaren zestig met de band: The Sharks (Lloyd Robinson, Alfred Crossley en Danny MacFarlane, resp. drummer, bassist en orgelspeler). Ze werkten voor Studio One waarbij ze werden benaderd door de Wailers om de backing track te verzorgen voor hun 1965 topper ‘Put It On’. Na Zap Pow ging hij lesgeven op de Jamaican School Of Music.

 

Edwards had de band al 1977 verlaten begon maar begon toen ook een solo carriŹre, die bijna naar het pop domein overging met ‘Rockers Arena’. Hij is destijds vervangen door de drummer Cornell Marshall (toen drummer van Third World). Williams werd bekend al Mickey Zap Pow en had een hit met ‘Sunshine People’ en begon een carriŹre als popjournalist gespecialiseerd in de Reggae (Reggae Report International Magazine). Michael Leopold Williams zoals hij voluit heet is dan ook de bedenker van de bandnaam. Hij kwam in augustus 2005 op 61 jarige leeftijd te overlijden door een natuurlijke doodsoorzaak. Hij is trouwens in de jaren zestig begonnen als een lid van Winston Turner & the Untouchables band, waar hij ook Dwight Pinkney ontmoette. Ze trokken samen vanuit Ocho Rios naar Kingston om een muzikale carriŹre te beginnen. Memorabele optredens van hem zijn onder andere een show in 1972 met Marvin Gaye/The Wailers in het Carib Theatre en in 1980 op het Sun Splash met Peter Tosh in het Ranny Williams Centre.

 

AppleMark

Williams, Dwight, Beres

 

De blazers sectie nam nog vele sessies op voor onder ander Bob Marley and the Wailers. Ze toerden ook nog apart met Sly And Robbie’s Taxi Gang en met Lloyd Parks zijn band genaamd: We The People Band. David Madden nam nog een solo album op David ... Going Bananas met zijn trompet en zang met nummers zoals ‘Musical Message’ en terug met ‘Mystic Mood’. Het album werd opgevolgd door The Reggae Trumpetaa terwijl zijn maat DaCosta Mind Blowing Melody uitbracht. Dus voor de liefhebbers van vokale nummers met veel blazers kunnen hun hart ophalen met de halen met Zap Pow. Zelfs na Zap Pow valt er nog veel te horen van de heren.

 

Nog even terug komend op mijn eigen mening. Zap Pow bewijst dat de roost reggae hun helemaal eigen is met het feit dat ze ook met Perry samengewerkt hebben en wel met het nummer ‘River Stone’ op hun eigen Zap Pow label opgenomen in 1977 in de Black Ark. Het is een van de opmerkelijkste tracks die uit de Black Ark is voortgekomen. Ook uitgebarcht op het Rhino album River of Mystery. Ik ben trouwens ook nog twee 12" inches tegengekomen waarbij waarschijnlijk verkeerd staat aangegeven dat ze uit de Black Ark komen met de nummers 'Last War' en 'Mystic Mood Rock' en tevens een wel een echte track van Beres Hammond 'Running Nowhere' + 'Nowhere Dub', voor de echte verzamelaars. Dus genoeg redenen om de mannen eens te beluisteren.

 

last war

River Stone, Last War, This is Reggae Music, Mystic Mood Rock

 

Tot slot laten we Dwight Pinkney nog even aan het woord over Zap Pow, nadat ze waren geĎerd door de Minister President op de onafhankelijkheidsdag van Jamaica in augustus 2007:

 

"Zap Pow grew until we were the highest-paid band in the land," Pinkney said. As such, they had their choice of vocalists and "we went through quite a few". Among them were Bunny Rugs, now lead singer for Third World, and the deceased Jacob Miller, former lead singer for Inner Circle. The one who stayed the longest was Beres Hammond, whom Pinkney credits with being "our best vocalist, too".

 

Voor de volledigheid wil ik er nog aan toevoegen dat ook nog andere zangers de band hebben voorzien van hun talenten nl.: Winston "King" Cole en Prilly Hamilton. Pinkney zegt nog over de band zelf:

 

"We were the first show band in Jamaica. Before that, all the bands were dance bands. We originate the concept that you can have your own self-contained band that put on a show".

 

Zo laat dat duidelijk zijn!

 

 

Discografie

 

-Revolutionary (Harry J [HJ 006], JAM 1973)

-Revolution (Trojan [TRLS 130], UK 1976)

-Now (Vulcan [VULP 004], UK 1976)

-Zap Pow (Island [ILPS 9547], UK 1978)

-Reggae rules (Rhino [RNLP 015], USA 1980)

 

Luisterfragmenten:

 

This is Reggae Music

River Stone